DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Konkurences padome uzvar pēdējo energobūvniecības karteļa tiesvedību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz ar pēdējo Augstākās tiesas spriedumu 26. aprīlī labvēlīgi noslēdzās Konkurences padomes (KP) tiesvedību sērija par 2013. gadā konstatēto energobūvniecības karteli, kurā 26 uzņēmumi apzināti kropļoja konkurenci un sadārdzināja cenas vairāk nekā 300 iepirkumos. Uzņēmumiem tika piemērots naudas sods kopumā 2 862 187 eiro apmērā.

Teju sešu gadu garumā KP tiesājās ar 22 no 26 karteļa dalībniekiem, kuri apstrīdēja iestādes lēmumu par deformētu konkurenci 322 AS “Latvenergo”, AS “Sadales tīkls”, VAS “Latvijas Dzelzceļš” un citos iepirkumos. Šie pasūtītāji no 2006. gada līdz 2011. gadam iegādājās elektroietaišu būvdarbus un elektromontāžas darbus, piemēram, elektrolīniju ierīkošanu, remontu, modernizāciju, kas pārsvarā tika īstenoti Latgalē un Vidzemē.

Aizliegtā karteļa vienošanās tika īstenota pēc šādas shēmas – pretendents, kuram vienošanās rezultātā bija paredzēts uzvarēt, citiem pretendentiem nosūtīja vai nu sagatavotas tāmes, vai norādes par to, kādas cenas tiem būtu jāpiedāvā, vai arī nosūtīja pats savu tāmi, norādot, lai pārējie pretendenti savu cenu veido lielāku.

Ņemot vērā pārkāpuma ilgumu un būtisko nodarīto kaitējumu gan konkrētajiem pasūtītājiem, gan to klientiem, KP pārkāpumā iesaistītajiem uzņēmumiem piemērojusi ievērojamus naudas sodus. Sods tiek aprēķināts procentos no uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada apgrozījuma, ņemot vērā pārkāpuma ilgumu un smagumu. Attiecīgi lielāks sods tika piemērots uzņēmumiem, kas piedalījās vairākos “kartelizētajos” iepirkumos. Tādējādi uzņēmumam SIA “Daugavpils Energoceltnieks”, kuram tika piemērots lietā augstākais naudas sods – 7,5% no iepriekšējā finanšu gada apgrozījuma –, pēc Augstākās tiesas sprieduma tas jāiemaksā valsts budžetā. Pārējie 24 sodītie uzņēmumi, izņemot divus, kam ir iestājusies maksātnespēja, naudas sodus jau nomaksājuši. Tostarp naudas sods no likvidētā SIA “Aiviekstes Energobūvnieks” piedzīts pilnā apmērā no tā tiesību pārņēmēja SIA “ENC Latvia”.

Par dalību kartelī 2013. gadā tika sodīti 26 uzņēmumi: SIA “Austrumu Energoceltnieks” (SIA “Būvenergoserviss”), SIA “RIO”, SIA “Daugavpils Energoceltnieks”, SIA “SZMA”, SIA “Vidzemes Energoceltnieks”, SIA “Darleks”, SIA “ELPOLI”, SIA “ELBRA”, SIA “Latgales Elektromontāža”, Alūksnes rajona SIA firma “Alūksnes Energoceltnieks”, Rēzeknes pilsētas PMK SIA “Energoceltnieks”,  SIA “Farads”, SIA “Firma “Spriegums””, SIA “EMPOWER”, SIA “Aiviekstes Energobūvnieks”, SIA “DEMP”, SIA “Rīgas Energo Būve”; AS “SZMA V”, SIA “Latvijas Energoceltnieks”, SIA “OMS”, SIA “BESECKE”, SIA “TELMS”, SIA “INSTEL”, SIA “MCD”, SIA “J.E.F.”, SIA “Krāslavas Energoceltnieks”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI