DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Divas nozīmīgas balvas “VFS Films” producētām filmām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Filmas Nemirstīgie režisore Ksenija Ohapkina saņem Kristāla globusu.

FOTO: Film Servis Festival Karlovy Vary

Sestdien, 6. jūlijā, noslēdzās Karlovi Varu starptautiskais kinofestivāls, kura galveno balvu dokumentālo filmu konkursā – Kristāla globusu kā labākā dokumentālā filma – saņēma Igaunijas / Latvijas dokumentālā filma “Nemirstīgie”. Līdz ar Šanhajas festivālā piešķirto Grand Prix Simtgades filmai “Laika tilti” šī ir divu nedēļu laikā jau otrā nozīmīgā balva, ko saņem Latvijas studijas “VFS Films” producēti darbi. 

Šogad Karlovi Varu starptautiskajā kinofestivālā par galveno balvu dokumentālā kino kategorijā sacentās 10 filmas, kas bija atlasītas no vairāk nekā 700 pieteikumiem. Nemirstīgie šajā festivālā piedzīvoja pasaules pirmizrādi, tāpat kā režisores Lailas Pakalniņas dokumentālā filma Karote.

Nemirstīgie / Immortal ir Igaunijas un Latvijas kopražojuma filma, tās producenti ir seni sadarbības partneri – Uldis Cekulis no VFS Films un Riho Vestriks no studijas Vesilind. Tieši šie paši producenti pirms divām nedēļām kāpa uz noslēguma ceremonijas skatuves Šanhajas starptautiskajā kinofestivālā, saņemot Grand Prix labākajai dokumentālajai filmai – Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa kopdarbam Laika tilti, kura tapa Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei.

Filmas Nemirstīgie režisore ir Ksenija Ohapkina, kura ļauj skatītājiem paraudzīties uz Krievijas pilsoņa “ražošanu” no citāda rakursa. Filma uzņemta tālos Krievijas ziemeļos – industriālajā Apatītu pilsētā, kas izaugusi no Gulaga nometnes režīma, un tās stāsts atsedz mehānismu, kas pamudina cilvēkus labprātīgi noliegt savu personību un kļūt par izmantojamu resursu valsts rokās. Šo pilsoņu galvenais mērķis ir atdot savu dzīvi Tēvzemei, tādējādi sasniedzot nemirstību. Režisores neuzmācīgais, bet prasīgais skatījums atklāj “sistēmu” darbībā šķietami visnevainīgākajās ikdienas situācijās. Kas šādos apstākļos notiek ar cilvēku brīvo gribu un pašnoteikšanos?

“Vizuāli iespaidīga un spilgti kinematogrāfiska interpretācija par indoktrinācijas, ideoloģijas, despotiskas sistēmas un netveramas nebrīves tēmām,” recenzijā par filmu portālam Cineuropa raksta Vladans Petkovičs.

Filmas Nemirstīgie scenārija līdzautors ir Pauls Bankovskis, kurš daudz laika pavadījis sarunās ar režisori par “nemirstīgā varoņa” imagināro slavu. Filmas skaņas dizainu veidojis pazīstamais Krievijas skaņu režisors Aleksandrs Dudarevs, skaņas un krāsu fināla apstrāde veikta studijā VFS Films Arta Dukaļska un Kriša Roziņa vadībā. Filmu atbalstījis Igaunijas Filmu institūts, Igaunijas Kultūrkapitāla fonds un Latvijas Nacionālais Kino centrs.

Ksenija Ohapkina ir jauna kinorežisore no Sanktpēterburgas, kuras iepriekšējā dokumentālā filma Come Back Free / Atgriezies brīvs 2016. gadā saņēma žūrijas specbalvu pasaules lielākajā dokumentālā kino festivālā IDFA.

“Šī ir filma par cilvēkiem, kurus audzinājusi propaganda,” saka režisore. “Pēc šīs filmas veidošanas es labāk saprotu, kas notiek Krievijā, kāpēc cilvēki atbalsta valdību un politisko sistēmu, kas darbojas pret viņiem un viņu bērniem.”

Filmas pirmizrāde Latvijā gaidāma oktobrī, Rīgas starptautiskajā kinofestivālā (Riga IFF).

Interviju ar režisori Kseniju Ohapkinu var noskatīties Eiropas filmu portālā Cineuropa: https://cineuropa.org/en/video/374657/.

Recenzija par filmu: https://cineuropa.org/en/newsdetail/374531/

Filmas lapa: https://immortal.ee

Filmas treileris angļu valodā: https://ej.uz/Immortal

Filmas kadri un preses materiāli: https://ej.uz/Immortal_PressMaterials

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI