DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Šodien darbu sāk starptautiskais drošības un ārpolitikas forums - Rīgas konference 2016

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 28. oktobrī, darbu uzsāks viens no Baltijas jūras reģiona svarīgākajiem ārpolitikas un drošības politikas forumiem – Rīgas konference 2016. Tā norisināsies Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, un divās dienās pulcēs vairāk nekā 600 dalībnieku no 40 pasaules valstīm. Konferences laikā valstu vadītāji, nozaru eksperti, diplomāti, profesori un mediju pārstāvji paudīs viedokļus un iesaistīsies sarunās par mūsdienu drošības un ārpolitikas aktualitātēm.

Šogad konferenci atklās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Pirmajā panelī uzstāsies bijušais NATO ģenerālsekretārs Andress Frogs Rasmusens, bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans un Latvijas Universitātes asociētā profesore Žaneta Ozoliņa.Viņi pārrunās un analizēs NATO darbību un izaicinājumus, ar ko organizācija sastopas mūsdienu globālajā vidē.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), runājot par Rīgas konferenci, saka: "Šī gada Rīgas konference būs īpaši nozīmīga tādēļ, ka valsts aizsardzības politikas jautājumus skatīsim vasarā notikušā NATO samita kontekstā. Tieši tādēļ man ir liels gandarījums par Kanādas aizsardzības ministra dalību konferencē un divpusēju tikšanos ar ministru, jo pēc Varšavas samita lēmumiem Latvijas un Kanādas turpmākā militārā sadarbība būs ļoti cieša. Kā zināms, Kanāda ir kļuvusi par ietvarvalsti starptautisko spēku kaujas grupai, kas jau no nākamā gada tiks izvietota Latvijā."

Norisināsies arī aktīvas sarunas par globālo ekonomiku un aktuālākajām tendencēm 2016. Gadā, tai skaitā, zemajām naftas cenām un pasaules trīs galveno ekonomisko pīlāru - ASV, Ķīnas un Eiropas Savienības - izaugsmi un tendencēm. Ekonomisko jautājumu diskusijā uzstāsies ES komisārs eiro un sociālā dialoga jomā Valdis Dombrovskis, Izmiras Ekonomikas universitātes profesors Balkāns Devlens, "The Economist" vecākais redaktors Edvards Lūkass. Diskusiju vadīs bijusī raidsabiedrības CNN ārpolitikas korespondente Džila Dohertija.

Eksperti diskusiju, kā arī nakts sesiju ietvaros pārspriedīs Austrumu partnerības – kā ES sadarbības formāta - dinamiku, tostarp tiks analizēts notiekošais Ukrainā - iespējamie attīstības scenāriji. Tāpat tiks pārspriests Baltkrievijas jautājums, ietverot idejas par nepieciešamību diversificēt valsts ekonomiku. Līdzās/Vienlaikus ar

ES drošības politikai/u un tās izaicinājumiem tiks analizēti aktuālie drošības jautājumi Tuvo Austrumu reģionā, tostarp tur koncentrētais globālais terorisms un tā iespējamās sekas.

Visiem interesentiem būs iespēja vērot konferences tiešraidi oficiālajā mājas lapā www.rigaconference.lv un portālos Delfi.lv, Hromadske, the Lithuania Tribune, Postimees, iPress. Jau otro gadu pēc kārtas Rīgas konferenci 2016 varēs vērot, izmantojot LMT Straumi.

Tiešraides dalībnieki ir aicināti piedalīties konferences diskusijās un apmainīties ar viedokļiem sociālajos tīklos Twitter un Facebook izmantojot tēmirkli #RigaConf, kā arī uzdot jautājumus paneļdiskusiju dalībniekiem. Konferences oficiālā valoda – angļu.

Par Rīgas konferenci 2016

Rīgas konference 2016 ir viens no nozīmīgākajiem reģiona ārpolitikas un drošības politikas forumiem, kurš Rīgā šī gada 28. un 29. oktobrī norisināsies jau vienpadsmito reizi. Tā ietvaros tiksies un par aktuālajiem starptautiskiem jautājumiem diskutēs vairāk nekā 40 valstu vadītāji, diplomāti, vadošo jomu eksperti un akadēmiķi, kā arī žurnālisti. Jau trešo gadu pēc kārtas galvenā norises vieta būs Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Konferenci organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Latvijas Aizsardzības ministriju un Ārlietu ministriju. Konferences norisi atbalsta Ziemeļatlantijas līguma organizācija (NATO), Konrāda Adenauera fonds, ASV Vācijas Maršala fonds (Black Sea Trust for Regional Cooperation), Straptautiskā Lidosta Rīga, ASV vēstniecība Latvijā, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Apply Intelligent Technologies, Askaneli Brothers, Amber Distribution Latvia, Gruzijas vēstniecība Latvijā, Kongsberg, Kanādas vēstniecība Latvijā, SAAB, Itālijas vēstniecība Latvijā, Ziemeļu padomes birojs Latvijā, Swedbank, Rīgas Dome. Īpašie sadarbības partneri Møller Group, Møller Auto Lidosta, Audi, Latvijas Mobilais Telefons. Informatīvie partneri: Latvijas Televīzija, DELFI, LETA, Žurnāls Ir, Hromadske International, Postimees, the Lithuania Tribune, iPress Georgia, un New Eastern Europe.

Papildu informācija par konferenci, programmu, dalībniekiem un tiešraidi www.rigaconference.lv.

Aivis Indāns
Rīgas konferences 2016 Mediju koordinators

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI