SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
2
2

Vardarbībā cietušie bērni saņems lielāku psiholoģisko atbalstu

Stājas spēkā 01.04.2023.

FOTO: Freepik.

Vardarbībā cietušie bērni turpmāk varēs saņemt līdz 20 individuālajām psihologa konsultācijām. Lai uzturētu sociālās funkcionēšanas spējas, gada laikā pēc pakalpojuma saņemšanas bērni (tostarp kopā ar ģimenes locekli vai personu, kura bērnu aprūpē) varēs saņemt vēl trīs psihologa konsultācijas.

Kārtību, kādā par valsts budžeta līdzekļiem sniedz nepieciešamo palīdzību bērnam, kurš ir prettiesisku darbību – noziedzīga nodarījuma, ekspluatācijas, seksuālas izmantošanas, vardarbības vai jebkādas citas nelikumīgas, cietsirdīgas vai cieņu aizskarošas darbības – upuris, lai viņš atgūtu fizisko un psihisko veselību un integrētos sabiedrībā, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 1613 “Kārtība, kādā nepieciešamo palīdzību sniedz bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām”.

Līdz šim noteikumi paredzēja, ka vardarbībā cietis bērns savā dzīvesvietā vai iestādē (bērnu aprūpes iestādē, sociālās korekcijas izglītības iestādē vai ieslodzījuma vietā) var saņemt ne vairāk par desmit 45 minūšu konsultācijām. Psihologa konsultācijas sociālās funkcionēšanas uzturēšanai netika paredzētas. 

Noteikumu grozījumu anotācijā skaidrots –, lai bērns spētu atgūt fizisko un psihisko veselību un integrētos sabiedrībā, psihologam nepieciešams izvēlēties bērnam atbilstošu, efektīvu intervenci, kas ir piemērota konkrētā bērna simptomu mazināšanai un kas ir arī labi aprakstīta, uz pierādījumiem balstīta un efektīva. Efektīvas terapeitiskās pieejas var būt dažādas, ņemot vērā bērna un terapeita personību, bet visām uz pierādījumiem balstītajām pieejām terapijas ilgums ir vismaz 12 sesijas jeb tikšanās reizes. Turklāt intervences ilgums nevar tikt mērīts kādas noteiktas pieejas sesiju skaitā, jo terapeitam sesijas arī jāizmanto, lai iepazītos ar bērnu un viņu sagatavotu intervences beigām. Turklāt terapeiti, ja vien tas ir iespējams, var kombinēt dažādas terapijas, lai sasniegtu konkrētā bērna mērķus.

Ar līdzšinējo spēkā esošo regulējumu un ierobežojumu, saņemot tikai 10 valsts finansētas psihologa konsultācijas, nebija iespējams bērniem sniegt kvalitatīvu pakalpojumu. Turklāt MK noteikumi “Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas kārtība no vardarbības cietušām un vardarbību veikušām pilngadīgām personām” paredz, ka vardarbībā cietušām pilngadīgām personām ir iespējams saņemt līdz 20 individuālajām konsultācijām dzīvesvietā vai institūcijā un 3 konsultācijas gada laikā pēc sociālās rehabilitācijas pakalpojuma pabeigšanas.

Lai celtu atbalsta pasākumu kvalitāti vardarbībā cietušajiem bērniem un samērotu ar pieaugušajiem sniegto atbalstu, tika pārskatīts un grozīts vardarbībā cietušajiem bērniem sniegto pakalpojumu apjoms.

To paredz grozījumi noteikumos Nr. 1613, kas stājas spēkā sestdien, 1. aprīlī.

Bērniem, kuriem pakalpojums piešķirts līdz 2023. gada 31. martam un nav saņemts pilnā apmērā (10 konsultācijas), pakalpojuma apjoms (līdz 20 konsultācijām), stājoties spēkā grozījumiem, tiek nodrošināts, pamatojoties uz dokumentiem, kas saņemti sociālajā dienestā par pakalpojuma piešķiršanu, kas bija spēkā līdz 2023. gada 31. martam, vēstīts anotācijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI