DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Rīgā norisināsies Eiropas Padomes izstrādātā ziņojuma par tiesu efektivitāti prezentācija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
23.aprīlī norisināsies Tiesu administrācijas ESF projekta “Justīcija attīstībai” un Eiropas Padomes Komisiju Tiesu efektivitātei (European Commission for the Effieciency of Justice, CEPEJ) sadarbības izstrādātā novērtējuma par Latvijas tiesu sistēmu prezentācija Tieslietu Padomē.

Eiropas Padomes Komisijas Tiesu efektivitātei (CEPEJ) Latvijas tiesu sistēmas novērtējuma ziņojums izstrādāts no 2017.gada februāra līdz 2018.gada februārim atbilstoši Tieslietu padomes (TP) apstiprinātajam ietvaram un pamatojoties uz CEPEJ izstrādāto metodoloģiju un instrumentus. CEPEJ ziņojumā sniegtas rekomendācijas un norādes uz starptautiski atzītajiem standartiem, taču jāmin, ka daļā no analizētajiem jautājumiem šobrīd jau notiek paralēlas reformas. Ziņojums visaptveroši analizē Latvijas tiesu sistēmas darba efektivitāti un kvalitāti. Tā ietvaros  dažādos griezumos vērtēta tiesu statistika un cita informācija. Ziņojums aptver tādas tēmas kā lietu izskatīšanas termiņi, noslodze, tiesvedības kvalitāte;  tieslietu sistēmas kapacitāte un tiesnešu karjeras jautājumi; Tiesu sistēmas politikas plānošana un ieviešana, institucionālais ietvars, TP sastāvs un funkcijas; Pieeja tiesai: pakalpojumu attīstība, komunikācija, tiesu nodevas un tiesu administrēšana: statistika un Biznesa Inteliģences rīki. Ziņojuma izstrādes laikā, 3 novērtējuma vizītēs uz Latviju devušies eksperti no tādām valstīm kā Itālija, Somija, Igaunija, Īrija, Nīderlande, Šveice un Francija, lai tiktos ar Latvijas pārstāvjiem un ne tikai savstarpēji dalītos ar pieredzi un labās prakses piemēriem, bet arīdzan piedalītos diskusijās par iespējamajiem uzlabojumiem Latvijas tiesu sistēmā.

CEPEJ Izstrādātais ziņojums ir daļa no Tieslietu sistēmas novērtējuma, kas tiek veikts kopā vēl ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju jeb OECD un Starptautisko Valūtas fondu jeb SVF. Novērtējuma ietvaros CEPEJ sniedz tiesu sistēmas procesu efektivitātes un kvalitātes vērtējumu, neatkarības vērtējumu, attīstības potenciāla vērtējumu. Tieslietu sistēmas novērtējuma izstrāde notiek Tiesu administrācijas Eiropas Sociālā fonda projekta "Justīcija attīstībai" ietvaros.

Eiropas Padomes Komisija Tiesu efektivitātei (CEPEJ) kā novērtējuma veicējs tika izvēlēta pamatojoties uz tās ekspertu ilggadējo pieredzi tiesiskuma attīstībā Eiropas Padomes 47 valstīs, tās rīcībā esošajiem resursiem, metodoloģijām un labākās prakses standartiem, padziļinātai izpratnei un ekspertīzei par Eiropas tieslietu sistēmu attīstību, kā arī, ņemot vērā jau pastāvošo veiksmīgo Latvijas valsts institūciju pieredzi sadarbībā ar komiteju.  Vairāk informācijas par Eiropas Sociālā fonda projektu "Justīcija attīstībai" un šī projekta aktivitātēm pieejams šeit: https://ta.gov.lv/LV/sadarbiba_1510/eiropas_socialais_fonds_1520
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI