SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
6
6

Turpmāk arī karsējamās tabakas izstrādājumi būs bez aromatizētājiem

Stājas spēkā 23.10.2023.

FOTO: Freepik

23. oktobrī stājas spēkā grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā (Tabakas likums), kas noteic, ka turpmāk arī uz karsējamajiem tabakas izstrādājumiem attieksies raksturīgā aromāta ierobežojumi.

Grozījumi bija vajadzīgi, lai nacionālajā regulējumā pārņemtu Eiropas Komisijas (EK) 2022. gada 29. jūnija deleģēto direktīvu (ES) 2022/2100, kas groza Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu 2014/40/ES par karsējamajiem tabakas izstrādājumiem.

Likumā iekļauta karsējamā tabakas izstrādājuma definīcija

Līdz šim Tabakas likumā karsējamie tabakas izstrādājumi nebija nodalīti atsevišķi, uz tiem tika attiecinātas jaunieviesto tabakas izstrādājumu prasības. Kā skaidrots grozījumu projekta anotācijā, karsējamo tabakas izstrādājumu definīciju bija jānošķir atsevišķi, lai šim produktam varētu noteikt raksturīgā aromāta aizliegumu, kas saskaņā ar direktīvas prasībām neattiecas uz visiem pārējiem jaunieviestajiem tabakas izstrādājumiem.

Līdz ar to Tabakas likuma 1. pants papildināts ar 12.1 punktu šādā redakcijā:

Karsējams tabakas izstrādājums – jaunieviests tabakas izstrādājums, ko lieto, izmantojot karsēšanas procesu, lai izdalītu emisijas, kas satur nikotīnu un citas ķīmiskas vielas, kuras ieelpo patērētājs, un kas atkarībā no tā īpašībām ir bezdūmu tabakas izstrādājums vai smēķēšanai paredzēts tabakas izstrādājums.”

Atbilstoši izmaiņām pielāgots arī 1. panta 27. punkts, kas skaidro terminu “smēķēšanai paredzētie tabakas izstrādājumi”, to klāstā iekļaujot arī tādus produktus, kurus var karsēt.

Nostiprināts raksturīgā aromāta aizliegums

Kā jau tika pieminēts, galvenais šo grozījumu mērķis atbilstoši EK direktīvai (ES) 2022/2100 ir noteikt raksturīgā aromāta aizliegumu arī karsējamajiem tabakas izstrādājumiem.

Līdz šim aizliegums attiecās tikai uz cigaretēm un tinamo tabaku.

Stājoties spēkā izmaiņām, Tabakas likuma 3. panta 4. daļa noteic, ka turpmāk aizliegts laist tirgū cigaretes, tinamo tabaku un karsējamos tabakas izstrādājumus ar raksturīgu aromātu.

Aizliegums neattiecas uz piedevām, kas ir būtiskas cigarešu, tinamās tabakas un karsējamo tabakas izstrādājumu ražošanai, ja vien šīs piedevas nerada raksturīgu aromātu un būtiski vai izmērāmi nepalielina izstrādājuma spēju radīt atkarību, toksicitāti vai kancerogēnas, mutagēnas un reproduktīvajai sistēmai toksiskas īpašības.

Tāpat aizliegts laist tirgū tādus cigarešu, tinamās tabakas un karsējamos tabakas izstrādājumus, kuru filtri, papīri, iepakojums, kapsulas satur aromatizētājus vai jebkādus tehniskus elementus, kas var mainīt attiecīgo tabakas izstrādājumu smaržu vai garšu vai to dūmu intensitāti. Filtri, papīri vai kapsulas nesatur tabaku vai nikotīnu.

Saskaņā ar Tabakas likumu raksturīgs aromāts ir izteikta smarža vai garša, kas nav tabakas smarža un garša un ko rada piedeva (augļu, garšvielu, garšaugu, alkohola, konfekšu, mentola vai vaniļas) vai piedevu kombinācija, bet ne tikai, un kas ir sajūtama pirms tabakas izstrādājuma lietošanas vai tās laikā.

Ražotāji un importētāji apmaksās raksturīgā aromāta novērtējumu

Līdz ar karsējamās tabakas izstrādājumu raksturīgā aromāta aizliegumu grozīta arī Tabakas likuma 3. panta sestā daļa, kas noteic, ka cigarešu un tinamās tabakas ražotāji un importētāji apmaksā raksturīgā aromāta novērtējumu saskaņā ar Veselības inspekcijas maksas pakalpojumu cenrādi. Šī panta daļa papildināta arī ar karsējamo tabakas izstrādājumu ražotājiem un importētājiem.

Saskaņā ar grozījumiem turpmāk tiks novērtēts karsējamās tabakas izstrādājumu raksturīgais aromāts, kā arī aizliegto piedevu vai aromatizētāju klātbūtne un pārbaudīts, vai iekļautās piedevas ievērojami vai izmērāmi nepalielina attiecīgā tabakas izstrādājuma toksisko vai atkarību izraisošo ietekmi, vai piedevai piemīt kancerogēnās, mutagēnās un reproduktīvajai sistēmai toksiskās īpašības.

Kāpēc aizliegums tika attiecināts arī uz karsējamajiem tabakas izstrādājumiem

Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas 2014/40/ES 7. panta 1., 7. un 14. punkts noteic, ka ES no 2020. gada 20. maija ir aizliegts laist tirgū tabakas izstrādājumus, kuriem piemīt raksturīgs aromāts un kuru pārdošanas apjoms konkrētajā produktu kategorijā ir virs 3% vai vairāk, šo aizliegumu attiecinot tikai uz cigaretēm un tinamo tabaku ar raksturīgu aromātu.

Taču šīs direktīvas 7. panta 12. punkts paredz: ja EK ziņojumā tiek konstatēta “būtiska apstākļu maiņa”, tad EK pieņem deleģētos aktus, lai atsauktu minēto atbrīvojumu konkrētajai izstrādājumu kategorijai.

Saskaņā ar direktīvu “būtiska apstākļu maiņa” ir pārdošanas apjoma pieaugums kādā izstrādājumu kategorijā vismaz par 10% vismaz piecās dalībvalstīs, pamatojoties uz pārdošanas datiem, vai attiecīgās izstrādājumu kategorijas izplatības līmeņa palielināšanās patērētāju grupā vecumā līdz 25 gadiem vismaz par pieciem procentpunktiem vismaz piecās dalībvalstīs, pamatojoties uz Eirobarometra īpašo 2012. gada maija 385. ziņojumu vai līdzvērtīgu izplatības pētījumu. Tāpat arī uzskatāms, ka nav notikusi būtiska apstākļu maiņa, ja kādas izstrādājumu kategorijas pārdošanas apjoms mazumtirdzniecības līmenī nepārsniedz 2,5% no kopējās tabakas izstrādājumu pārdošanas ES līmenī.

2022. gada 15. jūnijā EK publicēja ziņojumu “Par konstatēto būtisko apstākļu maiņu attiecībā uz karsējamajiem tabakas izstrādājumiem saskaņā ar Direktīvu 2014/40/ES”. Saskaņā ar to nebija piepildījies tikai viens no priekšnosacījumiem, kas definēti kā “būtiskas apstākļu maiņas” ierosinātāji, proti, netika konstatēta karsējamās tabakas izstrādājumu izplatības līmeņa palielināšanās patērētāju grupā vecumā līdz 25 gadiem vismaz par 5 procentpunktiem vismaz piecās dalībvalstīs.

Ņemot vērā minēto, EK izstrādāja un 2022. gada 29. jūnijā pieņēma Deleģēto direktīvu, lai ierobežotu karsējamo tabakas izstrādājumu ar raksturīgu aromātu pieejamību ES, skaidrots grozījumu projekta anotācijā.

Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā stājas spēkā līdz ar saistītajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos “Veselības inspekcijas maksas pakalpojumu cenrādis”, kuros iekļautas izmaksas karsējamās tabakas izstrādājumu raksturīgā aromāta novērtējuma veikšanai.

UZZIŅAI

Virzīšanai uz trešo lasījumu Saeimā tiek gatavoti vēl vieni apjomīgi Tabakas likuma grozījumi, kas paredz būtiski ierobežot tabakas aizstājējproduktu apriti, kā arī paaugstināt vecuma cenzu, nosakot, ka visa veida tabakas izstrādājumus turpmāk būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem.

Plašāk par tēmu >>

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI