DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

DAIF Latvija izstrādā Finanšu atbilstības vadlīnijas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Š.g. 27.jūnijā Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (turpmāk – DAIF Latvija) Padomes sēdē panākta vienošanās par aizsardzības un drošības industriju Finanšu atbilstības vadlīniju mērķiem, izstrādes procesu un ieviešanu biznesa praksē.

Drošības un aizsardzības nozarē pastāv stingrs regulējums, kas nosaka ražotāju licenzēšanas prasības un ārējo uzraudzību. Latvijas uzņēmumiem strādājot ārvalstu tirgos ar aizsardzības struktūrām un drošības iestādēm, kā arī sadarbojoties ar starptautiskiem ražotājiem tiek izvirzītas visaugstākās prasības produktiem un pakalpojumiem, ko nosaka NATO standarti un nacionālie kvalifikācijas nosacījumi.

Ņemot vērā Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTF) likumu un Likuma par nodokļiem un nodevām DAIF Latvija jau šobrīd izvērtē biedru atbilstību šo likumu prasībām, kā arī jauni biedri sniedz apliecinājumu par to ievērošanu.

Lai nodrošinātu labās prakses apmaiņu, finanšu pakalpojumu un finansējuma pieejamību, aktīvāk iesaistītu DAIF Latvija biedrus starptautiskās piegādes ķēdēs un sniegtu atbalstu risku kontrolē atbilstoši jaunajām prasībām, DAIF Latvija izstrādā Finanšu atbilstības vadlīnijas. Finanšu vadlīniju izstrādes ietvaros DAIF Latvija biedri apzinās esošo praksi NILLTF un sankciju riska pārvaldīšanā, identificēs NILLTF un sankciju risku faktorus, ar kuriem savā darbībā saskaras DAIF biedri un vienosies par risku iekšējās kontroles sistēmas pasākumiem. Vadlīnju izstrādes procesā DAIF Latvija konsultēsies ar atbildīgajām iestādēm par likumu piemērošanu, Latvijas Finanšu nozares saociāciju un sadarbības partneriem – Aizsardzības ministriju, Ārlietu ministriju un Iekšlietu ministriju. DAIF Latvija uzskata, ka turpmāk no visiem piegādātājiem publiskajos iepirkumos aizsardzības spēju nodrošināšanai un drošības funkciju īstenošanai stingri jāpieprasa atbilstība likuma prasībām.

DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle apliecina, ka ‘’DAIF Latvija asociētie biedri – atzītākie ārvalstu ražotāji un publiskās kapitālsabiedrības, kā būtisku sadarbības kritēriju izvirza labu pārvaldību un finanšu risku vadību. Piemēram, vakar DAIF Latvija padome balsoja par jauna asociētā biedra - Lockheed Martin Rotary & Mission Systems  un biedra - VAS Starptautiskā lidosta ‘’Rīga’’ uzņemšanu federācijā. Gan Latvijas, gan ASV uzņēmumā piegādes ķēdes drošībai tiek pievērsta rūpīga uzmanība, tādēļ, ja vēlamies būt uzticami partneri šāda līmeņa spēlētājiem – mums ir jākontrolē visi apzinātie riski.’’

Papildu informācija

DAIF Latvija ir vienīgā drošības un aizsardzības industriju un zinātni pārstāvošā organizācija nacionālā un starptautiskā līmenī. DAIF Latvija apvienojušies vairāk kā 70 uzņēmumu, universitāšu un asociēto biedru – ārvalstu militārie ražotāji. DAIF Latvija nacionālā līmenī aktīvi sadarbojas ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un LR Saeimu. Starptautiski DAIF Latvija pārstāv Latvijas industriju NATO Industrijas padomnieku grupā un Eiropas Aizsardzības aģentūras konsultatīvajās struktūrās, kā arī nodrošina divpusēju sadarbību ar atbilstošām organizācijām ārvalstīs.

DAIF Latvija īsteno Eiropas Savienības fonda projektu Nr.3.2.1.1/16/A/001 „Latvijas Drošības un aizsardzības klastera izveide’’. Latvijas Drošības un aizsardzības klasterī (DAK) šobrīd apvienojušies 30 uzņēmumi un 4 augstākās izglītības iestādes.  DAK mērķi ir radīt priekšnosacījumus uzņēmumu eksporta, inovāciju un produktivitātes pieaugumam. DAK ietvaros specializējamies jaunās attīstības jomās – kiberaizsardzība un viedie materiāli.

DAIF Latvija biedru apgrozījums 2017.gadā salīdzinot ar 2016.gadu ir pieaudzis par 12%, kopā nodrošinot apgrozījumu 480,73 milj. EUR, peļņa sassniedza 39,2 milj. EUR. 2017.gadā DAIF Latvija esošie biedri nomaksājuši nodokļos 57,66 milj. EUR un nodarbināja 4082 darbiniekus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI