DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzruna Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes sanāksmē 2015.gada 25.septembrī

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Es ļoti priecājos jūs atkal satikt, lai pārrunātu Latvijas ekonomikas attīstību un progresu kopš mūsu pēdējās tikšanās. Šī gada pirmais pusgads bija īsts pārbaudījums man, ministriem un visam civildienestam, vadot ES līmeņa darba kārtību. Mēs esam daudz iemācījušies, un mans mērķis ir izmantot šo pieredzi, lai paātrinātu strukturālās reformas, kā arī aktīvāk iesaistītos ES lēmumu pieņemšanā.

Strukturālo reformu paātrināšana ir būtiska jaunu investīciju piesaistīšanai. Tas ir mūsu pašu interesēs atbilst ES un OECD dzīves standartiem pēc iespējas ātrāk. Ar katru no saviem ministriem un darba grupām mēs tiekoties pārrunāsim, kā ātrāk virzīt uz priekšu nepieciešamos lēmumus.

Lai pieņemtu gudrus lēmumus, mums ir nepieciešams dinamisks un profesionāls civildienests. Tāpēc esmu gandarīta, ka Mārtiņš Krieviņš ir nesen iecelts par jauno Valsts kancelejas vadītāju. Viņam ir lieliskas idejas par to, kā mūsu civildienesta darbu vairāk koncentrēt uz būtību un skaidru rezultātu.

Šobrīd mēs noslēdzam darbu pie 2016.gada valsts budžeta. Esmu gandarīta, ka visas politiskās partijas vienojās palielināt finansējumu aizsardzības jomai no 1 % līdz 1,4 % no IKP, un mūsu mērķis ir 2 % no IKP jau 2018.gadā. Es ceru, ka mēs turpināsim ar tādu pašu apņēmību rast papildu finansējumu veselības, izglītības, zinātnes un citām nepietiekami finansētām nozarēm, vienlaikus īstenojot nepieciešamās strukturālās reformas, kā piemēram, šobrīd strādājot pie reformām izglītības nozarē.  

Mums būs arī jāpārskata mūsu instrumentu efektivitāte ēnu ekonomikas un ekonomisko noziegumu problēmu risināšanā. Tas ir vienkārši nepieņemami, ka daudzi uzņēmumi izvairās no saviem pienākumiem, tādējādi nodarot kaitējumu godīgai konkurencei un sabiedriskajiem pakalpojumiem. Piemēram, būvniecības nozare regulāri ir starp augsta ēnu ekonomikas riska nozarēm, bet tajā pašā laikā gūst labumu no ES finansētajiem publiskajiem iepirkumiem.

Par veselības aprūpi - mums būs smagi jāstrādā, lai veiktu reformas šajā nozarē, piemēram, pakāpeniski virzoties uz obligāto sociālo apdrošināšanu.

Par visiem ekonomikas, tajā skaitā enerģētikas jautājumiem šodien runās ekonomikas ministre, sniedzot jums arī prezentāciju par šīs jomas aktualitātēm.

Attiecībā uz tiesu sektoru, mums jāturpina meklēt veidi, kā paātrināt tiesas procesus, uzlabot maksātnespējas regulējumu, prokuroru un tiesnešu prasmes, jo īpaši attiecībā uz ekonomiskajiem un finanšu noziegumiem. 

Vairākas reformas ir aizsāktas un ir dinamiski jāīsteno. Tāpat es ceru, ka šodien pārrunāsim vairākas idejas un priekšlikumus, kurus varētu virzīt uz priekšu.

Es saprotu, ka jums jau vakar ir bijušas auglīgas sarunas un es ceru, ka šodien turpināsim vērtīgu viedokļu apmaiņu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI