DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. martā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

PMLP sāks izsūtīt paziņojumus vēlētājiem par EP vēlēšanām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šonedēļ sāks paziņojumu par Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām sagatavošanu un izsūtīšanu. Ar paziņojumiem vēlētāji tiks informēti par EP vēlēšanu dienu, vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso, kārtas numuru iecirkņa vēlētāju sarakstā un iecirkņa darba laiku. Plānots, ka šādas vēstules pa pastu uz deklarētās dzīvesvietas adresi Latvijā vēlētāji saņems tuvāko divu nedēļu laikā.

Paziņojumi tiks nosūtīti visiem balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kuriem ir spēkā esoša dzīvesvietas deklarācija kādā no Latvijas pašvaldībām. Pavisam plānots sagatavot un vēlētājiem izsūtīt 1 388 858  vēstules. 

Ja tuvāko divu nedēļu laikā vēlētājs paziņojumu nesaņems, savs vēlēšanu iecirknis jānoskaidro pašam. To jau pašlaik var izdarīt tiešsaistē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā www.pmlp.gov.lv sadaļā “E-pakalpojumi/Vēlēšanas” izvēloties e-pakalpojumu „Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana”. Tāpat noskaidrot iecirkni, kurā jābalso, iespējams arī, zvanot uz Centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālruni 67049999. Tālruņa darba laiks – darba dienās no pulksten 8.00 līdz 20.00, 24. un 25. maijā - no pulksten 7.00 līdz 24.00.

Ja pašvaldības sākotnēji piešķirtais vēlēšanu iecirknis nav balsošanai ērts, līdz 7. maijam, iecirkni iespējams mainīt uz jebkuru citu vēlēšanu iecirkni Latvijā vai ārvalstīs.

Iecirkni var nomainīt elektroniski, tiešsaistē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā www.pmlp.gov.lv sadaļā “E-pakalpojumi/Vēlēšanas” izvēloties e-pakalpojumu „Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana un maiņa”. Lai nomainītu iecirkni elektroniski, ir nepieciešams autentificēties, izmantojot droša elektroniskā paraksta viedkarti vai personas apliecību (eID) vai izmantojot internetbankas autentifikācijas līdzekli. 

Tāpat pieteikumu par iecirkņa maiņu no pirmdienas, 18. marta, varēs iesniegt arī klātienē jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā. Mainot iecirkni klātienē, jāuzrāda pase vai personas apliecība.

EP vēlēšanas Latvijā notiks sestdienā, 25. maijā. Vēlēšanu iecirkņi balsošanai būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00. EP vēlēšanās visās ES dalībvalstīs vēlētāju uzskaitei lieto Vēlētāju reģistru, kas nozīmē, ka katrs balsstiesīgais pilsonis ir iekļauts noteikta iecirkņa vēlētāju sarakstā, kurā jābalso vēlēšanās. Citā iecirknī balsot nevar.

21., 22. un 23.maijā visos Latvijas vēlēšanu iecirkņos dažas stundas dienā būs iespēja nobalsot iepriekš. Balsošanas dokuments Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir pase vai personas apliecība (eID). Vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, šajās vēlēšanās vēlētāja apliecība nebūs nepieciešama.

Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo ārvalstīs, EP vēlēšanās var piedalīties, balsojot pa pastu vai kādā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem. Gan pasta balsošanai, gan balsošanai vēlēšanu iecirknī ārvalstīs jāreģistrējas iepriekš.

Pasta balsošanai iespējams reģistrēties līdz 13. aprīlim diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās vai līdz 25. aprīlim – pasta balsošanas iecirknī Rīgā, Centrālās vēlēšanu komisijas telpās. Tāpat pasta balsošanai iespējams reģistrēties tiešsaistē, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā www.pmlp.gov.lv sadaļā “E-pakalpojumi/Vēlēšanas”, izvēloties e-pakalpojumu Reģistrācija balsošanai pa pastu vēlētājiem, kuri uzturas ārvalstīs.

Savukārt pieteikties balsošanai kādā no ārvalstīs izveidotajiem iecirkņiem varēs no 16. marta līdz 7. maijam Latvijas Republikas diplomātiskajās vai konsulārajās pārstāvniecībās, jebkurā dzīvesvietas deklarēšanas iestādē Latvijā vai tiešsaistē, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā www.pmlp.gov.lv sadaļā “E-pakalpojumi/Vēlēšanas”, izvēloties e-pakalpojumu Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana un maiņa.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir arī citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā. Lai izmantotu balsstiesības Latvijā, šiem vēlētājiem jāiesniedz pieteikums Centrālajā vēlēšanu komisijā līdz 25. aprīlim.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI