DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. aprīlī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Valdība apstiprina izmaiņas Turaidas muzejrezervāta publisko pakalpojumu maksas cenrādī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai no šī gada 1. maija ieviestu jaunus pakalpojumus un veiktu izmaiņas atsevišķu esošo izcenojumā, valdība 17. aprīlī lēma veikt izmaiņas Īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa – Turaidas muzejrezervāts – publisko pakalpojumu maksas cenrādī.

Pēdējo piecu gadu laikā radīti jauni un pilnveidoti esošie muzeja pakalpojumi, kā arī ieviestas jaunas tehnoloģijas muzeja krājuma, pētniecības un izglītojošajā darbā – būtiski ir paplašināts muzeja piedāvājums apmeklētājiem un uzlabota tā kvalitāte, izveidotas piecas jaunas pastāvīgās un informatīvās ekspozīcijas un iekārtoti divi atklātie krājumi vēsturisko ēku restaurētajās telpās. Ekspozīciju, izstāžu un izglītojošo programmu saturs ir tulkots vairākās svešvalodās, tādējādi paplašinot muzeja pieejamību plašākam sabiedrības lokam. Muzeja krājuma saglabāšanai un ekspozīciju uzraudzībai ir atjaunotas muzeja tehniskās apsardzes un videonovērošanas sistēmas, kā arī ugunsgrēka trauksmes signalizācijas sistēmas restaurētajās telpās, krājuma glabātavas aprīkotas ar jauniem plauktiem kolekciju izvietošanai. Līdz ar to ir pieauguši izdevumi, kas saistīti ar mikroklimata uzturēšanu muzeja krājumā un ekspozīcijās, kā arī ar muzeja apmeklētāju apkalpošanas un infrastruktūras pilnveidošanu. Neskatoties uz šiem uzlabojumiem, muzeja apmeklējumu cenas līdz šim saglabātas nemainīgas.

Lai kompensētu muzeja attīstībā ieguldīto, lemts paaugstināt muzeja ekspozīciju un izstāžu apmeklējuma cenu pieaugušajiem - vasaras piedāvājumā viena apmeklējuma cenu nosakot 6,00 eiro (līdzšinējo 5 eiro vietā) un ziemas piedāvājumā – 3,50 eiro (iepriekš 3,00 eiro). Citām apmeklētāju grupām ieejas maksa netiek mainīta.

Tāpat līdz ar apstiprinātajām izmaiņām ieviesti trīs jauni maksas pakalpojumi: muzeja telpu izmantotājiem būs pieejama mazā galda noma saistībā ar muzeja teritorijas izmantošanu kultūras, sporta, tūrisma un citu pasākumu norisi, būs pieejama telpu noma pārdevējiem, kas realizē preces, izmantojot tirdzniecības automātus (paredzēta kafijas, atspirdzinošo dzērienu un ātro uzkodu automātu izvietošanai un stacionārā tālskata uzlikšanai Gaujas senielejas dabas skatu vērošanai visos gadalaikos) Apmeklētāju centrā 1.stāva telpā un Turaidas pils galvenajā tornī 5.stāvā.

Projektā noteiktās publisko maksas pakalpojumu cenas ir vienādas vai pat zemākas par līdzīgu pakalpojumu cenām citās iestādēs, tādēļ muzeja pieejamība sabiedrībai netiks mazināta.

Iegūtie finanšu līdzekļi par muzeja sniegtajiem publiskajiem maksas pakalpojumiem tiks izlietoti muzeja sniegto pakalpojumu faktisko izmaksu segšanai. Plānotais ieņēmumu palielinājums 2018. gadā tiks novirzīts muzeja ēku – pieminekļu restaurācijai un atjaunošanai, kā arī restaurētajās ēkās iekārtoto ekspozīciju  pieejamības un uzturēšanas izmaksu segšanai, t.i., atbilstoša mikroklimata nodrošināšanai, apsardzes pakalpojumiem un komunālajiem maksājumiem, darbinieku atlīdzībai un citiem ar publisko maksas pakalpojumu sniegšanu saistītiem izdevumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI