DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Pirmajā mēnesī veselības apdrošināšanas iemaksas veiktas vairāk nekā 100 tūkstošu eiro apmērā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmajā mēnesī, kopš iedzīvotāji, kuri nav automātiski apdrošināti, var veikt brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas un pievienoties valsts veselības apdrošināšanas sistēmai, tās veikuši jau 942 cilvēki vairāk nekā 100 tūkstošu eiro apmērā, tādējādi nodrošinoties, ka nepieciešamības gadījumā viņiem būs pieejams ievērojami plašāks pakalpojumu klāsts, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

Iedzīvotāji arīdzan aktīvi izmanto iespēju aizpildīt tiešsaistes (online) testu vietnē www.apdrosinaties.lv, lai noskaidrotu savu apdrošināšanas statusu un to, vai viņiem ir jāveic brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas. Līdz šim tests ir aizpildīts jau vairāk nekā 20 tūkstošus reižu.

Vienlaikus augustā un septembrī NVD organizējis vairāk nekā 10 seminārus Rīgā un Latvijas reģionos, kuros aktuālie jautājumi par valsts veselības apdrošināšanas ieviešanu pārrunāti ar ģimenes ārstiem, ārstiem-speciālistiem un citiem veselības aprūpes jomā strādājošiem. Visbiežāk ārsti interesējušies par to, vai konkrēti medicīnas pakalpojumi būs pieejami pamata vai pilnā medicīnas pakalpojumu “groza” ietvaros un to, kā ārstniecības iestādes darbinieks no 2019. gada 1. janvāra varēs redzēt pacienta apdrošināšanas statusu E-veselības sistēmā.

Jau ziņots, ka iedzīvotāji, kuri veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā vai ir piederīgi kādai no 21 valsts apdrošinātajām iedzīvotāju grupām (bērni, pensionāri, Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrējušies bezdarbnieki u.c.), tiek apdrošināti automātiski, un papildu iemaksas viņiem nav jāveic. Savukārt iedzīvotāji, kuri nav automātiski apdrošināti, no šī gada 1. septembra var veikt brīvprātīgās veselības apdrošināšanas iemaksas.

Iedzīvotāji, kuri nebūs apdrošināti, no 2019. gada 1. janvāra varēs saņemt pamata "groza" pakalpojumus – ģimenes ārsta praksē sniegto ārstniecību (t. sk. izmeklējumus, kurus var interpretēt ģimenes ārsts), valstī noteiktās profilaktiskās pārbaudes, neatliekamo medicīnisko palīdzību, grūtnieču aprūpi, kompensējamos medikamentus  noteiktām diagnožu grupām. Pamata grozā papildus arī iekļautas valsts prioritārās programmas – onkoloģija (t. sk. "zaļais koridors") un programma sirds un asinsvadu slimību agrīnai atklāšanai.

Turpretim apdrošinātajiem iedzīvotājiem būs ievērojami plašāks veselības aprūpes piedāvājums papildus pamata "grozā" ietilpstošajam – speciālistu konsultācijas, plaši diagnostiskie un laboratoriskie izmeklējumi, plānveida ārstniecība slimnīcā, tajā skaitā operācijas, valsts kompensējamās zāles u.c.

Valsts piedāvā īpaši izdevīgus nosacījumus, kas sākotnējās apdrošināšanas iemaksas paredz mazākas:

  • 2018. gadā – 51,60 eiro /gadā (1 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra);
  • 2019. gadā – 154,80 eiro /gadā (3 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra);
  • 2020. gadā – 258 eiro /gadā (5 % no minimālās mēnešalgas gada apmēra).

Iedzīvotājs pēc izvēles iemaksas var veikt sev ērtā veidā – par 2018. gadu maksājot šogad, bet par 2019. gadu, piemēram, janvāra sākumā vai arī maksājot vienlaicīgi par abiem gadiem vienā maksājuma reizē.

Detalizētāku informāciju brīvprātīgo veselības apdrošināšanas iemaksu veikšanu un citiem ar apdrošināšanas ieviešanu saistītiem jautājumiem var noskaidrot NVD interneta vietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā "Valsts veselības apdrošināšana" vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI