DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. janvārī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Publiskā diskusija „Cenzēto mediju propaganda informācijas telpā”

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
4. februārī, Eiropas Savienības mājā Rīgā, norisināsies Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) sadarbībā ar NATO StratCom COE rīkotā publiskā diskusija „Cenzēto mediju propaganda informācijas telpā”, kurā piedalīsies Ainārs Dimants, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs, Solvita Āboltiņa, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja, Jānis Kārkliņš, NATO stratēģiskās komunikācijas centra direktors un Sergejs Kruks, Rīgas Stradiņa universitātes profesors.

Diskusijas mērķis ir aplūkot, vai un kā cenzēto mediju propaganda ietekmē politiskos procesus, nacionālo drošību un kopējo noskaņojumu sabiedrībā. Augsti attīstītajā tehnoloģiju pasaulē informācija ir kļuvusi par vienu no instrumentiem, lai ietekmētu norises sabiedrībā un politikā, un ir pamats uzskatīt, ka tieši manipulācija ar informāciju ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem modernajā karadarbībā, lai destabilizētu stāvokli valsts iekšienē.

Mediji sasniedz ļoti plašas cilvēku masas un arvien vairāk tiek izmantoti, lai ietekmētu un manipulētu ar sabiedrības nostāju attiecībā pret politiskajiem procesiem gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Spilgts piemērs ir krasās atšķirības tajā, kā dažādos masu medijos tiek atspoguļoti notikumi Ukrainā, kas savukārt  noved pie manipulatīvas un maldinošas informācijas izplatīšanas plašā reģionā. Apzinoties situāciju un mediju spēku, aktuālākie uzdevumiem ir izprast šāda veida informācijas kontrolēšanas iespējas, un kā visefektīvāk nodrošināt un veicināt to, lai iedzīvotājiem, jo īpaši minoritātēm, būtu iespēja iegūt korektu, reālo situāciju atspoguļojošu informāciju no uzticamiem avotiem.

Informatīvā karadarbība ir uzskatāma par tikpat nopietnu apdraudējumu valsts drošībai, kā jebkura cita veida uzbrukums, tāpēc ir būtiski apzināties cēloņsakarības un to, cik ļoti cenzētas informācijas propaganda ir izplatīta Latvijas sabiedrībai pieejamajos masu saziņas līdzekļos. Tāpat ir būtiski izprast, cik lielā mērā cenzētie masu mediji ietekmē sabiedrības uzticību medijiem un to sniegtajai informācijai kopumā.

Lelde Mencendorfa
Projektu vadītāja,
Latvijas Transatlantiskā organizācija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI