Starptautiskā pārtikas izstāde "Riga food 2016" šogad norisināsies laikā no 7.-10.septembrim izstāžu centrā Ķīpsalas izstāžu zālē.
Latvijas uzņēmumu kopstendos atradīsies 34 pārtikas nozari pārstāvoši uzņēmumi, sākot no garšvielām, dažādām piedevām pie ēdieniem, dažādiem piena produktiem un to izstrādājumiem, miltu un graudu produktiem, gaļas, dārzeņiem, dzērieniem, gardas maizes, līdz pat našķiem, kas iepriecinās pat vismazākos apmeklētājus.
Kopstendu organizē Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Izstāžu daļa starptautiskā pārtikas izstāžu projekta ietvaros, kur uzņēmumi saņem atbalstu par dalību izstādēs.
Pirmo reizi "Riga Food" kopstendā startēs uzņēmumi: SIA "Tascen" Sēklu nams, SIA "Kārumu fabrika", SIA "Milzu!".
Kopstendā varēs sastapt šādus pārtikas ražotājus: SIA "Rāmkalni Nordeco", SIA "Rēzeknes gaļas kombināts", SIA "Lat Eko Food", SIA "RKF Valežs", SIA "Enhars", SIA "Mosenc", SIA "Puratos", SIA "Milda KM", SIA "Kronis", SIA "Dimdiņi", SIA "Skrīveru saldumi", SIA "Kurzemes gaļsaimnieks", SIA "Vladas SP", SIA "Aloja Starkelsen".
Latvijas maiznieku biedrību (LMB) pārstāvēs: SIA "Dona"-LMB, "MadamBrioš" jeb SIA "Golddust Company", SIA N.Bomja maiznīca "Lielezers", A/S "Roga-Agro", SIA "Saldus maiznieks", Maizes ceptuve "Lāči", A/S "Vidzemes maiznīca", AS LPB "Maiznīca Priekule".
Piena pārstrādes uzņēmumu stendā būs: A/s "Jaunpils pienotava", A/S "Smiltenes piens", A/S "Tukuma piens", A/S "Latgales piens" un Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LCPS) ar diviem pārstāvētiem biedriem- A/S "Latvijas Piens" un uzņēmumu apvienību "Food Union".
"Mēs lepojamies, ka ar katru gadu pieaug mūsu organizētie stendi un ražotāju- dalībnieku pulciņš, kurā vietu var atrast gan eksportpieredzes bagāts uzņēmums, gan jaunais, kam savi eksporta mērķi jādefinē un pieredze vēl tikai jāuzkrāj. Priecājamies, ka mūsu stendi ir vieta, kur uzņēmumiem apmanīties ar zināšanām, idejām un pat noslēgt savstarpējus sadarbības līgumus. Tātad valsts piešķirtā atbalsta mērķis tiek sasniegts", komentē izstāžu daļas vadītāja Dr.oec.Daina Saktiņa.
Izstādē būs arī institūta kopstends "Inovācijas pārtikai" nozarē, kur AREI aicinās izstādes apmeklētājus, īpaši pārtikas ražotājus, iepazīties ar daudzveidīgajām miežu, tritikāles un kartupeļu izmantošanas iespējām uzturā un pārstrādē. Garšīgāku sarunu norisei piedāvāsim stendā degustēt pankūkas no tritikāles miltiem un bukstiņu biezputru, kura pagatavota no miežu produktiem (grūbām/putraimiem), kailgraudu miežu un tritikāles graudiem, un krāsainajiem kartupeļiem.
AREI zinātnieki, dažādu starptautisko projektu ietvaros, kopā ar sadarbības partneriem Latvijā un ārzemēs pēta dažādas graudaugu, pākšaugu un kartupeļu šķirnes, īpaši to izmantošanas iespējas jaunos pārtikas produktos. Tie ir produkti speciālām mērķa grupām un produktu preču sortimenta dažādošanai, īpašu uzmanību pievēršot bioloģiski aktīvo vielu saglabāšanai pārstrādes procesos un ražošanas tehnoloģisko palīglīdzekļu (t.sk., pārtikas piedevu) aizstāšanai pārtikas produktos.
Latvijas hallē, kā jau ik gadu ierasts, 4 gadu pēc kārtas apmeklētājus sagaidīs reģionu stendi, kuri attīstījušies pēc AREI izstāžu daļas iniciatīvas un BT1 atbalsta. Šogad novadu stendu organizēšanā ir iesaistījies Latvijas Lauksaimnieku konsultāciju centrs (LLKC) ar savu finansiālo atbalstu un mājražotāju loku, tādejādi nostiprinot savu lomu kā mājražotāju apmācītājs un to attīstības veicinātājs.
AREI Izstāžu daļa
Andra Ūdre