DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Rīgā samazinās ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu skaits

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pateicoties Rīgas bāriņtiesas veiksmīgajam darbam, galvaspilsētā turpina samazināties pārtraukto aizgādības tiesību skaits vecākiem un pieaug bērnu skaits audžuģimenēs, uzsver Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja prof. Baiba Rozentāle.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja otrdien, 11. jūnijā, izbraukuma sēdē iepazinās ar Rīgas bāriņtiesas jaunajām telpām Tērbatas ielā 69 un apstiprināja bāriņtiesas 2018. gada darba pārskatu.

„Komitejas sēdē atzinīgi novērtējām bāriņtiesas darbu, kas parāda, ka Rīga pārliecinošiem soļiem iet deinstitucionalizācijas virzienā un aizvien vairāk bērnu atrod vietu ģimenēs. Tāpat ļoti atzinīgi vērtējam bāriņtiesas ieviesto jauno uzskaites sistēmu,” norādīja B. Rozentāle.

Pērn Rīgas bāriņtiesa aizgādības tiesības pārtraukusi 266 personām. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir vērojams samazinājums. Piemēram, 2017. gadā bāriņtiesa pārtrauca aizgādības tiesības 380 personām, bet 2015. gadā – 316 personām.

Tāpat sabiedrība biežāk informē atbildīgās institūcijas, lai bāriņtiesa un sociālais dienests varētu savlaicīgi iesaistīties ģimenes sociālo problēmu risināšanā.

Vienpersonisks lēmums par aizgādības tiesību pārtraukšanu 2018. gadā tika pieņemts 90 gadījumos. Līdzīgi kā ir samazinājies pārtraukto aizgādības tiesību skaits, arī vienpersonisko lēmumu skaits ir samazinājies, piemēram, 2017. gadā tika pieņemti 116 vienpersoniskie lēmumi. Šajos gadījumos bērnu tiesību pārkāpumus galvenokārt konstatējuši Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki, kuri vakara stundās un nakts laikā šķir bērnus no ģimenes un nogādā drošos apstākļos. Pagājušajā gadā aizgādības tiesības atjaunotas 95 personām.

Rīgas bāriņtiesas statistikas pārskats liecina, ka kopējais ārpusģimenes aprūpē (aizbildnība, audžuģimene, aprūpes iestāde) esošo bērnu skaits pērn ir samazinājies. Kopumā aprūpes iestādēs pagājušā gada beigās atradās 235 pašvaldības bērni, kas ir zemākais rādītājs pēdējo 12 gadu laikā, jo 2007. gadā aprūpes iestādēs bija 772 bērni. Tāpat ievērojami samazinājies aprūpes iestādēs ievietoto bērnu skaits. Pērn ievietoti tikai 36 bērni, 2017. gadā tika ievietoti 89 bērni, bet 2008. gadā – 199 bērni.

Aizbildņu ģimenēs 2018. gada beigās kopumā dzīvoja 1083 bērni, bet audžuģimenēs – 254 bērni. Audžuģimeņu skaits pērn pieaudzis par sešām un sasniedzis 82 audžuģimenes. Rīgas bāriņtiesa norāda, ka ir vērojama kaut arī neliela, bet pozitīva tendence palielināties audžuģimenēs ievietoto bērnu skaitam. Tomēr audžuģimeņu skaits joprojām ir nepietiekams un ikviens aicināts pieteikties iegūt audžuģimenes statusu.

Kopumā pērn Rīgas bāriņtiesa pieņēmusi 3040 lēmumus, no kuriem 17 lēmumi tika pārsūdzēti, bet neviens tiesā netika atcelts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI