DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. februārī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs piedalās Salaspils memoriāla jaunās ekspozīcijas atklāšanā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2018. gada 7. februārī Salaspils memoriālā notika jaunizveidotās ekspozīcijas atklāšana, kurā piedalījās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kultūras ministre Dace Melbārde, Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars, kā arī ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji, Salaspils memoriālā ansambļa un jaunās ekspozīcijas veidotāji. Pasākumā piedalījās arī dzīvi palikušie nometnes ieslodzītie.

Latvijas valsts vienmēr ir nosodījusi nacistiskās Vācijas izdarītos noziegumus. Latvija godina un mūžam pieminēs cietušo un upuru piemiņu. Uzrunā klātesošajiem ārlietu ministrs uzsvēra, ka šīs ekspozīcijas atklāšana ir apliecinājums Latvijas valsts gatavībai objektīvi izvērtēt savu vēsturi un atbrīvot to no totalitāru varu ideoloģijas rezultātā radītiem mītiem.

Salaspils memoriāls atrodas vietā, kur no 1941. līdz 1944. gadam pastāvēja nacionālsociālistiskās Vācijas okupācijas režīma izveidotā Salaspils nometne, kurā tika nogalināti un gāja bojā smagajos apstākļos gan civiliedzīvotāji, to skaitā arī bērni, gan politieslodzītie, gan nacionālās pretošanās kustības dalībnieki – ap 3000 cilvēku. Viņu vidū latvieši, ebreji, krievi, poļi, baltkrievi un citu tautību pārstāvji no dažādām valstīm. Pēc aptuvenām aplēsēm Salaspils nometnē visā tās darbības laikā bija ieslodzīti ap 23 000 cilvēku.

Salaspils memoriāla renovācija tika veikta 2017. gadā ar Latvijas valdības un Salaspils novada pašvaldības atbalstu, sadarbībā ar Daugavas muzeju un Latvijas okupācijas muzeju. Jaunā ekspozīciju veido muzeoloģiski objekti memoriāla iekštelpās un brīvā dabā. Atsevišķa telpa veltīta Salaspils memoriāla vēsturei. Ar multimediju palīdzību iespējams iepazīties ar bijušo Salaspils nometnes ieslodzīto videoliecībām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI