DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vidējās izglītības posmā pakāpeniski pāries uz mācībām latviešu valodā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu Izglītības likumam atbilstošu valsts valodas lietojuma ieviešanu izglītības programmu apguvē, 2019. gada 13.augustā Ministru kabinets (MK) atbalstīja grozījumus noteikumu projektāGrozījumi Ministru kabineta 2013. gada 21. maija noteikumos Nr. 281 “Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu, mācību priekšmetu standartiem un izglītības programmu paraugiem””.

Līdz šim spēkā esošajos noteikumos Nr. 281 bija noteikta mazākumtautību izglītības programmas apguve. Šodien apstiprinātais noteikumu projekts paredz svītrot normas par mazākumtautību izglītības programmas apguvi vidējās izglītības posmā. Tas attiecas arī uz viena gada vidējās izglītības izlīdzinošo programmu, kas paredzēta tiem, kuri ir ieguvuši arodizglītību, vienlaikus saglabājot iespēju arī turpmāk apgūt mazākumtautību valodu un literatūru.

Noteikumu projekts stāsies spēkā 2019. gada 1. septembrī, bet normas, kas attiecas uz mazākumtautību izglītības programmu īstenošanas izbeigšanu, stāsies spēkā pakāpeniski. Šodien pieņemtie grozījumi paredz, ka mazākumtautības izglītības programmas varēs īstenot 10. un 11. klasē līdz 2020. gada 31. augustam, un 12. klasē – līdz 2021. gada 31. augustam.

Grozījumi Izglītības likumā par vispārējās vidējās izglītības iegūšanu valsts valodā nosaka, ka mācībvaloda ir tikai valsts valoda, tomēr izglītības iestādēm būs iespēja izglītības programmās papildus iekļaut mācību priekšmetus, kas saistīti ar mazākumtautības dzimto valodu un ar mazākumtautību identitāti.

Izglītības iestādes un izglītības pārvaldes par izmaiņām izglītības programmu īstenošanā plašāk tiks informētas 2019. gada 21. augusta izglītības konferencē. Arī sabiedrībai augustā pirms jaunā mācību gada tiks sniegta plašāka informācija - vizuālu un tekstuālu informatīvu materiālu veidā Izglītības un zinātnes ministrijas un Valsts izglītības satura centra tīmekļvietnēs un plašsaziņas līdzekļos.

Jaunais regulējums paredz arī neklātienes formas paveidu – tālmācību – nošķirt kā atsevišķu izglītības ieguves formu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI