SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. augustā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pensijas
5
5

Privātās pensijas uzkrājumu no 50 gadiem varēs saņemt arī sociālie darbinieki

Stājas spēkā 01.08.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veicot iemaksas pensiju 3. līmenī jeb kādā no privāto pensiju fondiem, krājas papildu pensijas kapitāls, ko var izņemt no 55 gadu vecuma. Tie, kuri ir nodarbināti dzelzceļa, aviācijas, jūrniecības un zvejniecības nozarē, šo kapitālu var saņemt ātrāk. Vairākiem kultūras darbiniekiem ir tiesības savu privāto pensiju saņemt no agrāka vecuma. Piemēram, baleta un cirka māksliniekiem uzkrājums pieejams no 38 gadu vecuma. Ar jaunajiem noteikumiem tiesības ātrāk saņemt privātās pensijas uzkrājumu ir paredzētas arī sociālajā jomā strādājošajiem.

FOTO: Freepik

Tiesības no agrāka vecuma saņemt savu privātajā pensiju fondā uzkrāto naudu turpmāk būs arī sociālajā jomā nodarbinātajiem un pašvaldības policistiem.

To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 466 “Noteikumi par speciālajām profesijām, kurās privāto pensiju fondu pensiju plānos norādītais strādājošo pensijas vecums var būt mazāks par 55 gadiem, kas stājas spēkā sestdien, 1. augustā.

Privāto pensiju fondu likums nosaka: veicot iemaksas privātajā pensiju fondā, pensiju plānā noteiktais pensijas vecums nevar būt mazāks par 55 gadiem, proti, tiesības uz uzkrāto papildpensiju vispārējā gadījumā var iegūt no 55 gadu vecuma.

Izņēmums noteikts speciālās profesijās strādājošajiem, kuru sarakstu un minimāli nepieciešamo nodarbinātības ilgumu profesijā nosaka Ministru kabinets (MK).

Jau līdz šim MK noteikumos Nr. 47 bija noteiktas specialitātes, kurās savu privātās pensijas uzkrājumu var saņemt ātrāk (dzelzceļa, aviācijas, jūrniecības un zvejniecības nozarē un Valsts probācijas dienestā nodarbinātie, kultūras darbinieki u. c.) – jau no 50 gadu vecuma, atsevišķās profesijās – no 45 gadu un 38 gadu vecuma.

Speciālajā profesiju sarakstā iekļauti darbinieki, kuri pakļauti paaugstinātam profesionālo iemaņu zaudēšanas riskam, specifiskam darbam un kaitīgiem faktoriem, tādiem kā stress, dzīvības un veselības apdraudējums.

MK jaunajos noteikumos, līdzīgi kā iepriekšējos, ir noteikts speciālajās profesijās strādājošo saraksts un konkrēts vecums, no kura ir iespēja saņemt privāto pensiju fondu pensiju plānā uzkrāto papildpensiju. Tāpat ir noteikts, ka minimāli nepieciešamais nodarbinātības ilgums, kas jānostrādā attiecīgajā profesijā, ir vismaz 10 gadi. Tas nozīmē – ja persona savā darba mūžā ir strādājusi kādā no noteikumos iekļautajām profesijām 10 gadus, arī ar pārtraukumiem, tad tai no agrāka vecuma ir tiesības izņemt privāto pensiju fondu pensiju plānā uzkrāto papildpensiju, paskaidrots jauno noteikumu anotācijā.

Ar jaunajiem noteikumiem tiesības ātrāk saņemt privātās pensijas uzkrājumu ir paredzētas vēl divām nodarbināto grupām, kā arī atsevišķās nozarēs papildināts un precizēts nodarbināto saraksts un profesija.

Speciālajās profesijās strādājošo sarakstā tagad ir iekļauti arī sociālajā jomā nodarbinātie: bāriņtiesas priekšsēdētājs un vietnieks, bāriņtiesas loceklis, bāriņtiesas locekļa palīgs, sociālais darbinieks, sociālais audzinātājs, sociālais aprūpētājs, sociālais rehabilitētājs, sociālās palīdzības organizators, sociālais mentors, pavadonis, asistents un aprūpētājs.

MK noteikumu izstrādātāja Labklājības ministrija norāda: “Uzskaitītie nodarbinātie ik dienu sastopas ar augstu emocionālo un fizisko apdraudējumu, veicot darbu, kas saistīts ar palīdzības sniegšanu dažādām sociālās atstumtības riskam pakļautajām iedzīvotāju grupām, kurām ir sociālās funkcionēšanas problēmas, kādēļ bieži nākas saskarties ar psiholoģiski smagām situācijām, agresivitāti, lielu emocionālo spriedzi, dažādiem fiziskiem faktoriem, kas rada veselības apdraudējumu.”

Sasniedzot 50 gadu vecumu, privātās pensijas uzkrājumu varēs saņemt arī pašvaldības policijas darbinieki, kuri ieņem pašvaldības policijas amatu un pilda pašvaldības policijai likumā noteiktos uzdevumus. Šie pašvaldības policijas darbinieki speciālajās profesijās strādājošo sarakstā iekļauti, ņemot vērā darba specifiku, jo viņu ikdienas pienākumi ir saistīti ar likumpārkāpumiem un notikumiem, kas apdraud ne tikai iedzīvotāju un sabiedrības drošību, bet arī pašu pašvaldības policijas darbinieku veselību un drošību. Pašvaldības policijas darbinieku darbs ikdienā ir saistīts ar sociāli bīstamiem un psiholoģiski kaitīgiem faktoriem, kā arī dzīvības apdraudējumu, paskaidrots anotācijā.

Latvijā darbojas seši privātie pensiju fondi – no tiem pieci ir atklātie pensiju fondi un viens slēgtais pensiju fonds –, kuri piedāvā 16 pensiju plānus. Pensiju plāna dalībnieki var piedalīties pensiju plānā gan tieši, gan ar savu darba devēju starpniecību. Uzkrātais kapitāls ir privātpersonas īpašums neatkarīgi no tā, kas veicis iemaksas, turklāt uz to attiecas mantojuma tiesības.

Līdz 2019. gada 31. decembrim privātajos pensiju fondu pensijas plānos bija iesaistīti 324 tūkstoši dalībnieku, no tiem 115 tūkstoši, sasnieguši pensiju plānā noteikto pensijas vecumu, vairs neveica iemaksas un saņēma papildpensijas kapitālu pa daļām.

Iespēja izņemt privātajā pensiju fondā uzkrāto kapitālu no agrāka vecuma nav obligāti jāizmanto – tāpat kā vispārējā gadījumā, var turpināt dalību pensiju plānā un uzkrāto papildpensiju saņemt no vēlāka vecuma, norāda Labklājības ministrija.

Jaunie noteikumi paredz: “Personai, kura līgumu ar privāto pensiju fondu par dalību pensiju plānā noslēgusi līdz jauno noteikumu spēkā stāšanās dienai, uzkrāto pensijas kapitālu izmaksās atbilstoši iepriekš noslēgtā līguma noteikumiem attiecībā uz nodarbinātības ilgumu konkrētajā speciālajā profesijā.”

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI