SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. maijā, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Veselība
7
7

Turpina paplašināt atvieglojumus vakcinētajām personām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Turpinot pakāpeniski ieviest atvieglojumus personām, kuras ir vakcinējušās pret Covid-19 vai pārslimojušas šo slimību, 18. maijā valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz iespējas šiem cilvēkiem brīvāk pulcēties slēgtā un kontrolētā vidē. Papildu priekšrocības no 20. maija varēs izmantot darba kolektīvi darba telpās un sanāksmēs, amatiermākslas kolektīvi un sporta komandas.

īsumā
  • Prasību ievērot 2 m distanci un lietot masku varēs neievērot darbavietas darba telpā, kurā vienlaikus uzturas ne vairāk kā 20 personas, kas ir vakcinētas pret Covid-19 vai to pārslimojušas.
  • Šis regulējums tiek attiecināts arī uz sporta un amatiermākslas kolektīviem.
  • Līdz 1. jūnijam vakcinācijas vai pārslimošanas faktu varēs pierādīt, uzrādot vakcinācijas kartīti, e-veselības izdruku, izziņu no ģimenes ārsta vai vakcinācijas iestādes.
  • Šī fakta kontrole uzticēta pašiem darba devējiem vai kolektīvu vadītājiem.
  • Veselības ministrija plāno ieviest arī citus atvieglojumus, kurus valdībā skatīs nākamajā nedēļā.

Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” paredz, ka prasību ievērot divu metru savstarpējo distanci un lietot mutes un deguna aizsegu varēs neievērot darbavietas darba telpā, kā arī amatiermākslas kolektīva mēģinājumu laikā, ja telpā vienlaikus uzturas ne vairāk kā 20 personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai to pārslimojušas.

Jāņem vērā, ka izņēmums attieksies tikai uz pastāvīgiem kolektīviem un personām, kuras var uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas apliecinājumu.

Kā akcentēja veselības ministrs Daniels Pavļuts, atbildība par noteikumu ievērošanu gulstas uz pašiem cilvēkiem, tāpēc šie atvieglojumi ieviesti organizētās vidēs, kurās cilvēki cits citu pazīst, – darba vidē vai sporta, amatiermākslas kolektīvos, kur darba devējs vai organizators var pārbaudīt vakcinācijas faktu. “Mēs esam centušies lieki neformalizēt šo procesu, uzskatot, ka arī kolektīvi var paši to organizēt,” skaidro ministrs.

Kā apliecināt vakcinācijas vai pārslimošanas faktu

Veselības ministrija skaidro, ka līdz 1. jūnijam slēgtos un kontrolētos, ne vairāk kā 20 cilvēku lielos kolektīvos apliecināt vakcinācijas un Covid-19 pārslimošanas faktu varēs, uzrādot vakcinācijas kartīti, e-veselības izdruku, izziņu no ģimenes ārsta vai vakcinācijas iestādes.

Paralēli tiek izstrādāti iedzīvotājiem daudz ērtāki gan nacionāli, gan Eiropas līmeņa risinājumi, informē ministrija.

Iecerēts, ka no 1. jūnija apliecinājumu lietošanai Latvijā vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie iedzīvotāji varēs iegūt tiešsaistē, bet no 15. jūnija šie apliecinājumi jau kļūs par daļu no Eiropas Savienības digitālā zaļā sertifikāta.

Koplietošanas telpās jālieto maska un jādistancējas

Grozījumus Veselības ministrija izstrādājusi, ņemot vērā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijas.

Atbildot uz jautājumu, vai tas ir droši, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsver, ka kolektīvos, kuros cilvēki ir vakcinēti, risks inficēties ar Covid-19, lai gan pastāv, tomēr ir niecīgs. 

Noteikumu projekts paredz, ka jaunie nosacījumi netiks piemēroti situācijās, kad telpā atrodas personas, par kurām nav informācijas, ka tās ir vakcinētas vai bijušas inficējušās. Tā kā nevar izslēgt kontaktus ar nevakcinētu vai inficētu personu, koplietošanas telpās arī turpmāk būs jālieto mutes un deguna aizsegs un jāievēro distancēšanās.

Tādējādi prasība lietot mutes un deguna aizsegu, distancēties un ievērot citus epidemioloģiskās drošības pasākumus tiks saglabāta vietās:

  1. kurās vienlaikus uzturas gan vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši, gan nevakcinēti cilvēki;
  2. kurās nav viegli pārliecināties par personas statusu, piemēram, veikalos, sabiedriskajā transportā un citās publiskās vietās.

Kad persona uzskatāma par vakcinētu

Ņemot vērā SARS-CoV-2 vīrusa paveidus, kuri šobrīd ir izplatīti Latvijā, Veselības ministrija uzskata, ka persona ir pietiekami pasargāta no Covid-19 infekcijas izraisītajiem riskiem, ja ir pagājušas 15 dienas kopš pilna vakcinācijas kursa, bet, saņemot “Vaxzevria” jeb “Astra Zeneca” vakcīnu, jau 22. dienā pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas līdz 90 dienai un uzreiz pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas.

Plānotie atvieglojumi vakcinētajām personām

Sarunā ar mediju pārstāvjiem pēc 18. maija valdības sēdes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš atgādināja, ka samērā augstā saslimstība ar Covid-19 Latvijā joprojām neļauj lemt par ierobežojumu atvieglošanu visiem iedzīvotājiem. Galvenais izejas stratēģijas elements ir vakcinācija.

Pagājušās nedēļas laikā Latvijā vakcinēti 6,3% pieaugušo iedzīvotāju. Kopumā jau 25% jeb katrs ceturtais iedzīvotājs vecumā no 16 gadiem ir saņēmis vismaz vienu vakcīnas devu, zināja teikt veselības ministrs. Pēc viņa teiktā, šī attīstība ļauj mērķtiecīgi ieviest atvieglojumus vakcinētajiem cilvēkiem.

Tādējādi papildus jau pieņemtajiem grozījumiem MK noteikumos Veselības ministrija šobrīd strādā pie likumprojektu paketes, lai paredzētu vakcinētajiem iedzīvotājiem vairākus citus ieguvumus. Tos ministrija valdībā iesniegs izskatīšanai nākamceturtdien, tā D. Pavļuts.

Izvērtējot epidemioloģisko situāciju un Covid-19 infekcijas izplatības riskus, Veselības ministrija rosina pakāpeniski turpināt paplašināt atvieglojumus cilvēkiem, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, šādā secībā:

  • ar nosacījumu, ka palielinās vakcinācijas aptvere, no 1. jūnija darbu varētu atsākt vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši kosmetologi, masieri u. c. individuālo pakalpojumu sniedzēji, ievērojot atbilstošas epidemioloģiskās drošības prasības;
  • ar nosacījumu, ka tiek sasniegta 50% vakcinācijas aptvere un uzlabosies epidemioloģiskā situācija, no 15. jūnija plānots ieviest papildu atvieglojumus, piemēram, kultūras, izklaides un sporta pasākumos, konferenču un mācību jomā, paplašinot ēdināšanas iekštelpās, skaistumkopšanas, fitnesa, labsajūtas u. c. pakalpojumu pieejamību. Iecerēts, ka vakcinētās personas varētu organizēti tikties, apmeklējot sociālās aprūpes namus, ieslodzījuma vietas vai ārstniecības iestādes.

Vienlaikus Veselības ministrijas izplatītā informācija liecina, ka tā rosinās arī diskutēt par dažādiem pasākumiem, kas varētu iedrošināt iedzīvotājus vakcinēties. To vidū izskan šādi priekšlikumi:

  • rīkot “Latvijas loto” izlozi vakcinētajām personām ar balvu fondu līdz 1 000 000 eiro;
  • paredzēt iespēju izsniegt darbnespējas lapu B, ja vakcinācijas blakņu dēļ ir pārejoša darbnespēja;
  • aicināt uzņēmumus darbiniekiem pēc vakcinācijas izmaksāt naudas balvu, to neapliekot ar nodokļiem;
  • ļaut bez maksas vai par pazeminātu cenu apmeklēt muzejus un kultūras pasākumus;
  • sadarbībā ar komersantiem izsniegt kuponus vakcinētajiem, daļēji sedzot to vērtību (piemēram, PVN apmērā);
  • aicināt komersantus un iestādes plašāk noteikt priekšrocības vakcinētajiem darbiniekiem un klientiem (apmaksātas brīvdienas, atlaides, īpaša apkalpošana).

Vakcinētajām vai Covid-19 izslimojušām personām jau šobrīd ir spēkā vairāki atvieglojumi, piemēram, viņas var neveikt rutīnas testus darba pienākumu veikšanai vai neievērot mājas karantīnu, nonākot kontaktpersonas statusā.

Pusgadu pēc Covid-19 izslimošanas vai 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas persona var neievērot pašizolāciju, iebraucot Latvijā no Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts, Šveices vai Apvienotās Karalistes.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI