E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6105
Lasīšanai: 2 minūtes
3
9
3
9

Papildatvaļinājums bērnu vecākiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2015
Aija

Grozījumi Darba likuma 151.pantā paredz darbiniekam, kura aprūpē ir mazāk par 3 bērniem vecumā līdz 14 gadiem, tiesības uz papildatvaļinājumu - vismaz 1 darba dienu. Kā interpretējams "aprūpē"? Vai šī papildu vismaz viena atvaļinājuma diena pienākas abiem strādājošajiem vecākiem? Vai tikai tam, kura apgādībā ir šis bērns un kurš saņem atvieglojumus?

A
atbild:
14. janvārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jaunā papildatvaļinājuma tiesību norma – Darba likuma 151.panta pirmās daļas 3.punkts – skar vecākus, kam ir 1 vai 2 bērni vecumā līdz 14 gadiem, un ir attiecināma uz abiem bērna vecākiem. Likumdevējs nav ierobežojis šo tiesību normu ar kādu īpašu papildnosacījumu minētās tiesības ierobežošanā.

Tādējādi papildatvaļinājuma diena pienākas ikvienam bērna vecākam, kas var darba devējam uzrādīt apliecinošu dokumentu, ka ir bērna tēvs vai māte un bērns vēl nav sasniedzis 14 gadu vecumu. Par apliecinājumu var būt ieraksts pasē vai bērna dzimšanas apliecība. 

Papildatvaļinājuma diena nav saistāma ar kopīgi vai šķirti īstenotām bērna aprūpes tiesībām vai apgādājamā statusu. Tātad nav būtiski, vai bērns dzīvo pie viena no vecākiem vai ar abiem vecākiem kopā.

Lai savas tiesības īstenotu, lūdzot ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanu, darbiniekam savā iesniegumā būtu jānorāda par tiesībām uz papildatvaļinājumu - 151.panta pirmās daļas 3.punktu  un jāiesniedz atbilstošs apliecinājums.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas