DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Apbalvoti skolēnu video konkursa “Ceļojums rūpnieciskā īpašuma pasaulē” laureāti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atzīmējot Pasaules intelektuālā īpašuma dienu, tika apbalvoti konkursa “Ceļojums rūpnieciskā īpašuma pasaulē” laureāti un pirmo reizi Latvijā tika pasniegta Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas Skolēnu trofeja. To ieguva Ogres tehnikuma 1. kursa audzēknes par video “Mans ir mans un tikai mans”.

Lai sekmētu skolēnu izpratni par rūpnieciskā īpašuma nozīmi, to pielietojumu uzņēmējdarbībā, kā arī attīstītu skolēnu radošumu un rosinātu zinātkāri, sadarbībā ar Latvijas Profesionālo patentpilnvarnieku asociāciju (LPPA), Starptautiskās intelektuālā īpašuma aizsardzības asociācijas Latvijas Nacionālo grupu (AIPPI) un Junior Achievement Latvija (JA Latvija) tika organizēts video konkurss skolēniem “Ceļojums rūpnieciskā īpašuma pasaulē”, kurā kopumā iesniegti 27 video no 20 Latvijas skolām. Konkursā skolēniem bija jāizveido video, kas aicina respektēt un aizsargāt intelektuālā īpašuma tiesības. Dalībnieku vidū skolēni no 5.–11. klasei ir pierādījuši savu radošumu, izdomu un profesionālo pieeju. Skolēni pievērsušies tādiem tematiem kā autortiesību respektēšana un viltojumu apkarošana, akcentējot patentu, preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas nozīmīgumu mūsdienu komercdarbībā. Tika parādīti arī skolēnu mācību uzņēmumu pieredzes stāsti ceļā uz intelektuālā īpašuma aizsardzību.

Savā uzrunā skolēnu apbalvošanas ceremonijā tieslietu ministrs Jānis Bordāns atzīmēja, ka izsludinātais video konkurss skolēnus rosinājis būt radošiem un apgūt intelektuālā īpašuma tēmas un to praktisko pielietojumu. „Esmu pārliecināts, ka skolēni vairojuši savu izpratni par autoru, dizaineru, izgudrotāju un uzņēmēju tiesībām uz savu darbu, un tas noderēs turpmākajās praktiskās uzņēmējdarbības aktivitātēs,” akcentēja J. Bordāns.

Skolēnu video konkursa apbalvošanas ceremonijā, tika paziņoti konkursa laureāti un godalgoti septiņi veiksmīgākie video. Konkursa video vērtēja kompetenta žūrija – LPPA pārstāve Brigita Tērauda, AIPPI pārstāve Jevgeņija Gainutdinova, JA Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns, Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte un Patentu valdes pārstāve Elīna Sniedze. Visi konkursa žūrijas pārstāvji vienisprātis atzīmēja, ka par radošo pieeju tik sarežģītā jomā apbalvojumus būtu pelnījuši it visi konkursa dalībnieki.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis norāda: „Esam gandarīti un patīkami pārsteigti par skolēnu un skolotāju aktivitāti, šajā saspringtajā mācību procesā atrodot laiku un iedvesmu radīt atraktīvus video. Iepazīstot video autorus redzams, ka skolēni ir aktīvi un mērķtiecīgi dažādās aktivitātēs, tāpēc viņu panākumi neizpaliek. Novēlam gan skolotājiem, gan skolēniem arī turpmāk būt tikpat radošiem un rūpēties par sava intelektuālā īpašuma aizsardzību!”

Žūrijas komisija, rūpīgi izvērtējot visus konkursa darbus, par labāko atzinusi Agates Dainas Briņeces, Anastasijas Ņeņišinas un Katrīnes Kates Kucinas Arbidānes video “Mans ir mans un tikai mans” (Ogres tehnikuma 1. kurss). Autores rosina atcerēties par intelektuālā īpašuma aizsardzības nepieciešamību mūsdienu ideju pārpilnības laikmetā, kā arī atbildīgi izturēties pret citu darbiem.

“Mans ir mans un tikai mans”

Ogres tehnikuma 1. kurss: Agate Daina Briņece, Anastasija Ņeņišina un Katrīne Kate Kucina Arbidāne (skolotāja: Dace Runča). Saite uz video: https://youtu.be/NKkWq3QELaU

Otro vietu ieguva Rīgas Angļu ģimnāzijas 5. klases audzēkņi Vilis Civkašs un Ernests Ēvers par asprātīgo video “Dizainparaugu viltošana”. Skolēni atraktīvi ataino stāstu par reģistrēta kendamas dizaina kopēšanas sekām.

“Dizainparaugu viltošana”

Rīgas Angļu ģimnāzijas 5. klases skolēni Vilis Civkašs un Ernests Ēvers (skolotāja: Aiva Drēska).

Saite uz video: https://youtu.be/GDaNtn9li5U

Trešo vietu izcīnīja Rīgas 34. vidusskolas 6. klases skolēni Antons Joničenoks, Aleksandrs Tihenko un Antons Gaņins ar video, kas aplūko autortiesību aizsardzības nepieciešamību “Autortiesību aizsardzība ir daudz svarīgāka nekā liekas”. Skolēnu veidotās animācijas filmas ideja ir aicināt gan bērnus, gan pieaugušos pievērst uzmanību autortiesību pārkāpumiem un neatbalstīt citu darbu ļaunprātīgu kopēšanu un pirātismu.

“Autortiesību aizsardzība”

Rīgas 34. vidusskolas 6. klases skolēni Antons Joničenoks, Aleksandrs Tihenko un Antons Gaņins (skolotāja: Irina Parahņeviča).

Saite uz video: https://youtu.be/QU9lTlqDR4A

Savukārt veicināšanas balvas saņēma četri video, kas katrs savā atraktīvā veidā pievēršas dažādiem tematiem:

  • Rīgas 34. vidusskolas 11. klases audzēkņi Daniils Gaņins, Daniels Karass, Marats Šelutko par video “Džokondas ūsas”, kurā autori pauž dziļu un eksperimentālu uzskatu par autortiesību ievērošanu.

“Džokondas ūsas”

Rīgas 34. vidusskolas 11. klases skolēni Daniils Gaņins, Daniels Karass, Marats Šelutko (skolotāja: Dana Karhu).

Saite uz video: https://youtu.be/ng44CZ-Kpxg

  • Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 7. klases skolnieces Una Beļeviča, Estere Ulanova, Gabriela Krautmane par izstrādāto stop kadru animāciju “Domā kreatīvi, nekopē!”, kurai par motīvu izmantots skolnieču pašu radīts dzejolis par rūpniecisko īpašumu.

“Savlaicīga preču zīmes reģistrēšanas nozīme”

Jelgavas 4. sākumskolas 6. klases audzēknes Zane Zvaigzne un Alise Ridere (skolotāja: Vita Skrastiņa).

Saite uz video: https://youtu.be/8OLbARASfkE

  • Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 10. komerczinību klases skolēni Mārtiņš Taukačs, Mikus Lācis, Edgars Barkāns, kas radīja video “Patentē savu sapni”, kas rosina izzināt patentu pasauli un “nenogulēt” sava izgudrojuma reģistrāciju.

“Patentē savu sapni”

Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 10. klases skolēni Mārtiņš Taukačs, Mikus Lācis un Edgars Barkāns (skolotāja: Inga Branta).

Saite uz video: https://youtu.be/cvV_38e9WXc

  • Jelgavas 4. sākumskolas 6. klases audzēknes Zane Zvaigzne un Alise Ridere, kas akcentēja savlaicīgas preču zīmes reģistrācijas nozīmi un teritoriālo aptvērumu.

“Domā kreatīvi, nekopē!”

Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 7. klases skolnieces Una Beļeviča, Estere Ulanova, Gabriela Krautmane (skolotāja: Anita Jozus).

Saite uz video: https://youtu.be/Rsu0YIsWp4I

Godalgoto vietu ieguvēji, kā arī to skolotāji saņēma atraktīvas balvas, un visas septiņas komandas dosies kopīgā ceļojumā uz zinātnes centru AHHAA Tartu, Igaunijā. Laureātu izstrādātie video nākotnē tiks publicēti sociālajos tīklos un izmantoti dažādos jauniešu pasākumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI