SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. decembrī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
4
4

Jauna kārtība alkohola iegādei internetā

Stājas spēkā 28.12.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk alkoholisko dzērienu tirdzniecība internetā var notikt speciālajā atļaujā (licencē) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai norādītā tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē. Savukārt par alkoholisko dzērienu piegādi personām, kas ir jaunākas par 18 gadiem, vai laikā no plkst. 22.00 līdz 8.00 administratīva atbildība var iestāties arī kurjeram vai piegādātājam.

Freepik

Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas stājas spēkā 28. decembrī, nosaka kārtību, kādā turpmāk atļauts veikt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību internetā – tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē –, tostarp mazumtirgotāja un piegādātāja pienākumus, lai nodrošinātu, ka alkoholiskie dzērieni netiek piegādāti nepilngadīgajiem un tiek ievērotas citas šā likuma prasības.

Latvijā līdz šim alkoholiskos dzērienus bija atļauts tirgot internetā saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumu, norāda Saeimas preses dienests. Ar šī likuma 11. pantu tika atļauts realizēt alkoholiskos dzērienus, izmantojot distances līgumu, personām, kuras ir vecākas par 18 gadiem, izņemot no plkst. 22.00 līdz 8.00. Šāda kārtība bija noteikta līdz dienai, kad stājas spēkā regulējums par alkohola tirdzniecību internetā, bet ne ilgāk kā līdz šī gada 31. decembrim (Pārejas noteikumu 4. punkts).

Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā noteic, ka turpmāk alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība, izņemot beznodokļu tirdzniecības veikalus, ir atļauta arī tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē, ievērojot šī likuma 6.1 panta noteikumus:

  • alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vieta šajā gadījumā ir speciālajā atļaujā (licencē) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai norādītā tīmekļvietne vai mobilā lietotne;
  • alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībā tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē ir atļauts izmantot tikai bezskaidras naudas norēķinus;
  • arī tiešsaistē alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot nepilngadīgām personām, kā arī laika posmā no plkst. 22.00 līdz 8.00.

Lai ievērotu likumā noteikto personas vecuma ierobežojumu, alkoholisko dzērienu mazumtirgotājam pirms pārdošanas un samaksas saņemšanas ir jānodrošina pircēja identitātes un vecuma pārbaude, izmantojot kvalificētus elektroniskās identifikācijas līdzekļus.

Piegāde un izsniegšana

Tiešsaistē iegādātos alkoholiskos dzērienus ir atļauts piegādāt (izsniegt) pircējam no jebkuras speciālajā atļaujā (licencē) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai norādītās darbības vietas ar kurjera vai cita piegādātāja starpniecību vai bez tās.

Fiziskai personai, kas piegādā (izsniedz) internetā iegādātos alkoholiskos dzērienus pircējam, ir aizliegts piegādāt (izsniegt) alkoholiskos dzērienus no pulksten 22.00 līdz 8.00 un aizliegts tos piegādāt (izsniegt) personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem. Lai pārliecinātos par pircēja identitāti un vecumu, fiziskā persona, kas piegādā (izsniedz) iegādātos alkoholiskos dzērienus, pieprasa, lai pircējs uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Arī piegādātājam, kas piegādā (izsniedz) tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē iegādātos alkoholiskos dzērienus pircējam bez fiziskās personas starpniecības, ir jāievēro visas minētās prasības – dzērienus nepiegādā no plkst. 22.00 līdz 8.00 un nepārdod personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem (šim nolūkam izmantojot elektroniskās identifikācijas līdzekļus).

Mazās alkoholisko dzērienu darītavas

Īpašs regulējums paredzēts mazajām alkoholisko dzērienu darītavām. Tām, pārdodot pircējiem dzērienus ar distances līgumu un nodrošinot pircēja identitātes un vecuma pārbaudi pirms pirkuma veikšanas un piegādes (izsniegšanas) brīdī, ir atļauts neizmantot elektroniskās identifikācijas līdzekļus.

Mazās alkoholisko dzērienu darītavas tīmekļvietni vai mobilo lietotni reģistrē tad, ja tajā ir iespējams tiešsaistē veikt pirkuma apmaksu. Turklāt tās norēķinus par savā tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē iegādātajiem vai pasūtītajiem dzērieniem var veikt arī skaidrā naudā.

Jāpārreģistrē licences VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā

Lai komersanti varētu turpināt tirgot alkoholiskos dzērienus internetā arī pēc šī gada 28. decembra, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) jāpārreģistrē pašreizējā vai jāsaņem jauna licence. Pretējā gadījumā alkoholisko dzērienu tirgošana internetā pēc 28. decembra būs aizliegta, norāda VID.

Lai šādu licenci pārreģistrētu, komersantam VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) (dokumentu grupa "Akcīzes preču licenču un sertifikātu iesniegumi") jāiesniedz iesniegums licences pārreģistrācijai sakarā ar jaunas darbības vietas – tīmekļvietne/mobilā lietotne – deklarēšanu. Citi dokumenti par tīmekļvietnes/mobilās lietotnes deklarēšanu iesniegumam nav jāpievieno.

Tiem komersantiem, kam nav pastāvīgas darbības vietas un tīmekļvietne/mobilā lietotne plānota kā vienīgā alkoholisko dzērienu pārdošanas vieta, VID EDS (dokumentu grupa "Akcīzes preču licenču un sertifikātu iesniegumi") jāiesniedz iesniegums licences saņemšanai, deklarējot tīmekļvietni/mobilo lietotni, kā arī alkoholisko dzērienu uzglabāšanas noliktavu.

Arī uzglabāšanas noliktavai jābūt reģistrētai kā struktūrvienībai, vai arī tā var atrasties juridiskajā adresē. Lai deklarētu uzglabāšanas noliktavu, iesniegumam jāpievieno:

  • noliktavas lietošanas tiesības apliecinošu dokuments;
  • noliktavas plāns, kurā norādītas ieejas (izejas) un platība.

Valsts nodevas likme par licences alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai izsniegšanu vai pārreģistrāciju sakarā ar jaunas darbības vietas deklarēšanu ir 42 eiro par katru tirdzniecības vietu. Par uzglabāšanas vietas deklarēšanu valsts nodeva netiek piemērota.

Pirms iesnieguma iesniegšanas komersantiem jāpārliecinās, ka tīmekļvietne/mobilā lietotne ir reģistrēta VID kā struktūrvienība.

Plašāka informācija par to, kādus norēķinus atļauts izmantot tīmekļvietnē/mobilajā lietotnē; kādā veidā jāpārliecinās par pircēja vecumu; kādai informācijai jābūt norādītai tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē un kā var piegādāt tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē iegādātos alkoholiskos dzērienus, pieejama VID informatīvajā materiālā “Par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību ar distances līgumu tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē”, bet par struktūrvienību reģistrāciju – šeit.

Administratīvā atbildība par pārkāpumiem

Par alkoholisko dzērienu neatļautu mazumtirdzniecību, tai skaitā internetā, noteikti naudas sodi gan fiziskām, gan juridiskām personām.

Par alkoholisko dzērienu neatļautu mazumtirdzniecību promnešanai vai alkoholisko dzērienu neatļautu piegādi (izsniegšanu) no plkst. 22.00 līdz 8.00 piemēro naudas sodu juridiskās personas darbiniekam – kurjeram vai citam piegādātājam – līdz 14 naudas soda vienībām (līdz 70 eiro), bet juridiskajai personai – no 14 līdz 280 naudas soda vienībām (no 70 līdz 1400 eiro).

Par alkoholisko dzērienu pārdošanu vai piegādi (izsniegšanu) personai, kura ir jaunāka par 18 gadiem, piemēro naudas sodu juridiskās personas darbiniekam – pārdevējam, kurjeram vai citam piegādātājam – no 56 līdz 140 naudas soda vienībām (no 280 eiro līdz 700 eiro), bet juridiskajai personai – no 140 līdz 1420 naudas soda vienībām, kas attiecīgi ir no 700 līdz 7100 eiro.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI