VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Armands Eberhards
Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos
04. martā, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Eiropas Savienība

Uzņēmējdarbības veicināšana arvien ES fondu prioritāte

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Finanšu ministrija

Arī jaunajā 2014.-2020.gada Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā tāpat kā līdz šim viena no Latvijas prioritātēm ir uzņēmējdarbības veicināšana. Tieši tāpēc būtiska daļa no kopējā jaunā perioda fondu finansējuma būs pieejama uzņēmējiem, un šīs aktivitātes turpinās pārraudzīt Ekonomikas ministrija (EM).

Fondu ieguldījuma prioritātes saglabājas līdzīgas kā iepriekš, bet jaunajā periodā nozīmīgas pārmaiņas skārušas fondu administrēšanu. Izstrādājot jaunā perioda vadības sistēmu, atbildīgās iestādes īpašu uzmanību pievērsa tam, lai uzņēmējiem, un citiem potenciālajiem projektu īstenotājiem tiktu vienkāršots finansējuma saņemšanas process. Tādējādi tiktu ievērojami atvieglots un saīsināts ceļš no projekta idejas un konsultācijas līdz pat reālai fondu finansējuma saņemšanai un projekta īstenošanai.

Līdz šim projektu iesniedzēji jeb potenciālie finansējuma saņēmēji devās uz kādu no sešām sadarbības iestādēm, lai konsultētos par projekta iesniegumu un pieejamajām fondu programmām konkrētajā nozarē. Jaunajā periodā sistēma ir vienkāršota un izveidota klientiem draudzīgāka, tāpēc šāda sadarbības iestāde būs tikai viena – Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA). Tajā ikvienu nozari pārstāvošs projekta iesniedzējs varēs saņemt sev nepieciešamo informāciju un iesniegt projektu. Darbu ir uzsākusi arī Attīstības finanšu institūcija (AFI), kas turpmāk sniegs pakalpojumus finanšu instrumentu ieviešanā. Kā galvenos ieguvumus no vienotas AFI izveides var minēt efektīvāku valsts atbalsta instrumentu riska daļas sadalījumu ar kredītiestādēm, ārējo finansēšanas resursu efektīvāku izlietojumu, lietderīgāku un ērtāku normatīvā regulējuma izstrādi un ieviešanu, kā arī plašu un diversificētu atbalsta instrumentu portfeli vienuviet.

Finanšu ministrija (FM) kā ES fondu Vadošā iestāde sadarbībā ar nozaru ministrijām un sociālajiem partneriem ir veikusi visus nepieciešamos priekšdarbus, lai nodrošinātu, ka jaunā plānošanas perioda finansējums uzņēmējiem būs pieejams. Tostarp jau 2014. gada jūnijā apstiprināts FM izstrādātais Partnerības līgums, kurā izklāstīta Latvijas stratēģija, prioritātes un kārtība attiecībā uz ES fondu efektīvu un lietderīgu izmantošanu. Savukārt jau novembrī Latvija bija starp pirmajām ES dalībvalstīm, kurai Eiropas Komisija (EK) apstiprināja darbības programmu "Izaugsme un nodarbinātība".

Līdztekus jāņem vērā, ka priekšnosacījums jaunā perioda atbalsta programmu un investīciju startam, ir EK noteikto nosacījumu izpilde, kā arī citi uzdevumi, kas jāpaveic nozaru ministrijām. FM jau vairākkārt stingri uzsvērusi, ka, pirms sākam ieguldīt jaunā perioda finansējumu, ir nepieciešams nodrošināt iepriekšējā plānošanas perioda darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" līdzekļu apguvi.

Jāatceras, ka ES fondu finansējuma administrēšana un nodrošināšana ir visu atbildīgo un sadarbības iestāžu kopīgs darbs. Veiksmes vai neveiksmes atkarīgas ne vien no kopējās sadarbības efektivitātes, bet arī katras iestādes paveiktajiem sagatavošanās darbiem savā nozarē. FM norāda, ka šobrīd nozaru ministrijām kā atbildīgajām iestādēm nekavējoties jāstrādā pie iepriekšminēto nosacījumu izpildes, kas nepieciešami, lai varētu savlaicīgi uzsākt programmu īstenošanu.

Paralēli arī CFLA šobrīd aktīvi gatavojas jaunajam plānošanas periodam, izstrādājot nepieciešamos iekšējos normatīvos aktus un procedūru aprakstus, strādājot pie iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanas un uzsākot pirmo projektu atlašu nolikumu izstrādi jomās, kur ministrijas ir definējušas ieviešanas nosacījumus un atlases kritērijus. Ņemot vērā, ka CFLA bija viena no sadarbības iestādēm arī iepriekšējā periodā, aģentūras atbildībā arvien ir daļa no iepriekšējā perioda projektiem. Savukārt, lai, uzsākot projektu atlases, aģentūra spētu kvalitatīvi apkalpot klientus, tiek piesaistīti papildu cilvēkresursi, pamatojoties uz nozaru ministriju sniegto informāciju par plāniem aktivitāšu uzsākšanai.

Šobrīd pēc EM iniciatīvas lielākajā daļā 2007.-2013.gada perioda komercdarbības atbalsta programmu projektu īstenošana pagarināta līdz 2015.gada 31.decembrim. Paralēli tiek turpināts aktīvs darbs pie tā, lai uzņēmējiem pēc iespējas ātrāk sniegtu iespēju saņemt jaunā perioda ES fondu finansējumu un īstenot iecerētos projektus Latvijas uzņēmējdarbības attīstībai.

Galu galā skaidrs ir viens – ES fondu finansējums uzņēmējiem būs, un tā ir fondu vadībā iesaistīto iestāžu atbildība nekavēties ar nepieciešamo priekšnosacījumu izpildi un aktīvi strādāt pie tā, lai finansējums būtu pieejams iespējami savlaicīgi! Tikai tā mēs varēsim īstenot izvirzītos mērķus un ieguldīt ES fondu līdzekļus Latvijas iedzīvotāju kopējā nākotnē un labklājībā, atbalstot uzņēmējus biznesa attīstībā un inovāciju radīšanā, investējot izglītībā un jaunu darba vietu izveidē, sekmējot transporta infrastruktūru un citas jomas.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI