SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. oktobrī, 2020
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Noziedzība
15
15

Viltotu preču aprite Latvijā turpina pieaugt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā liecina VID Muitas pārvaldes apkopotā informācija, 2020. gada deviņos mēnešos atklātas 160 kontrafakto preču kravas un sūtījumi, kopumā – 19 427 vienības. Tas ir krietni lielāks skaits, salīdzinot ar visu 2019. gadu, kad šādu gadījumu bija vien 141.

Lai informētu sabiedrību par sekām, kādas var rasties, iegādājoties viltotas preces, 7. oktobrī tika atklāta informatīva kampaņa “Viltotā realitāte… joprojām realitāte”, kuru sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Valsts ieņēmuma dienesta Muitas pārvaldi, Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) un Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi organizē Patentu valde.

Šogad īpaša uzmanība pievērsta trim jomām: kosmētikas un higiēnas preču, medikamentu un rotaļlietu viltojumiem, kuru aprite Latvijā veido 33 miljonu eiro zaudējumus oriģinālo preču ražotājiem, kā arī var radīt bīstamas un neatgriezeniskas sekas cilvēku veselībai un drošībai. Kā uzsver Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis, cilvēki mēdz izvēlēties lētākas preces, nerēķinoties ar risku, ka tās var kaitēt gan pašu, gan tuvinieku veselībai, jo, pērkot nezināmas izcelsmes atdarinājumus, tostarp medikamentus vai kosmētiku, var rasties gan dažādas alerģiskas reakcijas, gan arī apdraudējums veselībai.

VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā un Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls norāda, ka viltotu preču pieejamība nepārtraukti paplašinās, strauji augot tirdzniecībai internetā, jo iepriekšējos piecos gados muita aizturējusi vairāk nekā 74 tūkstošus vienību viltotu medikamentu, gandrīz 5 tūkstošus viltotu parfimērijas un kosmētikas preču un vairāk nekā trīsarpus tūkstošus viltotu rotaļlietu. Daļa no šīm precēm atklātas, veicot pasta sūtījumu kontroli.

Tāpat svarīgi pievērst uzmanību preču drošuma aspektiem. Pagājušajā gadā PTAC pārbaudīja 202 rotaļlietu modeļus, 83% gadījumu tika konstatētas neatbilstības. Tika testēti 45 rotaļlietu paraugi, no kuriem 15 izrādījās nedroši, tādēļ PTAC aicina patērētājus jebkuru preci, it īpaši rotaļlietas, iegādāties pie uzticamiem ražotājiem un tirgotājiem.

Kampaņas ietvaros tika atvērta mērķlapa www.viltotarealitate.lv, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs var atrast informāciju par to, kas ir viltojumi un kā tos atpazīt, kā izvairīties no viltotu preču iegādes un ziņot par iespējamajiem pārkāpumiem.

LV portāla infografika

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI