SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. decembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
2
4
2
4

Slimnīcas pārtrauc sniegt plānveida stacionāros pakalpojumus

Stājas spēkā 23.12.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Lai slimnīcas pielāgotos straujam Covid-19 pacientu skaita pieaugumam turpmākajās divās nedēļās un vienlaikus spētu sniegt neatliekamo palīdzību citiem pacientiem, no 23. decembra līdz 4. janvārim tiek pārtraukta plānveida dienas stacionāra un plānveida stacionāro pakalpojumu sniegšana. Slimnīcās turpinās nodrošināt neatliekamo medicīnisko un akūto palīdzību, onkoloģiskās un dzīvību glābjošās operācijas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas dēļ var iestāties invaliditāte. Pacientiem tiek nodrošināta ambulatorā veselības aprūpe līdzšinējā apmērā.

To paredz grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”.

Slimnīcas ir pārslogotas

Slimnīcās sniegto dienas stacionāra un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana ir bijusi ierobežota jau no decembra sākuma, lai pielāgotos pakāpeniskam Covid-19 pacientu skaita pieaugumam. “Tie ir pacienti, kuriem ir apgrūtināta elpošana un kuri nevar gaidīt, viņiem palīdzība ir jāsniedz nekavējoties,” uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele.

Līdz 21. decembrim bija izveidotas 1072 gultas tieši Covid-19 pacientu ārstēšanai. Pēc Nacionālā veselības dienesta sniegtās informācijas, 22. decembrī stacionārā palīdzība bija nepieciešama vēl 153 ar Covid-19 saslimušajiem, tādējādi kopējais pacientu skaits slimnīcās, kas ārstējas no koronovīrusa izraisītajām vidēji smagām vai smagām komplikācijām, vakar sasniedza 998. Ņemot vērā diagnosticēto gadījumu skaita tendenci, var prognozēt, ka šis skaitlis vismaz tuvākajās divās nedēļās ievērojami palielināsies. Daļai inficēto slimība norit bez simptomiem, bet vidēji 15% saslimušo slimības gaita norit vidēji smagi vai smagi un ir nepieciešama ārstēšanās slimnīcā. Pēdējās nedēļas laikā Covid-19 diagnosticēts 5867 cilvēkiem.

Slimību profilakses un kontroles centra sniegtā informācija liecina, ka līdz 22. decembrim pavisam Latvijā Covid-19 ir ticis diagnosticēts 32 339 personām.

Kādi veselības aprūpes pakalpojumi ir pieejami

Ņemot vērā situāciju, valdības rīkojums ir papildināts ar 5.47. punktu, paredzot stacionārās ārstniecības iestādēs – slimnīcās – pārtraukt gan veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu dienas stacionāros, gan stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums ļaus turpināt pārprofilēt slimnīcu gultas, kā arī novirzīt Covid-19 pacientu ārstēšanai mediķus, kuri līdz šim nav ārstējuši pacientus ar infekcijas slimībām, vienlaikus nodrošinot iespēju sniegt neatliekamo un akūto palīdzību, kam tā nepieciešama.

Slimnīcu dienas stacionāros turpina sniegt:

  • pakalpojumus, kas tiek sniegti, lai nodrošinātu terapijas nepārtrauktību, – ķīmijterapiju, bioloģisko medikamentu terapiju, orgānu aizstājējterapiju;
  • staru terapiju;
  • veselības aprūpes pakalpojumus hematoloģijā;
  • metadona un buprenorfīna aizvietojošo terapiju;
  • to pacientu veselības aprūpi, kuriem jāturpina vai jāpabeidz stacionārā neatliekamā kārtā uzsāktā ārstēšana;
  • invazīvās kardioloģijas pakalpojumus;
  • invazīvās radioloģijas pakalpojumus;

Stacionāros turpina nodrošināt:

  • akūto un neatliekamo medicīnisko palīdzību;
  • onkoloģiskās, dzīvību glābjošās operācijas, kā arī tādas operācijas, kuru atcelšanas dēļ var iestāties invaliditāte;
  • veselības aprūpes pakalpojumus saistībā ar šādu slimību grupu ārstēšanu – onkoloģija, HIV/AIDS, tuberkuloze, psihiatrija, lipīgās ādas slimības un seksuāli transmisīvās slimības, traumatoloģija;
  • akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumus personām, kurām pakalpojumu atlikšana var radīt invaliditātes risku vai darbspēju zudumu, tostarp bērniem, kuriem rehabilitācijas pakalpojumu atlikšana var ievērojami pasliktināt funkcionēšanas spējas.

Turpina sniegt ambulatoro speciālistu konsultācijas

Svarīgi atzīmēt, ka iedzīvotājiem arī turpmāk slimnīcās būs pieejami ambulatorie pakalpojumi – speciālistu konsultācijas, izmeklējumi, kam nav nepieciešams uzturēties dienas stacionārā, – iepriekšējā apjomā. Taču, ja būs iespējams, konsultācijas noritēs attālināti (rīkojuma 5.47.3. apakšpunkts).

Ambulatorie pakalpojumi ir tie veselības aprūpes pakalpojumi, kas nav saistīti ar stacionēšanos. Tās ir ārstu konsultācijas, analīzes, izmeklējumi. Turpina darboties dienas stacionāri veselības aprūpes iestādēs, kas nav slimnīcas, piemēram – veselības centros.

Ar pacientiem sazināsies

“Katra ārstniecības iestāde individuāli sazināsies ar pacientu, lai informētu par to, ka tiek atlikts kāds pakalpojums. Vienlaikus šie pacienti nezaudēs savu rindu un pakalpojumus saņems prioritāri, kad tiks atjaunota to sniegšana. Ja cilvēks, piemēram, kopā ar ģimenes ārstu izlemj, ka viņam kāds pakalpojums šobrīd nav nepieciešams, svarīgi ir atcelt pierakstu ārstniecības iestādē,” skaidro Veselības ministrija.

Lai saņemtu precīzāku informāciju par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar Nacionālo veselības dienestu, zvanot uz telefonu 80001234.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI