DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. martā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs Briselē atzīmē Latvijas dalības NATO 15. gadadienu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 18. martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Briselē piedalījās NATO un ASV Vācijas Maršala fonda(The German Marshall Fund of the United States)organizētā pasākumā kopā ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu (Jens Stoltenberg) un NATO dalībvalstu ārlietu ministriem, atzīmējot NATO dibināšanas 70. gadadienu. Vienlaikus tika atzīmētas to valstu jubilejas, kas pievienojās aliansei 1999., 2004. un 2009. gadā. Šajā zīmīgajā brīdī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicina novērtēt Latvijas dalības NATO neizstājamo nozīmi mūsu valsts aizsardzības stiprināšanā, kā arī izcelt Latvijas ieguldījumu visas alianses kolektīvās aizsardzības pūliņos.

Šogad Čehija, Ungārija un Polija atzīmē 20 gadus kopš iestāšanās NATO, savukārt Bulgārija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Rumānija, Slovākija un Slovēnija svin dalības 15. gadadienu, bet Albānija un Horvātija – 10 gadus kopš pievienošanās aliansei. Uzrunājot klātesošos, NATO ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs novērtēja šo valstu lielo uzticību aliansei, tostarp augsti profesionālu vienību nosūtīšanu dalībai NATO misijās un operācijās no Afganistānas un Irākas līdz Rietumbalkāniem un NATO daudznacionālajiem spēkiem alianses austrumos – Baltijas valstīs un Polijā. J. Stoltenbergs arī pateicās tiem sabiedrotajiem, to vidū Latvijai, kas rāda priekšzīmi finansējuma sloga sadalē, atvēlot aizsardzībai 2% no IKP.

Latvija pievienojās NATO 2004. gada 29. martā. Kā NATO dalībvalsts Latvija piedalās lēmumu pieņemšanā visaugstākajā līmenī, kas tieši ietekmē Latvijas drošību. Latvija bauda iepriekš valsts vēsturē nebijušas drošības garantijas, taču dalība aliansē nozīmē arī nopietnas saistības. Tāpēc Latvija, rūpējoties par savu drošību un būdama atbildīgs sabiedrotais, piedalās NATO operācijās, nodrošina nepieciešamo uzņemošās valsts atbalstu sabiedroto karavīriem Latvijā, kā arī iegulda aizsardzībā 2% no IKP, tādējādi pildot kolektīvi pieņemtos lēmumus.

No nacionālās un reģionālās drošības aspekta Latvijas interesēs ir veicināt turpmākus alianses kolektīvās aizsardzības praktiskos pasākumus reģionā. NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācija un NATO kaujas grupu izvietojums, kā arī NATO Spēku integrācijas  vienības izvietošana Latvijā ir redzamākie NATO klātbūtnes un sabiedroto sniegtā atbalsta apliecinājumi.

Sabiedroto militārās klātbūtnes un reaģēšanas spēju nostiprināšanas kontekstā būtiska ir 2018. gada jūlija NATO Briseles samita laikā apstiprinātā iniciatīva Latvijā izveidot NATO daudznacionālu divīzijas štābu “Ziemeļi”, kas Latvijas, Igaunijas un Dānijas aizsardzības ministru klātbūtnē tika svinīgi atklāts militārajā bāzē Ādažos marta sākumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI