DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kultūras informācijas sistēmu centrs
Direktora vietnieks IT jautājumos Jānis Ziediņš
08. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide
1
1

Pieaug “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” popularitāte

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Kultūras informācijas sistēmu centra apkopotajiem datiem, virtuālā “3td e-GRĀMATU bibliotēka” vietnē www.3td.lv, kopš darbības uzsākšanas šī gada sākumā, ir sasniegusi gandrīz 4000 lasītāju skaitu, kas atbilst vidēja Latvijas reģiona galvenās bibliotēkas lasītāju skaitam. Šobrīd 3td bibliotēkā pieejamas vairāk nekā 200 e-grāmatas, kuras kopskaitā lasītas gandrīz 8000 reižu, pāršķirot vairāk nekā 2 miljonus elektronisko lappušu. Turklāt jūlija sākumā “3td e-GRĀMATU bibliotēka” noslēdza sadarbības līgumu arī ar izdevniecību “Apgāds Mansards”.

Projekts “3td e-GRĀMATU bibliotēka”, ko īsteno Kultūras informācijas sistēmu centrs ciešā sadarbībā ar IT uzņēmumu “Tieto Latvia”, apgādiem “Zvaigzne ABC” un “Mansards” un Latvijas pašvaldību publiskajām bibliotēkām, pakāpeniski tiek attīstīts, gan veicot regulārus satura papildinājumus katru nedēļu, gan īstenojot dažādus tehniskos uzlabojumus, kas padara pakalpojumu lasītājam ērtāku un pievilcīgāku lietošanā.

Pirms Jāņiem tika uzlabota sistēmas ātrdarbība, kā arī 3td bibliotēkā nodrošināts nozīmīgs, daudzu lasītāju pieprasīts risinājums, proti, ja līdz šim katrs lasītājs e-grāmatu varēja izņemt lasīšanai tikai vienu reizi uz 2 nedēļām, tad turpmāk to varēs izņemt atkārtoti uz vēl vienu divu nedēļu termiņu, kas ļaus aizņemtākiem lasītājiem pilnībā iepazīties ar biezāku vai sarežģītākas tematikas literāro darbu.

Trīs ceturtdaļas no “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” klāsta ir oriģinālliteratūras darbi – gan daiļliteratūra, gan vēsturiski romāni un biogrāfijas, kā arī grāmatas sevis pilnveidošanai. Lasītājiem tiek piedāvāti iecienīti un populāri darbi, pēc kuriem pašvaldību publiskajās bibliotēkās veidojas rindas, savukārt “3td e-GRĀMATU bibliotēkā” vienu grāmatu vienlaikus var lasīt piecpadsmit interesenti. Starp “Apgāda Mansards” 3td bibliotēkā www.3td.lv piedāvātajām e-grāmatām ir jau par klasiskām vērtībām kļuvuši darbi – Vizmas Belševicas “Bille” un Jāņa Joņeva “Jelgava 94”, tāpat pieejams lasītāju pieprasītais biogrāfiski vēsturiskais vairāku autoru darbs “(Divas) puses, Latviešu kara stāsti” un citas. No izdevniecības “Zvaigzne ABC” klāsta iespējams izlasīt nesen izdotas un jau lasītāju plašu ievērību guvušas grāmatas, kā piemēram, ievērojamā valstsvīra un ārsta Georga Andrejeva aizraujošo autobiogrāfiju “Man dāvātais laiks” vai uzņēmēja un arhitekta Ulda Pīlēna iedvesmojošo darbu “(mans) uzņēmēja kods”, kā arī tautā iemīļoto rakstnieču Monikas Zīles, Ingunas Baueres un Annas Skaidrītes Gailītes romānus.

Savukārt tulkoto literatūru 3td bibliotēkā pārstāv tādi pasaulē daudz pārdotu grāmatu autori kā Lars Keplers “Uguns liecinieks”, Paula Hokinsa (ar darbiem “Ūdenī” un “Meitene vilcienā”), Karolīna Dž. Tjūdora (“Krīta vīrs), Jespers Jūls (“Būt vadošajiem vilkiem”), Franks Tiljē (“Sapņot”) u.c.

“3td e-GRĀMATU bibliotēkas” nosaukumā izmantota publisko bibliotēku attīstības projekta “Trešais tēva dēls” (3td) abreviatūra, akcentējot, ka bibliotēka turpina “Trešā tēva dēla” uzsāktās aktivitātes. 3td projekta īstenošanas laikā Latvijas bibliotēkas tika apgādātas ar moderniem informācijas tehnoloģiju rīkiem un programmatūru, lai visiem Latvijas iedzīvotājiem nodrošinātu vienlīdzīgu piekļuvi informācijai un zināšanām. Izmantojot tehnoloģiju iespējas, tiek meklēti jauni risinājumi, lai piedāvātu kvalitatīvu saturu bibliotēku lasītājiem.

“3td e-GRĀMATU bibliotēkas” ietvaros ikvienam ir iespēja bez maksas lasīt latviešu un ārzemju autoru darbus e-grāmatas formātā tiešsaistē mobilajā ierīcē vai datorā. Lai kļūtu par “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” lasītāju, ar publiskās bibliotēkas e-kataloga autorizācijas datiem (lietotājvārds un parole) jāveic reģistrācija vietnē www.3td.lv. Tas nozīmē, ka potenciālie lasītāji, kuri vēl nav kādas Latvijas pašvaldību publiskās bibliotēkas lietotāji vai arī tie, kuri līdz šim nav izmantojuši autorizācijas datus, tiek aicināti vērsties pašvaldību publiskajās bibliotēkās, lai pēc šo datu saņemšanas varētu uzsākt “3td e-GRĀMATU bibliotēkas” neierobežotu lietošanu jebkurā laikā un vietā, kur vien ir interneta pieslēgums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI