DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. martā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pasniegtas pirmās Aizsardzības industrijas gada balvas izglītībā un pētniecībā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Š.g. 14.martā Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija (DAIF Latvija) sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem organizētās ‘’Industrijas dienu NBS’’ ietvaros pasniedz pirmās Aizsardzības industrijas gada balvas izglītībā un pētniecībā.   

DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle: ‘’Aizsardzības industrijas balva ir veidota ar mērķi rast zinātniski pētniecisko potenciālu atbilstoši aizsardzības nozares un industriju spēju attīstības virzieniem un rast kvalificētus speciālistus, kas ir spējīgi nodrošināt nozarei nepieciešamo tehnoloģiju un produktu radīšanu un pakalpojumu ieviešanu. Pateicos universitātēm par atsaucību, savukārt pētniekiem un zinātnisko darbu vadītājiem par ieguldīto darbu, kas ir labs pamats aizsardzības industrijas attīstībai.’’

DAIF Latvia ar Latvijas Drošības un aizsardzības klastera (DAK) atbalstu pirmo reizi pasniedz ‘’Aizsardzības industrijas gada balvu izglītībā un zinātnē’’. Starpnozaru žūrija izcēla labākos 2018.gada darbus, kurus izvirzīja izglītības un pētniecības iestādes. Vērtēti pieci darbi, kas īpaši nozīmīgi Latvijas aizsardzības nozarei, militārās pētniecības un industrijas izaugsmei. Pretendenti tika izvirzīti laika posmā no 2018.gada novembra līdz 2019.gada martam.

1.vietu un 1500 eiro prēmiju iegūst Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra RSU doktorants Dr. Kārlis Rācenis par pētījumu ‘’Bakteriofāgu terapijas pielietojums militārā medicīnā’’, sniedzot ieguldījumu NATO zinātniskajā darbā un karavīru dzīvildzē;

2.vietu un 1000 eiro prēmiju iegūst Rīgas Stradiņa universitātes doktorants Uģis Romanovs par pētījumiem ‘’Digitālie kājnieku kaujas lauka risinājumi’’, I un II daļa, kas ir daudzpusīgs redzējums uz sauszemes spēku mehanizācijas attīstību un digitalizācijas iespējām;

3.vietu un 500 eiro prēmiju iegūst Rīgas Tehniskās universitātes Telekomunikācijas institūta lektors, pētnieks Jānis Braunfelds par pētījumu ‘’Optiskie šķiedras, Brega režģa sensori’’, kas var sniegt atbalstu drošībai, t.sk. kritiskai infrastruktūrai un robežapsardzībai.

‘’Aizsardzības industrijas gada balvu izglītībā un zinātnē’’ žūrijā pārstāvēti DAIF Latvija sadarbības partneri. Latvijas Zinātņu akadēmiju pārstāv viceprezidents, akadēmiķis Andrejs Krasņikovs; Aizsardzības ministriju pārstāv Industrijas un pētniecības atbalsta nodaļas vecākais referents Mārcis Balodis; Iekšlietu ministriju pārstāv Nozares politikas departamenta direktors Arnis Jurševics; Ārlietu ministrijas pārstāves Drošības politikas departamenta direktora vietniece - Starptautisko operāciju un krīžu noregulējuma nodaļas vadītāja Inga Jansone un NATO un Eiropas drošības politikas nodaļa, Drošības politikas departamenta otrā sekretāre Katrīne Ozoliņa-Žukovska; Ekonomikas ministriju pārstāv Inovācijas departamenta Inovācijas politikas nodaļas vecākā eksperte Santa Bormane; Izglītības un zinātnes ministriju pārstāv Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora p.i. Dmitrijs Stepanovs.

Pētniecisko darbu aktualitāti un atbilstību aizsardzības nozarei šī konkursa izpratnē raksturoja septiņi kritēriji, kurus vērtēja punktu skalā no 1 līdz 10: Ietekme uz aizsardzības nozares attīstību un vadības pilnveidi; Atbilstība noteiktu aizsardzības spēju attīstības nodrošināšanai; Aktualitāte un pausto ideju pielietojums praksē; Oriģinalitāte un radoša pieeja problēmas izpētē; Kvalitāte darbā paustajiem secinājumiem un rekomendācijām; Sasaiste ar aizsardzības nozares definētajām vajadzībām; Žūrijas loceklim/loceklei nozīmīgs papildus kritērijs.

Šā gada rudenī DAIF Latvija un DAK aicinās izglītības un/vai pētniecības iestādes izvirzīt pretendentus 2019.gada balvai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI