DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Moldovai strauji jāuzlabo situācija, Gruzijai jāturpina uzsāktais

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien Eiropas Parlamenta deputāti atzinīgi novērtēja Gruzijas uzsāktās reformas, taču kritizēja Moldovu par  demokrātijas un tiesiskuma stāvokļa pasliktināšanos.

Eiropas Parlaments pieņēma divas rezolūcijas, kurās novērtēta asociācijas nolīgumu ar Moldovu un Gruziju izpilde.

GRUZIJA

EP deputāti atzinīgi vērtē Gruzijas īstenotās reformas un asociācijas nolīguma īstenošanā panākto progresu. Viņi norāda, ka ES kļuvusi par Gruzijas lielāko tirdzniecības partneri un ārvalstu tiešo ieguldījumu avotu.

Tāpēc EP deputāti aicina Gruzijas varas iestādes nodrošināt stabilitāti un reformu turpinājumu, kā arī uzlabo iedzīvotāju ekonomiskos un sociālos apstākļus. Satraukumu joprojām raisa korupcija augstākajā līmenī, tieslietu sistēmas neatkarība, cilvēktiesības, mediju politizācija un dabas aizsardzība šajā valstī, teikts rezolūcijā.

Tajā arī pausta nožēla, ka Krievija joprojām turpina Gruzijai piederošu teritoriju okupāciju. Deputāti atkārtoti uzsver atbalstu Gruzijas suverenitāti un teritoriālajai integritātei.

EP ziņotājs Andrejs Mamikins (S&D) sacīja: “Kopš asociācijas nolīguma parakstīšanas 2014. gadā Gruzija pozitīvi mainījusi savu politisko identitāti. Neskatoties uz izaicinājumiem, kas saistīti ar korupciju un darba tiesībām, Gruzija ir spērusi platus soļus ceļā uz Eiropas modeļa pārvaldes izveidi. Strukturālās reformas sola labus rezultātus, un esmu priecīgs, ka cilvēktiesības tiek ierindotas politiskās dienaskārtības augšgalā. ES, tostarp arī Eiropas Parlaments, arī turpmāk atbalstīs Gruziju tās reformu ceļā.”

MOLDOVA

Moldovai jāpilda sava apņemšanās un jāīsteno solītās reformas, teikts rezolūcijā. Deputāti norāda uz progresu tirdzniecības, enerģētikas un publisko finanšu pārvaldības jomās, taču vienlaikus viņi pauž bažas par korupcijas līmeni, neatkarīgas tiesu varas trūkumu un demokrātijas standartu pazemināšanu.

Moldova ir iekritusi oligarhu interešu slazdā - ekonomiskā un politiskā vara nonākusi nelielas cilvēku grupas rokās. Viņu ietekmei pakļauti parlaments, valdība, politiskās partijas, valsts pārvalde, policija, tieslietu sistēma un mediji, teikts rezolūcijā.

EP deputāti norāda, ka finansiālu ES atbalstu Moldova varētu saņemt tikai pēc nākamā gada februārī paredzētajām parlamenta vēlēšanām, ja tās tiks atzītas par starptautiskajiem standartiem atbilstošām. Kamēr neuzlabosies demokrātijas stāvoklis valstī, budžeta atbalsta programmas būtu aizvietojamas ar atbalstu Moldovas pilsoniskajai sabiedrībai un neatkarīgajiem medijiem, norāda deputāti.

“Eiropas Parlaments ir noraizējies par demokrātijas un tiesiskuma pasliktināšanos Moldovā. Tajā pašā laikā šī valsts ir ES ļoti nozīmīga. Tāpēc es uzskatu, ka nepieciešams turpināt atklātu un demokrātijā balstītu dialogu ar Kišiņevu. Tas ir vienīgais ceļš uz eiropeisku Moldovu. ES un Moldovas attiecības lielā mērā ir atkarīgas no nākamo parlamenta vēlēšanu norises. Svarīgs ir nevis uzvarētājs, bet kā tiks gūta uzvara,” sacīja EP ziņotājs Petras Auštrevičius (ALDE, Lietuva).

Rezolūcija par Moldovu tika apstiprināta ar 396 balsīm pret 76, 186 deputātiem atturoties, bet rezolūcija par Gruziju - ar 528 balsīm pret 97, 34 deputātiem atturoties.

Pamatinformācija: Moldova un Gruzija 2014. gad 27. jūnijā parakstīja asociācijas nolīgumus ar ES, tā stiprinot abu pušu ekonomiskās un politiskās saites. Nolīgumi stājās spēkā 2016. gada 1. jūlijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI