E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9901
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par kopīpašuma telpu izmantošanu jālemj pašiem dzīvokļu īpašniekiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2016
Vjačeslavs

Kurš var būt par atbildētāju? Dzīvokļu īpašnieku kooperatīva (80 dzīvokļi) koplietošanas pagraba telpa W īpašnieks aizņēma 4 klētis un vēl viena vietā likvidēja 3 klētis, pārvēršot istabā zem atslēgas. Viņa aizņemtās platības 9 reizes pārsniedz viņa domājamās daļas platību 9 kv.m. Istaba savāc kompānijas, trokšņo. Bija izsaukta policija, W saņēma sodu. 15 īpašnieki griežas kooperatīva valdē ar lūgumiem izstumt W no nelikumīgi aizņemtām pl-m un piespiest izmantot tikai vienu klēti 2-3 kv.m., kā visi pārējie 79 dzīvokļu īpašnieki. Nekas ne bija darīts. Ar vēstuli ar to pašu saturu un brīdinājumu griezties tiesā bija adresēts tieši W. Arī nebija izpildīts. Stāvu pret dilemmu - pret kuru griezties tiesā ar pras. pieteikumu - pret Valdi vai W?

A
atbild:
15. jūlijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš: “Kāda dzīvokļu īpašnieku grupa ir izvirzījusi pretenzijas par kādu jautājumu dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības valdei vai pārvaldniekam, tad viņiem šie jautājumi ir jārisina. Ja valde to nedara, tad dzīvokļu īpašniekiem jāsasauc kopsapulce un jānolemj, ka attiecīgajam dzīvokļa īpašniekam ir jāatbrīvo nelikumīgi aizņemtā platība. Dzīvokļu īpašuma likuma 16. pantā ir noteikts, ka dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības lemt par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. Valdei kopsapulces lēmums ir jāpilda. Ja valde to nedara, tad dzīvokļu īpašniekiem kopsapulcē jāievēlē tāda valde, kas aizstāv viņu intereses.”

V. Peipiņš arī norāda, ka vērsties tiesā šajā gadījumā nebūs lietderīgi, jo tiesa nelems par pagraba telpu sadali, jo tas ir dzīvokļu īpašnieku kompetencē. Ja dzīvokļu īpašnieku kopsapulci nav iespējams sasaukt (kā to darīt, var izlasīt likuma 19. pantā) vai arī viņi nenobalso par pagraba telpu lietošanas kārtības maiņu, tas nozīmē, ka vairākumu (izņemot 15 īpašniekus) tas neinteresē un faktiski nekas cits nav darāms, kā turpināt nekārtību novēršanai aicināt palīgā policiju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas