DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Edgars Rinkēvičs uzsver Eiropas Savienības un Fidži kopīgo izpratni klimata pārmaiņu politikā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Fidži galvaspilsētā Suvā, 15. jūnijā, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Fidži Republikas ārlietu ministru Ratu Inoki Kubuabolu (Ratu Inoke Kubuabola), lai apliecinātu Latvijas interesi attīstīt divpusējās attiecības ar Fidži.

"Paužu gandarījumu par Eiropas Savienības un Fidži regulāra politiskā dialoga atsākšanos, kas ir jāturpina. Manuprāt ir būtiski, ka Eiropas Savienībai un Fidži ir kopīga izpratne par nepieciešamajiem pasākumiem klimata izmaiņu jomā, jo globālā sasilšana ir reāls drauds daudzām Klusā okeāna valstīm," uzsvēra E. Rinkēvičs.

Tikšanās laikā amatpersonas uzsvēra abu valstu labo sadarbību starptautiskajās organizācijās, īpaši ANO ietvaros.

Sarunas nobeigumā Latvijas ārlietu ministrs pateicās par Fidži viesmīlību, uzņemot vizītē ES un Latvijas delegāciju un organizējot ES un Āfrikas, Karību salu un Klusā okeāna valstu (The African, Caribbean and Pacific Group of States, ACP) Parlamentārās asamblejas konferenci. 

Latvijas ārlietu ministrs, aizvietojot ES augsto pārstāvi ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni (Federica Mogherini), vadīja arī politisko dialogu ar Fidži valdību un piedalījās 29. Āfrikas, Karību, Klusā okeāna valstu un ES Parlamentārajā asamblejā.

E. Rinkēvičs apsveica Fidži valdību ar demokrātisko vēlēšanu norisi 2014. gadā, kas tādējādi Fidži palīdzējis veikt ievērojamas reformas likuma varas, cilvēktiesību, finanšu pārvaldības jomā un ekonomikā. "Ir izveidots un darbojas Fidži parlaments, un jau tiek risināti daudzi svarīgi jautājumi, daži no tiem ir pozitīvi atzīmējami starptautiskā kontekstā, piemēram, lēmums ratificēt ANO Konvenciju pret spīdzināšanu un ir atcelts nāvessods. Turklāt vairākās Fidži politiskajās institūcijās priekšgalā ir izvirzījušās sievietes – parlamentā un arī valdībā. Tas ir labs piemērs un iedvesmas avots visam Klusā okeāna reģionam. Eiropas Savienība ir ieinteresēta veicināt iekļaujošu reģionālo sadarbību, īpaši klimata pārmaiņu, migrācijas un zivsaimniecības jomā," pauda E. Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra nepieciešamību Fidži pusei ievērot vienādu attieksmi bezvīzu režīma piemērošanā pret visām ES bloka dalībvalstīm un aicināja atrisināt šo jautājumu pēc iespējas ātrākā laika posmā.

Informācijai:

2008. gada 7. martā Latvijas pastāvīgajā pārstāvniecībā ANO Ņujorkā tika nodibinātas Latvijas un Fidži Republikas diplomātiskās attiecības.

Kopš 2014. gada parlamenta vēlēšanām ES ir atsākusi aktīvāku sadarbību ar Fidži, atbalstot valsts pāreju uz demokrātisku pārvaldes sistēmu. ES – Fidži partnerība balstās uz demokrātijas pamatvērtībām: cilvēktiesību ievērošanu, indivīda pamatbrīvībām un likuma varu. Fidži piedalās ekonomiskās partnerības līguma (Economic Partnership Agreements/ EPA) programmā, kas paredz izveidot brīvās tirdzniecības zonu starp ES un ACP valstīm.

Okeānijas reģionu kopā veido 35 valstis un aizjūras teritorijas, no kurām teritorijas ziņā mazākās ir tikai pāris kvadrātkilometru lielumā.

Preses un informācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI