SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
3
3

Atvieglots grūtniecības pārtraukšanas regulējums no kara bēgošajām Ukrainas sievietēm

Stājas spēkā 23.04.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Krievijas īstenotajā karadarbībā Ukrainas civiliedzīvotāji ne tikai tiek nogalināti un spīdzināti, bet arī piedzīvo seksuālo vardarbību, kuras rezultātā ukraiņu sievietēm un meitenēm var būt iestājusies nevēlama grūtniecība. Lai Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegtu atbalstu šādās situācijās, 23. aprīlī stājas spēkā par steidzamu atzītais grozījums Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no kara bēgošajām Ukrainas sievietēm Latvijā būs tiesības saņemt valsts apmaksātu grūtniecības pārtraukšanu un ar to saistītos veselības aprūpes pakalpojumus.

īsumā
  • Ukrainas iedzīvotājām tiks nodrošināta iespēja veikt Latvijas valsts apmaksātu grūtniecības pārtraukšanu un ar to saistītos veselības aprūpes pakalpojumus.
  • Atšķirībā no Latvijā ierastās kārtības Ukrainas iedzīvotājām grūtniecības pārtraukšanai nebūs vajadzīga tiesībaizsardzības iestādes izsniegta izziņa, ārstu konsilija apstiprinājums.
  • Grūtniecības pārtraukšana būs iespējama ātrāk par 72 stundām pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas.

Latvijas regulējums

Latvijā aborts nav aizliegts. Seksuālās un reproduktīvās veselības likums paredz iespēju pārtraukt grūtniecību gan pēc sievietes vēlēšanās, gan medicīnisku indikāciju dēļ vai gadījumā, kad grūtniecība iestājusies izvarošanas rezultātā.

Grūtniecības pārtraukšana ir iespējama tikai Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā noteiktajā kārtībā:

  • grūtniecības pārtraukšana pēc sievietes vēlēšanās ir iespējama līdz grūtniecības 12. nedēļai, saņemot norīkojumu no ginekologa (dzemdību speciālista) vai ģimenes ārsta. Grūtniecības pārtraukšanu ginekologs (dzemdību speciālists) drīkst veikt ārstniecības iestādes stacionārā ne agrāk kā 72 stundas pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas (25. pants);
  • grūtniecības pārtraukšana medicīnisku indikāciju dēļ vai gadījumā, kad tā iestājusies izvarošanas rezultātā, notiek, pamatojoties uz medicīniskām indikācijām vai tiesībaizsardzības iestādes izsniegtu izziņu par izvarošanas gadījumu. Medicīnisku indikāciju dēļ grūtniecību pieļaujams pārtraukt līdz grūtniecības 24. nedēļai. Savukārt izvarošanas rezultātā iestājušos grūtniecību – līdz grūtniecības 12. nedēļai. Grūtniecību šajos gadījumos iespējams pārtraukt, ja ir ārstu konsilija apstiprinājums un sievietes rakstveida piekrišana. Pārtraukt grūtniecību medicīnisku indikāciju dēļ vai gadījumā, kad tā iestājusies izvarošanas rezultātā, drīkst tikai ginekologs (dzemdību speciālists) stacionārā ārstniecības iestādē (26. pants);
  • ja grūtniecība ir iestājusies personai, kura ir jaunāka par 16 gadiem, norīkojumu grūtniecības pārtraukšanai pēc personas vēlēšanās drīkst izsniegt, ja vismaz viens no vecākiem vai aizbildnis ir devis rakstveida piekrišanu. Savukārt medicīnisku indikāciju dēļ vai izvarošanas rezultātā iestājušās grūtniecības pārtraukšanai nepieciešama ārstu konsilija vai tiesībaizsardzības iestādes izsniegta izziņa par izvarošanas gadījumu un vismaz viena no vecāku vai aizbildņa rakstveida piekrišana (27. pants).

Izņēmums attiecībā uz Ukrainas iedzīvotājām

Kā norādīts grozījuma Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā anotācijā, bruņota konflikta Ukrainā ietvaros cietušajām sievietēm, visticamāk, nebūs pieejama tiesībaizsardzības iestādes izsniegta izziņa par izvarošanas gadījumu, kā arī nebūs ārstu konsilija atzinuma, kura nepieciešamību paredz Seksuālās un reproduktīvās veselības likums. Tāpat arī 72 stundu paredzētais ierobežojums var kavēt un apgrūtināt pakalpojuma saņemšanu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma septītais pants papildināts ar 4.2 daļu, kas paredz, – Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības saņemt valsts apmaksātu grūtniecības pārtraukšanu un ar to saistītos veselības aprūpes pakalpojumus ārstniecības iestādes stacionārā vai dienas stacionāra nodaļā, un:

  • grūtniecības pārtraukšanai nav nepieciešama tiesībaizsardzības iestādes izsniegta izziņa;
  • nav nepieciešams ārstu konsilija apstiprinājums;
  • grūtniecības pārtraukšana ir pieļaujama ātrāk par 72 stundām pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas.

Kā, piedaloties Saeimas debatēs par grozījuma pieņemšanu, norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts: “Sievietēm pašām ir tiesības lemt par savu ķermeni. Viņas ir vienīgās, kuras šajā situācijā var pieņemt lēmumu, kā rīkoties. Savukārt mūsu pienākums ir viņu lēmumu atbalstīt un palīdzēt veidā, kas rada iespējami mazākas papildu emocionālas un fiziskas ciešanas. Mūsu pienākums šajā gadījumā ir nodrošināt aprūpi, kas ir kvalitatīva, likumīga un pieejama arī tad, ja citas valstis tā nerīkojas.” Ministrs uzsvēra, ka šajā gadījumā netiek radīts jauns regulējumus. Izņēmums tiek piemērots jau esošajā kārtībā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI