DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments balsos par Krišjāņa Kariņa sagatavoto likumu cīņai pret naudas atmazgāšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 19. aprīlī, Eiropas Parlamenta deputāti plenārsesijā Strasbūrā balsos par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas direktīvu, kuras viens no autoriem ir Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš (Vienotība/ETP)

"Eiropas institūcijas ir skaidri paudušas, ka cīņa pret tiem, kas ļaunprātīgi un apzināti apzog sabiedrību, turpināsies. Likums dos tiesībsargājošajām iestādēm jaunus ieročus cīņai pret noziedzniekiem, kas izmanto ofšorus un dažādas shēmas, lai krāptos ar nodokļu nomaksu," norāda Krišjānis Kariņš. 

Direktīva pastiprinās cīņu pret naudas atmazgāšanu un pilnveidos patiesā labuma guvēju reģistru. Tas papildina esošo likumdošanu, ierobežojot anonimitāti, kuru sniedz virtuālā nauda un anonīmās maksājumu kartes. Likumprojekta gala teksts paredz iekļaut patieso labuma guvēju reģistrā arī trastu un tamlīdzīgu nodibinājumu īpašniekus. Tāpat tas paredz izveidot banku kontu un seifu īpašnieku reģistru.

Direktīva ir daļa no plašākiem centieniem veicināt pārredzamību, lai novērstu nodokļu nemaksāšanu. Tiek lēsts, ka naudas atmazgāšanas apjomi veido līdz pat 5% no pasaules kopējā kopprodukta, bet Eiropas valstīs tādejādi netiek iekasēti līdz pat 1 triljonam eiro ik gadu.

Krišjānis Kariņš Eiropas Parlamentā strādā Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā un Ekonomikas un monetāro lietu komitejā. Starptautiskās nevalstiskās organizācijas "VoteWatch Europe" pētījumā par ietekmīgākajiem EP deputātiem Krišjānis Kariņš ir augstajā 19. vietā un ir vienīgais no visiem Baltijas valstu deputātiem, kurš iekļauts 70 ietekmīgāko deputātu sarakstā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI