DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Apstiprināta a/s “Latvenergo” padome: neatkarīga, profesionāla, ar starptautisku pieredzi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
A/S “Latvenergo” akcionāru sapulcē piektdien, 16. decembrī, iecelta lielākā Latvijas valstij piederošā uzņēmuma a/s “Latvenergo” padome. Latvenergo koncerns ir nozīmīgs sabiedrībai piederošs aktīvs, tāpēc tā darbības stratēģiskais uzraugs – padome, tiek veidota ar mērķi uzlabot uzņēmuma pārvaldību. Padomē strādās neatkarīgi profesionāļi ar starptautisku pieredzi, kuri spēs veicināt koncerna ilgtermiņa attīstību, stratēģisko vadību, kā arī finanšu un risku uzraudzību.

A/s "Latvenergo" padomē strādās Andris Liepiņš, Andris Ozoliņš, Baiba Rubesa, Mārtiņš Bičevskis un Martins Sedlackis (detalizētāku informāciju par padomes locekļiem, lūdzu, skat. relīzes pielikumā). Tādejādi padomē būs pārstāvētas augsta līmeņa zināšanas un pieredze lielu uzņēmumu attīstības stratēģiju izstrādē un īstenošanā, finanšu plānošanā, korporatīvajā pārvaldībā un jaunu biznesa modeļu ieviešanā starptautiskā mērogā. Visus padomes locekļus raksturo arī izpratne par koncerna darbības principiem, labas svešvalodu zināšanas, laba reputācija un pieredze atbilstošā amatā jau iepriekš.

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta Latvijas pārstāvniecības vadītājs Andris Grafs a/s "Latvenergo" padomi vērtē kā profesionāļus ar uzņēmumam atbilstošu pieredzi un spējām. "Šis ir labās prakses piemērs. Priekšnoteikumi, lai panāktu šādu rezultātu, bija starptautisks konkurss,  kurā tika izvirzītas skaidras un samērīgas prasības kandidātiem, padomes izveides procesa caurspīdība un augsti profesionāla, vispusīga kandidātu novērtēšana. Ceru, ka šo pieredzi izmantos arī citi valsts kapitālsabiedrību akciju turētāji, uzņēmumu īpašnieki no publiskā un privātā sektora Latvijā, jo labai pārvaldībai un efektīvai padomei ir būtiska ietekme uz uzņēmuma konkurētspēju, darbības rezultātiem un efektivitāti," saka A. Grafs. 

"Valsts ir definējusi AS "Latvenergo" stratēģisko mērķi – ilgtspējīgi, atbildīgi un ekonomiski pamatoti nodrošināt preces un pakalpojumus enerģētikas sektorā, kas ir svarīgi tautsaimniecības konkurētspējai un izaugsmei, kā arī efektīvi pārvaldīt valsts attīstībai un drošībai stratēģiski nozīmīgus resursus un infrastruktūru. Viens no uzņēmuma padomes un Ekonomikas ministrijas kā akcionāra pirmajiem uzdevumiem būs vienoties par konkrētiem uzdevumiem, lai efektīvi sasniegtu valsts definēto stratēģisko mērķi," uzsver Juris Stinka, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs. "Koncernam jāspēj ar panākumiem konkurēt starptautiskajā tirgū, nostiprinot ilgtspējīgu tirgus pozīciju. Lai to nodrošinātu, koncernam efektīvi jāstrādā gan esošajos darbības virzienos, gan jāizvērtē iespēja paplašināt savu darbību. Padomē strādās neatkarīgi profesionāļi ar pieredzi, kas ļaus pieņemt stratēģiski izvērtētus lēmumus, un palīdzēs sasniegt valsts un koncerna definētos mērķus un uzdevumus," turpina J. Stinka.

A/s "Latvenergo" padomes kandidātu atlasē tika piesaistīts personāla atlases uzņēmums SIA "Fontes Executive Search", kas veica mērķtiecīgu darba tirgus izpēti. Atbilstoši izvirzītajiem padomes locekļu kvalifikācijas kritērijiem, kopumā tika apzināti 536 kandidāti no vairākām nozarēm.  Konkursā uz a/s "Latvenergo" piecu padomes locekļu amatiem  kopumā pieteicās 80 pretendenti no 10 pasaules valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Dānijas, Vācijas, Zviedrijas, Slovākijas, Čīles un Ēģiptes.

Kandidātu atlase noritēja četrās kārtās. Tika izvērtēta kandidātu atbilstība prasībām un rakstiski iesniegtais redzējums par a/s "Latvenergo" nākotnes izaicinājumiem, t.sk. koncerna  ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību. Tālākajā konkursa gaitā 14 labākie pretendenti tika intervēti klātienē. Vērtēšanas procesu noslēdza spēcīgāko kandidātu sociālo kompetenču padziļināta novērtēšana. Tā veikta 9 kandidātiem. Pēc gala rezultātu izvērtēšanas nominācijas komisija izvēlējās un ieteica iecelšanai padomē vispārliecinošākos kandidātus.

Atlases procesu nodrošināja un kandidātus novērtēja vispusīga nominācijas komisija, kurā strādāja Ekonomikas ministrijas un Pārresoru koordinācijas centra pārstāvji, neatkarīgi eksperti t.sk. no Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta, novērotājs no Latvijas arodbiedrības "Enerģija", un profesionāļi no SIA "Fontes Executive Search".

AS "Latvenergo"  koncerns ir lielākais energoapgādes pakalpojumu sniedzējs Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu pārvaldes aktīvu nomu. Latvenergo kā koncerns ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijā (ar tirgus daļu aptuveni 1/3), t.sk. tirgus daļas Latvijā 75%, Lietuvā 17%, Igaunijā 12%.

AS "Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras 100% kapitāla daļas pieder valstij Ekonomikas ministrijas personā. Latvenergo koncernā ietilpst šādas meitas sabiedrības:

  • akciju sabiedrība "Sadales tīkls" (100%), kas ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi līdz katram klientam;
  • akciju sabiedrība "Latvijas elektriskie tīkli" (100%), kas nodrošina Latvijas pārvades tīklu aktīvu uzraudzību un pārvaldību, kā arī finansējuma piesaisti esošo tīklu uzturēšanai un jaunu izbūvei;
  • akciju sabiedrība "Enerģijas publiskais tirgotājs" (100%), kas veic elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšanu, pildot publiskā tirgotāja funkcijas;
  • Elektrum Eesti OU (100%), kas  nodarbojas ar elektroenerģijas pārdošanu attiecīgi Igaunijā un tās meitas sabiedrība – sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Elektrum Latvija" (100% pieder Elektrum Eesti OU), kas veic elektroenerģijas tirdzniecību Latvijā pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas;
  • Elektrum Lietuva, UAB (100%), kas nodarbojas ar elektroenerģijas pārdošanu attiecīgi Lietuvā;
  • sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Liepājas enerģija" (51%), kas nodrošina  siltumenerģijas ražošanu un piegādes pakalpojumus Liepājas pilsētā.

Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI