DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Latvijas Universitātes pārstāvji pēta kultūras un radošo industriju Slovēnijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrā projekta “Policies for cultural CREative industries: the HUB for innovative regional development“ (CRE:HUB) partneru sanāksme, studiju vizīte, kā arī BarCamp seminārs norisinājās 1.-2.februārī Ļubļanā (Slovēnijā). Latviju šajā braucienā pārstāvēja Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra (ESASAC) un Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji.

Projekta sanāksmes laikā partneri apsprieda projekta aktivitātes un pētījuma rezultātus par kultūras un radošajām industrijām (KRI) katrā projekta reģionā vai valstī -  Bazilikātas un Friuli-Venēcija Džūlijas reģionos (Itālijā), Ļubļanas pilsētas reģionā (Slovēnijā), Lisabonas reģionā (Portugālē), Centru reģionā (Rumānija), Navarras reģionā (Spānijā), Latvijā un Ungārijā. Pētījums parāda, ka katrs reģions ir unikāla vieta ar savu bagātu kultūras mantojumu, kas KRI jomās saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem, piemēram, zināšanu un pieredzes trūkumu par biznesa procesiem, nepietiekamo specializēto izglītības programmu skaitu, aktīvas sadarbības starp radošo industriju pārstāvjiem trūkumu, u.c.

Savukārt nākamajā dienā, studiju vizītes laikā tika apmeklētas nozīmīgākas biznesa un radošo industriju kopienas (angļu - hubs) Ļubļanā: Arhitektūras un dizaina muzejs (MAO) (http://www.mao.si/), ABC akselerators (https://abc-accelerator.com/) un "Poligons" radošais centrs (http://www.poligon.si/en/). Vizītes laikā bija iespēja satikt jaunus māksliniekus, kuri nodemonstrēja savus talantus un radošumu, kā piemēram, Mag Lev projekts: pirmais levitējošais skaņuplašu atskaņotājs; kā arī TAFR studentu grupa, kas izveidoja autonomo elektrisko lauksaimniecības robotu domātu vīnogu dārzu apsaimniekošanai.

Studiju vizīte Slovēnijā noslēdzas ar BarCamp pasākumu – radošo semināru, kura laikā pārstāvjiem no dažādām KRI atbalsta institūcijām, kā arī politikas veidotājiem bija iespēja kopīgi diskutēt un pārbaudīt savas spējas konkrētu problēmu risināšanā.

Projekta "CRE:HUB" mērķis ir uzlabot valstu politiku jaunu MVU veidošanai un attīstībai radošo industriju sektorā, izmantojot iespēju veikt pieredzes apmaiņu starp partneriem ar atšķirīgu pieredzi KRI jomā.  Projekta rezultātā plānots uzlabot politikas instrumentus un to vadību (veids, kādā tiek organizēti uzaicinājumi projektu pieteikumiem, projektu izvērtēšana, reģionālo politikas instrumentu koordinācija reģionālā/starpreģionālā līmenī, uzraudzīšanas metodoloģija u.c.). Izmaiņas politikas līmenī nepieciešamas, lai nodrošinātu specifiskas KRI vajadzības (partnerības veidošana, sadarbība ar ražošanas nozarēm, internacionalizācija, uzņēmējdarbības kapacitāte, u.c.). Projekts CRE:HUB uzsākts 2016.g. aprīlī un turpināsies līdz 2020.g.septembrim.

Turpmākie projekta posmi paredz kopīga KRI ziņojuma izstrādi, labo prakšu analīzi, ceļveža sagatavošanu labo prakšu pārņemšanai, KRI jomas izpētes braucienu organizēšanu (peer review) un politikas rekomendāciju un rīcībplāna izstrādi, kā arī regulārās KRI jomas dalībnieku un politikas veidotāju sanāksmes, projekta partneru sanāksmes un studiju vizītes, u.c. Latvijā CRE:HUB sanāksme, studiju vizīte un BarCamp par radošo industriju veicināšanu notiks 2017.g.septembrī.

Līdz šīm LU ESASAC strādāja pie metodoloģiju vadlīnijām, uz kuru pamata tika veikti pētījumi par KRI politikām un situācijas analīze projekta partneru valstīs vai reģionos, kā arī metodoloģiju vadlīnijām ceļveža sagatavošanai. Nākamais LU ESASAC uzdevums ir izstrādāt metodoloģiju KRI jomas izpētes braucienu organizēšanai, kura laika partneri uzņems ārvalstu ekspertus esošas politikas situācijas un piedāvāto risinājumu izvērtēšanai.

Vairāk par vizīti Slovēnijā un CRE:HUB projektu:

CRE:HUB projekta mājas lapa: http://www.interregeurope.eu/crehub/

Facebook: https://www.facebook.com/Crehub-1770111603261028/

Denīze Ponomarjova, projekta koordinatore

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI