SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. augustā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
7
7

Ministru kabineta kārtības ruļļa izmaiņas mazinās administratīvo slogu tiesību aktu izstrādē

Stājas spēkā 25.08.2023.

FOTO: Freepik.

Lai stiprinātu tiesību sistēmu un mazinātu birokrātiju tiesību aktu izstrādē, grozījumi MK noteikumos Nr. 606 “Ministru kabineta kārtības rullis” paredz optimizēt Ministru kabinetā iesniedzamo dokumentu saskaņošanas procesu ar Tieslietu un Finanšu ministriju. Oficiālajai publikācijai tiek nodoti informatīvie ziņojumi par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu un nozaru attīstības stratēģiskajiem virzieniem, kā arī turpmāk steidzamības kārtā saskaņojamo normatīvo aktu termiņš institūcijām atzinuma sniegšanai būs trīs darbdienas. Jaunais regulējums Ministru kabineta kārtības rullī stājas spēkā 25. augustā.

Mazāks saskaņojums ar ministrijām

Kārtības ruļļa regulējums paredz ievērojamu projektu klāstu, par kuriem nepieciešams saskaņojums no Tieslietu un Finanšu ministrijas. Šāds regulējums ievērojami palielina administratīvo slogu projektu saskaņošanā, tas nav lietderīgs un nonāk pretrunā mērķim par efektīvu, mazu valsts pārvaldi un birokrātijas mazināšanu, uzsvērts anotācijā.

Ar grozījumiem kārtības rullī paredzēts optimizēt Ministru kabinetā iesniedzamo dokumentu saskaņošanas procesu ar abām iepriekš minētajām ministrijām.

Steidzamības kārtā virzāmie projekti

Institūcijas regulāri ir izteikušas iebildumus par steidzamības kārtā virzāmo tiesību aktu projektu ļoti neilgo atzinuma sniegšanas termiņu – līdz trim darbdienām. Līdz ar to ir gadījumi, kad, projektu ministrijā iekšēji skaņojot un nosūtot atzinuma sniegšanai, termiņš atzinuma sniegšanai paliek viena darbdiena. Institūcijas, kurām jāsniedz atzinumi, fiziski nespēj to paveikt. Šāda situācija noved pie riska, ka Ministru kabineta sēdē tiek virzīti projekti, kuri nav kvalitatīvi izvērtēti un saskaņoti, norādīts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi 55.2. apakšpunktā paredz, ka turpmāk atzinuma sniegšanas termiņš būs trīs darbdienas. TAP portālā tiks iestrādāta funkcionalitāte, ka termiņš automātiski iestāsies brīdī, kad projektu saskaņos valsts sekretārs vai viņa nozīmētā persona. Gadījumos, kad nepieciešams projektu saskaņot īsākā termiņā, atbildīgā ministrija var mutiski vai e-pastā lūgt atzinumu sniedzējus projektu saskaņot īsākā termiņā. Ja projekts no obligātajiem atzinuma sniedzējiem ir saskaņots īsākā termiņā, šādu projektu var virzīt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

Divas informācijas sistēmas

Ministru kabineta apstiprinātie politikas plānošanas dokumenti, informatīvie ziņojumi un tiesību akti šobrīd lietotājiem ir pieejami divās informācijas sistēmās, minēts likumprojekta anotācijā. Viena no tām ir “Politikas plānošanas dokumentu datubāze” (POLSIS datubāze), kas ir publiski pieejama informācijas sistēma, kuras mērķis ir nodrošināt sabiedrībai brīvu pieeju nozaru politikas dokumentiem. POLSIS datubāzē ir atrodami visi politikas plānošanas dokumenti, kas ir tikuši pieņemti Ministru kabinetā kopš 1993. gada, kā arī informatīvie ziņojumi un citi dokumenti. POLSIS datubāzi uztur Valsts kanceleja.

Savukārt valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību (VSIA) “Latvijas Vēstnesis” sistematizētajā tīmekļvietnē www.likumi.lv (“Likumi.lv”) tiek nodrošināta brīva piekļuve Latvijas Republikas tiesību aktiem, un ir pieejama jaunākā informācija par to izmaiņām. Vietni “Likumi.lv” uztur un attīsta oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis”. Vietnes “Likumi.lv” darbību nosaka Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums un tam pakārtotie tiesību akti.

Turpretī Vienotais tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portāls (TAP) nodrošina tiesību aktu un ar tiem apstiprināto politikas plānošanas dokumentu apriti projektu stadijā un nodošanu publicēšanai vietnē “Likumi.lv” pēc šo dokumentu izskatīšanas Ministru kabinetā. TAP portāls ir valsts informācijas sistēma, kuru izmanto Ministru kabineta darbības nodrošināšanai, sabiedrības informēšanai un līdzdalībai tiesību aktu projektu izstrādē. TAP portālā tiek veikta tiesību aktu izstrāde, saskaņošana, apstiprināšana, nosūtīšana publicēšanai oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, kā arī uzdevumu aprite un kontrole. TAP portāla pārzinis ir Valsts kanceleja.

Lai nodrošinātu valdībā apstiprināto plānošanas dokumentu un informatīvo ziņojumu par to īstenošanu pieejamību vienuviet ar tiesību aktiem un to automātisku nosūtīšanu uz vietni “Likumi.lv”, tiek grozīts kārtības ruļļa 197. punkts. No TAP portāla vietnē “Likumi.lv” tiks nodots publicējamais dokuments ar visiem to raksturojošajiem parametriem (metadatiem), piemēram, dokumenta veids, joma u. tml., un tiks nodrošināta nepieciešamā sasaiste ar jau publicētajiem dokumentiem. Šāda funkcionalitāte nodrošinās atteikšanos no vienas informācijas sistēmas (POLSIS datubāzes), vēstīts anotācijā.

Grozījumu 197. punkts stāsies spēkā 2023. gada 1. septembrī.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI