DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Saeima konceptuāli atbalsta pilnvaru ierobežojumus Latvijas Bankas prezidentam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeima ceturtdien, 22.martā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Bankas likumā. Tie paredz, ka bankas prezidenta, viņa vietnieka un padomes locekļu pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Savukārt, ja kāds no bankas padomes locekļiem izstājas pirms termiņa, viņa vietā apstiprināms jauns padomes loceklis uz piecu gadu pilnvaru laiku.

Tāpat likumprojekts paredz, ka viena un tā pati persona par Latvijas Bankas prezidentu var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Likuma grozījumi arī paredz nosacījumus, kādiem jāatbilst centrālās bankas prezidentam un viņa vietniekam, proti, šīm personām jābūt kompetentām finanšu vadības jautājumos, jābūt nevainojamai reputācijai, kā arī vismaz piecu gadu darbības pieredzei finanšu un kapitāla tirgus jomā un pieredzei starptautiskās finanšu institūcijās

Likumu plānots papildināt ar jaunu pantu par bankas vadības pirmstermiņa atbrīvošanu no amata. Plānots, ka gadījumā, ja Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā, viņu pilnvaras tiek apturētas līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums attiecīgajā krimināllietā vai attiecīgā krimināllieta tiek izbeigta.

Likumprojekts arī paredz, ka Saeima var lemt par bankas prezidenta atbrīvošanu no amata, ja tiek konstatēts, ka persona neatbilst nosacījumam par nevainojamu reputāciju.

Patlaban Latvijas Bankas prezidenta, viņa vietnieka un padomes locekļu pilnvaru termiņš ir seši gadi, un šo amatu var ieņemt neierobežotu termiņu skaitu. Savukārt no amata bankas vadītājus Saeima var atbrīvot tad, ja ir saņemts personas iesniegums par atkāpšanos no amata, persona ir izdarījusi smagu pārkāpumu Eiropas Centrālās bankas statūtu izpratnē vai ir iestājies cits statūtos noteiktais gadījums. Tāpat patlaban nav noteikts, kādiem kritērijiem jāatbilst personai, kura tiek virzīta nacionālās bankas prezidenta amatam.

Latvijas Bankas likuma grozījumi otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Budžeta komisijā un Saeimas sēdē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI