DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Nacionālais terminoloģijas portāls papildināts ar jaunu izglītības terminu kolekciju 

Latvijas Nacionālajā terminoloģijas portālā Termini.gov.lv, kurā ir iespēja brīvpieejā meklēt un iegūt informāciju par terminiem un to atveidi citās valodās, ir radīta jauna kolekcija “Izglītības terminu skaidrojošo tiešsaistes vārdnīca” ar  3000 šķirkļiem ar terminu skaidrojumiem un tulkojumiem angļu, vācu, franču un krievu valodā. Portāla Termini.gov.lv darbību tehniski nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs, un tas izveidots projekta “Mašīntulkošana” ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu un sadarbībā ar sabiedrību “Tilde”, Valsts valodas centru, Latviešu valodas aģentūru un Latvijas Zinātņu akadēmiju. 

Jauno kolekciju izstrādājis autoru kolektīvs, ko veido pētnieku grupa no Liepājas Universitātes, Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes profesores Diānas Laivenieces vadībā pēc Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma ESF projektā “Izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas izveide” (2021–2023). Vārdnīcas terminu atlases pamatā ir nozares jēdzieniskās sistēmas aptvērums četros blokos: izglītības politika un vadība jeb institucionālais aspekts, izglītības aktori jeb personības aspekts, izglītības zinātne jeb akadēmiskais aspekts, pedagoģija jeb izglītības prakses aspekts. Šķirkļiem var būt pievienoti lietojuma piemēri, izmantotie avoti un norādes par saistību ar citiem terminiem. Vārdnīcas izstrādes laikā autoru kolektīvs sadarbojies un konsultējies ar IZM ekspertiem un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Terminoloģijas komisiju.  

Vienlaikus terminoloģijas portāls Termini.gov.lv ir vienota virtuāla vide, kurā pieejama informācija par jaunumiem terminoloģijā un citās valodniecības nozarēs. Portālā atrodami LZA Terminoloģijas komisijas un Valsts valodas centra apkopoti un apstiprināti dažādu nozaru termini, kā arī termini no citiem autoritatīviem avotiem – terminu datubāze un terminu kolekcijas tādās nozarēs kā matemātika, inženierzinātnes, tehnika, rūpniecība, būvniecība un arhitektūra, Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, ekonomika un finanses, fizika un astronomija, politika, tiesības un valsts pārvalde, bioloģija un tās apakšnozares, lauksaimniecība, mežsaimniecība, zivsaimniecība, pārtikas rūpniecība, vides zinātnes, zemes zinātnes, fiziskā ģeogrāfija u.c. Latviešu valodā ir pieejamas 97 kolekcijas, krievu valodā – 64, angļu valodā – 63; tāpat arī vēl kolekcijas franču, vācu, latīņu un spāņu valodā. 

Termini.gov.lv sniedz atbalstu Latviešu valodas aģentūrai personvārdu atveidē un nodrošina tai automatizētu konsultēšanās procesu ar citām valsts institūcijām. Portāls atbalsta Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platformu Hugo.lv. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI