DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Satversmes tiesa organizē un piedalās pasākumos Latvijas simtgades gadā tiesiskas valsts izpratnes un darbības stiprināšanā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kopš šā gada sākuma Satversmes tiesas mājaslapā ir publicēts Satversmes tiesas pasākumu plāns. Plānā ietverti gan Satversmes tiesas organizētie pasākumi, gan sadarbībā ar citām institūcijām organizētās aktivitātes Latvijā, godinot valsts simtgadi, gan pasākumi ārpus Latvijas, kuros tiesa nes Latvijas vārdu Eiropas tiesiskajā telpā.

Satversmes tiesas priekšsēdētaja Ineta Ziemele norāda: "Simtgades pasākumu plāns ir mūsu pašu iniciatīva, ko tiesa īsteno savu funkciju un budžeta ietvaros. Plāns veidots ar mērķi sekmēt tiesiskās domas un tiesiskas valsts tradīciju, varas un sabiedrības dialoga stiprināšanu Latvijas simtgades īpašā noskaņojuma ietvarā."

Atbilstoši plānam Latvijas simtgades gads tika iesākts ar preses konferenci 18. janvārī, kurā tika prezentēts Satversmes tiesas pārskats par darbu 2017. gadā un informatīvais materiāls "Ieteikumi konstitucionālās sūdzības sagatavošanai".

Satversmes tiesā 14. februārī notika "Ēnu diena", kas pulcēja vairākus jauniešus no Gulbenes 2. vidusskolas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Līgatnes novada vidusskolas un Valmieras Viestura vidusskolas. Šajā dienā jauniešiem bija iespēja apskatīt Satversmes tiesu un iepazīt tiesas ikdienas darbu, kā arī tikties ar izvēlētajiem profesiju pārstāvjiem un pārrunāt ar nākotnes profesiju tiesību nozarē saistītus jautājumus.

Īpašs pasākums norisinājās 15. februārī, kad Satversmes tiesā tika atzīmēta Satversmes pieņemšanas 96. gadadiena. Satversmes tiesā viesojās pērn septembrī izsludinātā skolēnu zīmējumu un domrakstu konkursa laureāti un viņu pedagogi no 14 skolām, aptverot visus Latvijas reģionus. Noslēguma ceremonijā piedalījās arī vairāki aicinātie viesi, tostarp Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un kultūras ministre Dace Melbārde. Konkursa gaitā tapis arī informatīvs atskata video, kurā skaidroti konkursa mērķi, atspoguļots iesūtīto skolēnu darbu vērtēšanas process, kā arī sniegts ieskats konkursa noslēguma ceremonijā. Konkursa atskata video pieejams šeit.

Marta sākumā Satversmes tiesas delegācija oficiālā vizītē viesojās Parīzē, Francijā. Vizītes laikā tika diskutētas vairākas abām valstīm aktuālās tēmas ar Francijas Valsts padomes locekļiem, Francijas Konstitucionālās padomes un Kasācijas tiesas tiesnešiem, kā arī Francijas tieslietu ministri Nikolu Belubē (Nicole Belloubet). Vizītes ietvaros Satversmes tiesas delegācija apmeklēja arī Francijas vēstniecību Latvijā, kurā notika tikšanās ar Latvijas vēstnieku Francijā Imantu Lieģi.

Marta mēnesī Satversmes tiesas tiesneši dosies vizītē uz Igaunijas Augstāko tiesu. Šīs vizītes ietvaros tiks runāts par konstitucionālo tiesu lomu sabiedrības attīstībā. Savukārt aprīļa sākumā Satversmes tiesā norisināsies izglītojošs seminārs sociālo zinību un politikas tiesību skolotājiem sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru.

Valsts simtgades ietvaros turpinās arī Satversmes tiesas 20. gadadienas gadā iedibinātā tradīcija, kad Satversmes tiesas tiesneši un darbinieki dodas apciemot skolas, sniedzot izglītojošu lekciju par tiesību sistēmu Latvijā, Satversmi, Satversmes tiesu, tiesiskumu un tiesiskas demokrātiskas valsts pamatvērtībām. Šā mācību gada ietvaros apmeklētas vairākas skolas: Balvu Valsts ģimnāzija, Rīgas 1. ģimnāzija, Rīgas 45. vidusskola, Ogres Valsts ģimnāzija un Valmieras Viestura ģimnāzija. Kā nākamās apmeklējumu sarakstā ir Juglas vidusskola, Rīgas 3. ģimnāzija un Salaspils 1. vidusskola. Skolu apmeklējumi turpināsies līdz pat mācību gada beigām maijā un atsāksies līdz ar jaunā mācību gada sākumu septembrī.

Satversmes tiesa vērš uzmanību, ka tā ir atvērta sadarbībai ne vien ar skolām, bet arī ar pašvaldībām, valsts iestādēm, augstskolām, bibliotēkām, domnīcām un citiem interesentiem. Detalizētāku informāciju par iespējamo tikšanās organizēšanu var uzzināt, rakstot uz e-pastu Lina.Kovalevska@satv.tiesa.gov.lv vai zvanot 67830748.

Satversmes tiesas pasākumu plāns Latvijas simtgades gadā pieejams šeit.

Skolēnu zīmējumu un domrakstu konkursa atskata video:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI