E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1177
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Koplīgums faktiski ir pilnvarojuma līgums

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2012
Ilona Zandmane

Sveicināti! 21 dzīvokļa mājā (laukos) dzīvokļu īpašnieki sasaucām kopsapulci, kurā nolēmām slēgt dzīvokļu īpašnieku koplīgumu, kurā svarīgākie punkti ir pārvaldnieka izvēlēšana, apsaimniekošanas maksas noteikšana, tās izlietojums u.c. jautājumi. Kur varētu iepazīties vai nopirkt šāda līguma paraugu, jo gribam, lai viss ir juridiski pareizi.

A
atbild:
04. jūnijā, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā norāda juristi, slēgt dzīvokļu īpašnieku koplīgumu nozīmē slēgt pilnvarojuma līgumu, ar kuru visi dzīvokļu īpašnieki pilnvaro vienu personu būt par mājas vecāko vai pārvaldnieku. Šeit izmantojams LR Civillikuma 2289.panta formulējums par pilnvarojuma līgumu, kā arī turpmākie likuma panti līdz 2317.pantam, kuros sīki norādīti gan pilnvarotāja (uzdevuma devēja) devēja, gan pilnvarnieka (uzdevuma ņēmēja) tiesības un pienākumi.

Pilnvarnieks var būt ne tikai fiziska persona (kāds no dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem), bet arī juridiska persona – tātad dzīvokļu īpašnieki var slēgt pilnvarojuma līgumu ar kādu no apsaimniekošanas uzņēmumiem.

Plaša informācija par dzīvojamās mājas pārņemšanu apsaimniekošanā ar koplīgumu un veidlapu paraugi publicēti Liepājas domes mājaslapā. Ziņas par koplīguma slēgšanu, kā arī pilnvarojuma līguma jeb līguma par kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību veidlapas paraugs atrodams arī Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas mājaslapā.

Arī Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta interneta vietnē sadaļā „Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju  pārvaldīšanas tiesību pārņemšanas shēma” atrodams padoms, kā slēgt šādu pilnvarojuma jeb kopīpašuma pārvaldīšanas un apsaimniekošanas līgumu un kādi punkti tajā paredzami.

Tā kā oficiāli apstiprināta standarta līguma parauga valsts mērogā nav, varat no šeit minētajiem paraugiem izvēlēties sev piemērotāko variantu. Bet, ja uzskatīsit par nepieciešamu, varat līguma paraugus uzlabot un piemērot tieši savām vajadzībām, izmantojot iegūto informāciju gan no šajā atbildē minētajiem avotiem, gan Civillikuma un pārējiem likumiem, kas regulē dzīvojamās mājas apsaimniekošanu un pārvaldīšanu.
Lai jums viss labi izdodas!
Uz jautājumu attiecināmie normatīvie akti un LV portāla skaidrojums:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas