SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
21. oktobrī, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Skola
5
5

Kā aizstāt svešvalodas eksāmenu ar starptautisku pārbaudījumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Septembra beigās spēkā stājās MK noteikumi, kas ļauj nekārtot svešvalodu eksāmenu, ja iepriekš jau ir nokārtots starptautisks pārbaudījums. Skolēniem, kas šo iespēju vēlēsies izmantot, skolā būs jāiesniedz iesniegums.
īsumā
  • Skolēni, kas nokārtojuši starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījumu, varēs nekārtot svešvalodu eksāmenu.
  • Lai saņemtu atbrīvojumu no skolas eksāmena, skolai ir jāiesniedz iesniegums.
  • Pārbaudījumam jābūt nokārtotam iepriekšējo divu gadu laikā.
  • Iegūtais līmenis nevar būt zemāks par B1.

Arvien vairāk skolēnu izvēlas kārtot starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījumu svešvalodās. Tas ir starptautiski atzīts un tajā iegūto vērtējumu kā atlases kritēriju var izmantot, turpinot izglītību vai meklējot darbu ārvalstīs.

Tiesa, līdz šim tiem skolēniem, kas starptautiskas institūcijas pārbaudījumu bija nokārtojuši pirms eksāmena, lai skolu pabeigtu, obligāti bija jākārto arī centralizētais eksāmens. Ir secināts, ka abi pārbaudījumi valodas prasmes nosaka atbilstoši Eiropas kopīgām pamatnostādnēm valodu apguvei un atbilst savstarpēji salīdzināmām mācību programmām.

Gan Lietuvā, gan Igaunijā jau kādu laiku skolēniem ir tiesības aizstāt svešvalodu eksāmenu ar iepriekš nokārtotu starptautisku pārbaudījumu. Šā gada jūlija vidū arī Latvijā spēkā stājās grozījumi Vispārējās izglītības likumā, kas tādas tiesības dod arī mūsu skolēniem. MK noteikumi, kas paredz svešvalodu eksāmena aizstāšanas kārtību, spēkā stājās septembra beigās.

Izmaiņas nozīmē to, ka pretendēt uz eksāmena aizstāšanu varēs tikai tie skolēni, kas jau ir ieguvuši līdzvērtīgu sertifikātu par valodas zināšanām. Visi pārējie skolēni turpinās kārtot centralizētos eksāmenus.

Kuri svešvalodu pārbaudījumi skaitās?

Pretendēt uz eksāmena nekārtošanu varēs tie skolēni, kas nokārtojuši kādu no pārbaudījumiem svešvalodā, ko nodrošinājusi starptautiska testēšanas institūcija. To saraksts pieejams MK noteikumu Nr.543 "Noteikumi par svešvalodas centralizētā eksāmena vispārējās vidējās izglītības programmā aizstāšanu ar starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījumu svešvalodā" pielikumā, kur noteiktas arī pārbaudījumu minimālās prasības.

Starptautisko testēšanas institūciju saraksts ir izveidots, ņemot vērā Igaunijas un Lietuvas pieredzi. Lai varētu pārbaudīt iegūto dokumentu autentiskumu, MK noteikumu pielikumā ir ietvertas tikai tās starptautiskās institūcijas, kuru pārstāvniecības atrodas Latvijas Republikā.

Vidusskolēniem, kas domā par šīs iespējas izmantošanu, ir jāņem vērā, ka svešvalodu eksāmenu var aizstāt tikai ar tādu starptautiskas institūcijas pārbaudījumu, kura rezultāti ir pielīdzināti EKP valodu prasmes līmeņiem un nav zemāki par B1 līmeni.

Svešvalodu pārbaudījumu saraksts

Angļu valoda:

  • International English Language Testing System (IELTS)
  • Pearson Test of English General (PTE General) (līmeņi B1; B2; C1; C2)
  • Test of English as a Foreign Language (TOEFL) iBT
  • Cambridge English (līmeņi Preliminary (PET), First (FCE), Advanced (CAE), Proficiency (CPE)
  • ECL English Level ­– jābūt nokārtotai rakstu un mutvārdu daļai (līmenis B1; B2; C1).

Vācu valoda:

  • Goethe-Zertifikat (līmenis B1; B2; C1; C2)
  • Der Test Deutsch als Fremdsprache (TestDaF)
  • ·                     Das Deutsche Sprachdiplom (DSD) der Kulturministerkonferenz (līmenis B1 un B2)
  • ECL German (līmenis B1; B2; C1).

Franču valoda:

  • Diplôme d'études en langue française (DELF) (līmenis B1;B2;C1;C2)
  • Test de connaissance du français (TCF) (jābūt nokārtotai obligātajai un izvēles daļai).

Krievu valoda:

ECL Russian (līmenis B1; B2; C1).

Kā pieteikt eksāmena aizstāšanu?

Lai varētu aizstāt svešvalodu eksāmenu ar starptautisku institūciju pārbaudījumu, skolēnam vai tā likumiskajam pārstāvim attiecīgajā mācību gadā un ne vēlāk kā mēnesi pirms tā svešvalodas eksāmena norises, ko plānots aizstāt ar starptautiskas institūcijas pārbaudījumu, skolas direktoram jāiesniedz iesniegums. Pēc tam skolas vadītājam jāuzrāda iegūtais starptautiskās institūcijas dokuments un jāiesniedz tā kopija.

Tā kā atsevišķu starptautisko institūciju izsniegtajiem dokumentiem par iegūto vērtējumu pārbaudījumā ir noteikts derīguma termiņš, tad eksāmenu varēs aizstāt tikai ar tādu pārbaudījumu, kas nokārtots vispārējās vidējās izglītības apguves laikā. Starptautiskās institūcijas dokumenta izsniegšanas termiņam jābūt ne agrāk kā divi gadi pirms svešvalodas eksāmena paredzētās norises dienas.

Skola iesniegtos dokumentus pārbaudīs trīs dienas, un, ja viss būs kārtībā, tad to kopiju tālāk iesniegs Valsts izglītības satura centrā (VISC). VISC iesniegto kopiju autentiskumu pārbaudīs divu nedēļu laikā, sazinoties ar starptautiskās testēšanas institūcijas pārstāvniecību Latvijā un iesniedzot skolas vadītājam atzinumu par dokumenta pārbaudes rezultātiem.

Visbeidzot skolas direktors trīs dienu laikā pieņems lēmumu par eksāmena aizstāšanu un paziņos to skolēnam.

Ja skola pabeigta, bet grib iestāties augstskolā

Eksāmenu varēs aizstāt ar starptautisku pārbaudījumu arī tādā gadījumā, ja dokuments par vidējo izglītību jau iegūts, bet persona ir pieteikusies kārtot svešvalodas eksāmenu augstskolā, ar ko VISC noslēdzis līgumu par tādu eksāmenu organizēšanu. Tas nozīmē, ka, ja pēc skolas beigšanas pagājis kāds laiks un nokārtots, piemēram, IELTS pārbaudījums, bet cilvēks vēlas iestāties augstskolā, tad centralizēto eksāmenu vēlreiz kārtot nevajadzēs.

Lai atzītu starptautisko pārbaudījumu:

  • attiecīgajā mācību gadā, bet ne vēlāk kā mēnesi pirms tā svešvalodas eksāmena norises, kuru aizstāj, jāiesniedz VISC rakstisks iesniegums;
  • iesniegumam jāpievieno starptautiskās institūcijas dokumenta kopija. Iesniegumu divu nedēļu laikā izskatīs VISC, par rezultātiem paziņojot personai Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

Ja saņemts atteikums

Ja skolēns pieteiksies atzīt starptautisku pārbaudījumu, bet ne vēlāk kā vienu mēnesi līdz tā norisei starptautisko pārbaudījumu nenokārtos, piemēram, nokārtojot saņems zemāku līmeni par B1, vai saņems atteikumu par svešvalodas eksāmena aizstāšanu, viņš būs tiesīgs kārtot svešvalodas eksāmenu, lai vēl tajā pašā mācību gadā iegūtu dokumentu par vispārējo vidējo izglītību.

Gadījumā ja atzīšanu atteiks un skolēnam vai tā vecākiem būs pamats domāt, ka šis atteikums nav korekts, tad skolas direktora lēmumu varēs arī pārsūdzēt izglītības iestādes nolikumā un Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Savukārt VISC lēmumu varēs apstrīdēt un pārsūdzēt centra nolikumā un Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Varēs iestāties arī Latvijas augstskolā

Iespējams, kāds skolēns būs plānojis pēc skolas pabeigšanas studēt ārzemēs, tādēļ nokārtojis starptautisko pārbaudījumu, tomēr tad izlēmis iestāties kādā no Latvijas augstskolām.

Šis aspekts nebūs šķērslis, lai augstskola dokumentus nepieņemtu. Valsts izglītības satura centra pārstāve Diāna Āboltiņa norāda, ka augstskolām, uzņemot pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem, ir jāpieņem jebkurš MK noteikumu Nr.543 pielikumā minētais eksāmens (atestāta sekmju izrakstā būs minēts starptautiskās institūcijas izsniegtā sertifikāta/diploma/apliecības/dokumenta numurs).

Nav zināms, cik skolēnu izmantos jauno iespēju

Tā kā starptautiskās institūcijas pārbaudījums ir maksas pakalpojums (apmēram 175 eiro), tad paredzams, ka tikai neliels izglītojamo skaits izvēlēsies  aizstāt centralizēto eksāmenu.

Par šo ieceri LV portāls rakstīja pagājušā gada sākumā, un tad izmaiņas izsauca dažādas reakcijas. Par spīti tam, ka līdzīga iespēja Lietuvā un Igaunijā pastāv jau vairākus gadus, tomēr mēs pret jaunieviesumu nebijām tik atvērti, izskanēja pat viedoklis, ka šāda iespēja tikai veicinās topošo studentu aizbraukšanu no valsts.

VISC pārstāve D.Āboltiņa skaidro, ka centrs nevar paredzēt, cik skolēnu šādu iespēju izmantos, jo aptauja nav veikta. Tomēr skolotāju rīkotās aptaujas darba grupā minēti skaitļi no dažiem simtiem līdz pat dažiem tūkstošiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI