SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
27. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ģimene
3
3

Papildināti Goda ģimenes apliecības programmas noteikumi

Stājas spēkā 27.05.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Goda ģimenes apliecības programmas noteikumi ir papildināti ar apliecības izsniegšanas kārtību ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa.

Izmaiņas paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 352 “Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtība” grozījumi, kas stājas spēkā piektdien, 27. maijā.

Noteikumu normas papildinātas, ņemot vērā Bērnu tiesību aizsardzības likumu. Tā 26. pantā, kas stājās spēkā 2022. gada 1. janvārī, ir noteikts, ka arī pēc 2021. gada 31. decembra apliecību ir tiesības saņemt ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa. Vienlaikus likumā paredzēts, ka Ministru kabinetam jānosaka arī apliecības izsniegšanas kārtība, kā arī ierobežojumi tās saņemšanai.

Valsts atbalsta programmas “Latvijas Goda ģimenes apliecības programma” īstenošanu nodrošina Sabiedrības integrācijas fonds (SIF).

Ministru kabineta noteikumu Nr. 352 papildinātais regulējums nosaka, ka Sabiedrības integrācijas fonds pieņem lēmumu par apliecības piešķiršanu, pamatojoties uz personas iesniegumu, ja personas aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa. Iesniegumā jānorāda ziņas par bērna invaliditāti vai pilngadīgas personas invaliditāti, ja tai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa un tā nav sasniegusi 24 gadu vecumu.

Informāciju pārbaudīs paši

Noteikumu 14. punktā paredzēts, ka pēc SIF pieprasījuma saņemšanas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde Fizisko personu reģistrā pārbauda un sniedz fondam informāciju, vai:

  • nav reģistrēts personas miršanas fakts un personas statuss ir aktīvs;
  • personai vienai vai kopā ar laulāto ir trīs bērni vai vairāk, tai skaitā audžuģimenē vai aizbildnībā esoši bērni, vai pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu un par kurām nav reģistrēts miršanas fakts, un kuru personas statuss ir aktīvs, un norāda personas kodu, vārdu un uzvārdu;
  • personai vienai vai kopā ar laulāto esošajam bērnam vai pilngadīgai personai, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un par kuru pieprasījumā izdarīta atzīme par invaliditāti, nav reģistrēts miršanas fakts un personas statuss ir aktīvs, un norāda personas kodu, vārdu un uzvārdu;
  • personai un viņas laulātajam nav pārtrauktas vai atņemtas bērnu aizgādības tiesības;
  • personai un šo noteikumu 14.2. un 14.3. apakšpunktā minētajām personām deklarētā vai reģistrētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā.

Lai pārbaudītu, vai bērnam ir noteikta invaliditāte, vai pilngadīgai personai, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ir noteikta I vai II invaliditātes grupa, SIF minēto informāciju un noteiktās invaliditātes beigu datumu tiešsaistes režīmā saņems no Invaliditātes informatīvās sistēmas.

Digitālās apliecības būs no decembra

Bērnu tiesību aizsardzības likuma pārejas noteikumu 46. punkts noteic, ka Ministru kabinets līdz 2022. gada 30. jūnijam izdara grozījumus 2021. gada 1. jūnija noteikumos Nr. 352 “Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtība” atbilstoši grozījumiem šī likuma 26. panta sestajā daļā. Līdz attiecīgo grozījumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 30. jūnijam, ir piemērojami MK noteikumi Nr. 352, ciktāl tie nav pretrunā šim likumam.

Noteikumos Nr. 352 bija paredzēts, ka no šīgada 1. janvāra Sabiedrības integrācijas fonds sāks izsniegt apliecību digitālā formātā. Ar grozījumiem šis termiņš ir pārcelts uz 2022. gada 1. decembri.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI