SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
24. septembrī, 2020
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Drošība
23
23

Drošs ceļš uz skolu. Kas vecākiem jāpārrunā ar bērnu?

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai gan tiesiskais regulējums ļauj bērnam atrasties vienam publiskā vietā bez pieaugušo klātbūtnes jau no septiņu gadu vecuma, Valsts policija aicina vecākus tomēr izvērtēt, vai bērns tam ir gatavs un zina, kā rīkoties neierastās situācijās. Informācija vecākiem par galvenajiem drošības jautājumiem, ko nepieciešams pārrunāt ar bērnu, kurš sācis skolas gaitas, – LV portāla infografikā.

Atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta sestajai daļai vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots (personai, kura atbildīga par bērna uzraudzību), ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.

Savukārt minētā likuma 50.2 panta piektā daļa paredz, ka bērnam, kurš nav sasniedzis 16 gadu vecumu, nakts laikā aizliegts atrasties publiskā vietā, ja klāt nav pilngadīgas personas, kas atbildīga par bērna uzraudzību. Par nakts laiku šā likuma izpratnē uzskatāms laiks no pulksten 22.00 līdz 6.00.

Svarīgi izplānot maršrutu

Kā norāda Valsts policija (VP), bērns, kas uzsācis skolas gaitas, gada laikā mēro ceļu no mājām uz skolu un atpakaļ vairāk nekā 300 reižu, līdz ar to ir svarīgi izplānot šo maršrutu un pārrunāt iespējamos riskus, kā arī bērna rīcību, ja viņi nokļūst neierastā situācijā. VP iesaka:

  • sadalīt maršrutu vairākos posmos, jo tas ļaus vieglāk atcerēties, ko katrā posmā ir svarīgi ievērot;
  • katrā posmā identificēt galvenos drošības riskus, piemēram, gājēju pārejas šķērsošana, apmaldīšanās, bīstamākie ceļu posmi u. c.;
  • izvērtēt, vai no šiem riskiem ir iespējams izvairīties, piemēram, izvēloties citu maršrutu u. c.;
  • pārrunāt ar bērnu, kā rīkoties, ja izvēlētajā maršrutā pastāv drošības riski, un vienoties, kur meklēt palīdzību, ja tāda nepieciešama.

Plānojot ceļu uz skolu kopā ar bērnu, zināšanas veidosies un nostiprināsies praksē, skaidro VP.

Ja notiek kaut kas neierasts

VP aicina vecākus pārrunāt bērna rīcību, ja notiek kaut kas neierasts, piemēram, bērns nokavē sabiedrisko transportu vai mācību stundas, pazaudē sabiedriskā transporta biļeti, apmaldās, viņam izlādējas mobilais telefons un viņš nevar sazvanīt vecākus, svešinieks bērnam piedāvā pieņemt viņa dāvanas vai doties kaut kur kopā utt.

Iepriekš norādītajās situācijās bērnam vajadzētu rīkoties šādi:

  • apmaldoties vai nokļūstot nelaimē, jāzvana vecākiem, jāvēršas pie uzticama pieaugušā vai jāzvana Valsts policijai (110) vai glābšanas dienestam (112);
  • norādot pa tālruni savu atrašanās vietu, jāmin orientieri – ielas nosaukums, ēkas numurs, sabiedriskā transporta maršruts vai numurs, veikala nosaukums u. tml.;
  • no svešiem cilvēkiem nedrīkst pieņemt mantas (konfektes, dzērienu, rotaļlietas u. c.), no tām ir jāatsakās un jādodas prom, pēc tam obligāti par šo tikšanos jāizstāsta vecākiem;
  • ja svešinieks sāk sarunu, uzmācas, seko, piedāvā kaut kur doties kopā, jāizvairās no sarunas un jādodas uz drošu vietu (veikals, pasts, skola u. c.), kur ir daudz cilvēku, pēc tam par to obligāti jāizstāsta vecākiem;
  • ja svešinieks apgalvo, ka pazīst bērna vecākus un viņi ir lūguši svešiniekam izņemt bērnu no skolas, jāpiezvana vecākiem un jāpārliecinās, vai tā tik tiešām ir;
  • ne visi pieaugušie ir bīstami, tāpēc bērns, jūtot apdraudējumu, var lūgt palīdzību uzticamam pieaugušajam – apsargam, pārdevējam, policistam, cilvēkam ar bērnu;
  • ja bērnam uz ielas kāds dara pāri, jāpievērš apkārtējo uzmanība, skaļi kliedzot un saucot palīgā.

Jāspēj atbildēt uz noteiktiem jautājumiem

Bērnam, uzsākot skolas gaitas, vajadzētu spēt atbildēt uz šādiem jautājumiem:

  • Kāds ir palīdzības tālruņa numurs?
  • Kāds ir tavs vārds un uzvārds?
  • Kur tu dzīvo (kāda ir tavas mājas adrese)?
  • Kā sauc tavu mammu un/vai tēti?
  • Kāds ir tavas mammas un/vai tēta tālruņa numurs?
  • Kāds ir skolas nosaukums, kurā tu mācies?

VP norāda, ka stresa situācijā bērns var neatcerēties visus iepriekš ar vecākiem pārrunātos drošības aspektus, tādējādi būtiski ir mācīt tikai svarīgāko un regulāri, vismaz vienu reizi mēnesī, atkārtoti to pārrunāt. Tāpat VP vecākiem iesaka izgatavot speciālu vizītkarti ar savu kontaktinformāciju un citu būtisku informāciju, ko iedot bērnam, lai nepieciešamības gadījumā to varētu izmantot.

Mobilā lietotne “Mana drošība”

Ja bērnam ir mobilais telefons, VP aicina lejupielādēt VP mobilo lietotni “Mana drošība”, kas piedāvā iespēju piezvanīt glābšanas dienestiem un nosūtīt precīzas savas atrašanās koordinātes.

Svešu bērnu nav

“Atcerieties, ka svešu bērnu nav!” atgādina VP. Ja pamanāt, ka bērns ir nokļuvis nelaimē, ir apmaldījies, raud vai atrodas nepiemērotā vietā un laikā, neatstājiet viņu bez palīdzības, turpina VP. Nepieciešamības gadījumā iepriekš aprakstītajās situācijās jāziņo policijai.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 51. panta trešo daļu katrai personai ir pienākums ziņot policijai vai citai kompetentajai iestādei par vardarbību vai citu pret bērnu vērstu noziedzīgu nodarījumu. Par neziņošanu vainīgās personas saucamas pie likumā noteiktās atbildības.

Savukārt minētā likuma 73. panta pirmā daļa paredz: katra iedzīvotāja pienākums ir sargāt savu un citu bērnu drošību un ne vēlāk kā tajā pašā dienā ziņot policijai, bāriņtiesai vai citai bērna tiesību aizsardzības institūcijai:

  • par jebkādu vardarbību un noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu pret bērnu;
  • par viņa tiesību pārkāpumu vai citu apdraudējumu;
  • ja personai ir aizdomas, ka bērnam ir priekšmeti, vielas vai materiāli, kas var apdraudēt viņa paša vai citu personu dzīvību vai veselību.

LV portāla infografika

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI