DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvija vienīgā no Baltijas valstīm jaunajā Climate Change Performance Index novērtēta ar atzīmi – labi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Jaunākajā Climate Change Performance Index (CCPI) Latvija ieņem augsto 15.vietu: ar indeksa vērtību 60,20 tās sniegums atzīts kā labs. Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas ir saņēmusi šādu vērtējumu. Lietuva ir ierindota 19.vietā un saņēmusi vērtējumu – viduvēji, bet Igaunijas sniegums tiek vērtēts kā vājš, ierindojot to 50.vietā.

CCPI vērtē 58 pasaules valstis, kuras kopā ir atbildīgas par vairāk nekā 90% no globāli radītajām siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijām. Vērtēšanu jeb indeksa piešķiršanu veic standartizēti. CCPI sastāv no 5 indikatoru kategorijām: emisiju līmenis (30% no kopējā vērtējuma),  emisiju līmeņa izmaiņas (30% no kopējā vērtējuma), atjaunojamā enerģija (10% no kopējā vērtējuma), efektivitāte (10% no kopējā vērtējuma), kā arī klimata politika (20% no kopējā vērtējuma).

Vērtējot atsevišķus indikatorus veidojošos rādītājus, Latvija augstāko novērtējumu, t.i., 5.vietu (97,8 punkti) saņēmusi par emisijām no atmežošanas uz 1 iedzīvotāju. Tāpat pozitīvi novērtēts Latvijas paveiktais atjaunojamās enerģijas jomā, t.i., Latvija ierindota 8.vietā pēc atjaunojamo energoresursu īpatsvara primārās enerģijas iegūšanā. Savukārt pēc CO2 emisijām uz 1 iedzīvotāju Latvija ieņem 10.vietu (88,23 punkti), bet efektivitātes līmenis novērtēts ar 80,25 punktiem, t.i., attiecīgi ierindojot Latviju 11. vietā.

Detalizētāk ar CCPI rezultātiem iespējams iepazīties https://germanwatch.org/en/download/16484.pdf   

CCPI tiek sagatavots jau 12. reizi un šī indeksa mērķis ir sekot līdzi valstu paveiktajam klimata pārmaiņu ierobežošanā. CCPI sagatavo Germanwatch* un CAN Europe** ciešā sadarbībā  ar iesaistīto valstu ekspertiem.

*Germanwatch - neatkarīga attīstības un vides organizācija, kas darbojas ilgtspējīgas globālās attīstības jomā  www.germanwatch.org/en

**Climate Action Network (CAN) Europe – vairāk nekā 1100 nevalstiskās organizācijas 120 valstīs apvienojošs sadarbības tīkls, kas tiecas veicināt valdību un iedzīvotāju rīcību klimata pārmaiņu ierobežošanai

Sabiedrisko attiecību nodaļaa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI