DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. februārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Samazināts PVN pirmajiem Baltijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
9.februārī Bulduru Dārzkopības vidusskolā uz 25.Latvijas Dārzkopju konferenci sapulcējās vairāk nekā 200 Latvijas dārzkopji, Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, ministrijas speciālisti un nevalstisko organizāciju pārstāvji, lai diskutētu par nozarē sasniegto un nākotnes perspektīvām.

Konferences laikā tika pieņemta rezolūcija, kā aicinājums masu informācijas līdzekļiem, lai sniegtu objektīvu informāciju par samazināto 5% pievienotās vērtības nodokli (PVN) Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām, dārzeņiem un kartupeļiem.

Samazināts PVN visai svaigai pārtikai, ne tikai dārzeņiem un augļiem, jau daudz gadus ir 24 no 28 Eiropas Savienības valstīm. Dažās valstīs svaigai pārtikai PVN vispār nepiemēro. Parasti progresīvu lēmumu pieņemšanā Latvija ir daudz piesardzīgāka par kaimiņiem - Lietuvu un Igauniju. Šobrīd ir rets precedents Latvija pieņēmusi šādu lēmumu pirmā Baltijā.

Lēmums ietekmēs ne tikai dārzeņu un augļu cenas veikalos, bet arī naudas plūsmu saimniecībās un īpaši padara daudz neizdevīgāku "pelēkā tirgus" un PVN shēmotāju darbību. Līdz ar to atbrīvosies vieta tirgū vietējai produkcijai.

Cena mazumtirdzniecībā veidojas no piegādātā produkta cenas, tirgotāja piecenojuma par savu darbu un PVN. Tātad PVN ir tikai daļa cenas. Dārzeņu, augļu un kartupeļu cenu ietekmē audzēšanas sezonālās iespējas, laika apstākļi un kvalitāte, kā arī ES vienotā tirgus noteikumi:

  1. Cenas salīdzināt var tikai viena piegādātāja piegādātājai produkcijai dažādās tirdzniecības vietās konkrētā, noteiktā salīdzināšanas periodā.
  2. Jo augstāka produkta cena, jo jūtamāk izpaudīsies PVN ietekme. Īsti ietekmi jutīsim sākoties agrajai pavasara ražai - īpaši gurķiem, tomātiem, zemenēm. Lēmuma lietderību varēs izvērtēt tikai ilgtermiņā vismaz gada griezumā.

Jānis Bērziņš, biedrības "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs: "Latvijas dārzkopji neizprot masu informācijas līdzekļu sacelto ažiotāžu par samazināto PVN, ar akcentu, ka tā ir kļūda. Tas lej ūdeni uz "pelēkā tirgus" un PVN mahinatoru dzirnavām. Aicinām žurnālistus iedziļināties problēmā. Esam gatavi tikties un skaidrot lietas būtību. Rosinām žurnālistus uzsvērt, ka Latvijas valsts Saeima un valdība ar saviem lēmumiem par PVN var būt pirmā Baltijā un līdzināties citām Eiropas valstīm."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI