DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Paplašinās sadarbību ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru kabinets šī gada 19.aprīlī apstiprināja parakstīšanai Latvijas Republikas valdības un Apvienoto Arābu Emirātu valdības ekonomiskās sadarbības līgumu, kas sniegs papildu iespējas ekonomiskās, sadarbības paplašināšanai un attīstībai starp Latviju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (turpmāk – AAE).

Latvijas un AAE valdības ekonomiskās sadarbības līgums būs svarīgākais divpusējo ekonomisko sadarbību regulējošais pamata līgums.

Latvijas un AAE valdības ekonomiskās sadarbības līguma mērķis ir attīstīt un nostiprināt ekonomisko, tirdzniecības un tehnisko sadarbību, aptverot sadarbību tādās jomās kā tirdzniecība, rūpniecība, lauksaimniecība, transports, telekomunikācijas, tūrisms, investīcijas u.c.

"Apvienotie Arābu Emirāti jau šobrīd ir nozīmīgākais Latvijas tirdzniecības partneris starp Līča valstīm. Lai arī Latvija jau sadarbojas ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem, esam ieinteresēti stiprināt ekonomisko sadarbību ar šo valsti noslēdzot ekonomiskās sadarbības līgumu, tādejādi paverot plašākas iespējas mūsu uzņēmējiem jaunu tirdzniecības sakaru attīstībai, kā arī Apvienoto Arābu Emirātu investīciju piesaistē Latvijai", uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Šobrīd Latvijas un  AAE ekonomiskās attiecības tiek regulētas ES līmenī, kā arī abām valstīm ir saistošas normas, kas izriet no dalības starptautiskajās ekonomiskajās organizācijās.

Līguma ietvaros tiks izveidota Latvijas un AAE Apvienotā ekonomiskā komiteja, kuras uzdevumos būs noteikt savstarpējo interešu sadarbības jomas un ieteikt pasākumus, lai stiprinātu divpusējās ekonomiskās attiecības, kā arī risināt jautājumus, kas traucē divpusējo sadarbību. .

Plānots, ka Latvijas un AAE ekonomiskās sadarbības līgumu no Latvijas puses parakstīs Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens vizītes laikā AAE šī gada 7.-9.maijā. Vizītē plānotas vairākas tikšanās ar AAE amatpersonām, kuru ietvaros tiks pārrunāti ekonomiskās sadarbības, kā arī investīciju piesaistes jautājumi, tikšanās ar latviešu diasporu AAE, Latvijas - AAE biznesa forums (Dubaijā), u.c. pasākumi.

Ministru prezidenta biedru, ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu vizītē pavadīs vairāk kā 20 Latvijas uzņēmēju delegācija, kuri pārstāv transporta un loģistikas, IKT, izglītības, finanšu, juridisko pakalpojumu, nekustāmo īpašumu, būvniecības, vides, kokapstrādes nozares.

Informācija:

Latvijas Ārējās tirdzniecības apjoms ar AAE 2015. gadā sastādīja 115,9 milj. EUR, ierindojot AAE 29. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū kopumā  (salīdzinoši ar 2014.gadu pieauga par  90,5%).

2015. gadā preces no Latvijas uz AAE tika eksportētas 79,1 milj. EUR apmērā (salīdzinoši ar 2014.gadu pieauga par 180,7%). Galvenās Latvijas eksporta preču grupas uz AAE ir mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas; koksnes izstrādājumi; būvmateriāli u.c.

2015. gadā preču imports no AAE bija 5,9 milj. EUR (salīdzinoši ar 2014.gadu samazinājās par 37,6%). Galvenās importa preču grupas no AAE ir  mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas; dārgakmeņi un dārgmetāli;  ķīmiskie produkti;  augu valsts produkti; metālu izstrādājumi; transporta līdzekļi u.c.

2015. gadā pakalpojumu eksports uz AAE bija 29,6 milj. EUR (salīdzinoši ar 2014.gadu pieauga par  34,2%), savukārt pakalpojumu imports – 1,3 milj. EUR (salīdzinoši ar 2014.gadu samazinājās par 10,7%).

Elita Rubesa - Voravko
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI