DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

RAPLM aicina augstskolas iesaistīties valsts attīstības politikas plānošanā

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir uzsākusi sadarbību ar Latvijas augstākās izglītības iestādēm, sniedzot studentiem vienreizēju iespēju iesaistīties Nacionālā attīstības plāna 2007.-2013.gadam (NAP) īstenošanas procesā.

Šobrīd ministrija noslēgusi sadarbības līgumus ar Rīgas Stradiņa universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti, kā arī Latvijas Lauksaimniecības universitāti un aicina arī citus Latvijas augstākās izglītības iestādes studentus un pētniecības institūtus iesaistīties NAP īstenošanā un uzraudzības procesā.

RAPLM valsts sekretāre Laimdota Straujuma pauž gandarījumu par veiksmīgi uzsākto sadarbību, iesaistot studentus NAP īstenošanas un uzraudzības procesā. Šā brīža sociālekonomiskajā situācijā inovatīvi risinājumi valsts attīstības politikas plānošanā ir īpaši svarīgi. „Studentu pētījumi un sagatavotie analītiskie materiāli, sniedzot analīzi par nozaru ministriju īstenoto politiku un priekšlikumus tās uzlabošanai, veicinās valsts attīstības politiku, kā arī tuvinās valsts pārvaldi sabiedrībai,” akcentē valsts sekretāre.

Sadarbības ietvaros, studenti, izstrādājot bakalaura, maģistra vai doktora darba pētījumus, aicināti izvēlēties tēmu par NAP prioritātēm kā valsts attīstības priekšnosacījumiem: izglītots un radošs cilvēks, uzņēmumu tehnoloģiskā izcilība un elastība, zinātnes un pētniecības attīstība, valsts un sabiedrības attīstība, sakārtota uzņēmējdarbības un dzīves telpa, kā arī cilvēka labklājības kāpums.

RAPLM ir izstrādājusi metodiskos norādījumus, kas ir palīglīdzeklis studentu pētniecisko darbu sagatavošanā par NAP aktuālām tēmām. Studentiem izvēlētās tēmas ietvaros jāņem vērā sociāli ekonomiskie aspekti kā dzīves kvalitāte un ekonomiskā izaugsme. Tāpat jāizvērtē rīcībpolitikas un valsts atbalsta instrumentu ietekme un efektivitāte.

Priekšlikumos un rekomendācijās valsts attīstības politikas uzlabošanai, studentiem jānorāda pamatotas nepieciešamās izmaiņas konkrētu institūciju veiktajā politikā, kā arī jāizstrādā argumentētus priekšlikumus par stratēģiskajiem pasākumiem, kurus nepieciešams īstenot, lai mērķtiecīgi veiktu NAP uzdevumu izpildi.

Ministrija bakalaura, maģistra vai doktora darbos veiktos pētījumus un vērtējumus par NAP īstenošanas rezultātiem un nepieciešamajiem uzlabojumiem izvērtēs un labākos analītiskos materiālus un priekšlikumus izmantos rīcībpolitikas pilnveidošanā, kā arī informatīvā ziņojuma sagatavošanā par NAP īstenošanas gaitu.

Papildus informācija NAP mājas lapā www.nap.lv sadaļā Sadarbība ar universitātēm.

NAP ir vidēja termiņa stratēģiskais plānošanas dokuments, kuru 2006.gada 4.jūlijā apstiprināja Ministru kabinetā. NAP ir kompass politiķiem, ierēdņiem un ikvienam Latvijas iedzīvotājam un nosaka Latvijas galvenos attīstības virzienus, parāda valsts un sabiedrības svarīgākos uzdevumus ceļā uz tālāku mērķi - pakāpenisku dzīves kvalitātes pieaugumu.

Informāciju sagatavoja:
Ilze Dišlere
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas
Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece
Tālr.: 67770388; 26111123
E-pasts: Ilze.Dislere@raplm.gov.lv; prese@raplm.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI