SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
15. maijā, 2020
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Atkritumi
5
5

Lielā talka 16. maijā: lielāks uzsvars uz individuālo talkošanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lielā talka šogad notiks sestdien, 16. maijā, no plkst. 9.00 līdz 15.00 vienlaikus visā Latvijā. Talkas norisi kopumā katrā novadā un republikas pilsētā pārraudzīs Lielās talkas koordinators. LV portāls ir apkopojis svarīgāko informāciju par Lielās talkas norisi, arī to, kā šī talka atšķiras no iepriekšējiem gadiem un kas būtu jāņem vērā visiem talciniekiem.

Kā norāda Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme, šīgada talka no iepriekšējiem divpadsmit gadiem atšķirsies ar to, ka organizētāji nevar aicināt cilvēkus sapulcēties un būt kopā. “Šobrīd aicinām talkot pa vienam, pa diviem, ģimenes lokā, kā arī atļautajās grupās pa 25 cilvēkiem, protams, visos noteiktajos gadījumos ieturot 2 metru distanci,” turpina V. Jaunzeme.

Norisi pārraudzīs talkas koordinators

Talkas norisi, arī savākto atkritumu izvešanu, katrā novadā un republikas pilsētā pārraudzīs Lielās talkas koordinators. Atbilstoši Lielās talkas organizatoru publiski sniegtajai informācijai talkas koordinators ir cilvēks, kurš savā novadā vai republikas pilsētā atbild par Lielās talkas norisi visā administratīvajā teritorijā.

Savukārt talkas atbildīgais ir attiecīgā pašvaldība, izglītības iestāde, organizācija, uzņēmuma pārstāvis, kā arī ikviens brīvprātīgais, kurš 16. maijā organizē kolektīvu talku noteiktā teritorijā, kas ir saskaņota ar konkrētā novada vai republikas pilsētas Lielās talkas koordinatoru un ir reģistrēta mājaslapā www.talkas.lv.

Ja talkas laikā tās dalībniekiem rodas kādas neskaidrības, piemēram, kur atstāt piepildītos maisus, jāzvana konkrētās pašvaldības talkas koordinatoram. Koordinatoru kontaktinformāciju var meklēt šeit.

Solo, duo un ģimenes talkas

Kā skaidro Lielās talkas organizatori, ņemot vērā paaugstinātās drošības apstākļus un pašreiz noteikto sociālās distancēšanās aicinājumu, Lielā talka šogad tiek organizēta, liekot lielāku uzsvaru uz individuālo talkošanu.

Proti, talkas organizētāji aicina cilvēkus talkot šādi:

  • solo talkās – talkot vienatnē, pastaigājoties mežā vai gar jūru un sakopjot savas mājas apkārtni;
  • duo talkās – talkot divatā, proti, ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad talkojiet droši kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz 2 m distanci;
  • ģimenes talkās – talkot visai ģimenei kopā (bet visiem jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem).

Protams, ņemot vērā, ka no 12. maija ir atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēkiem ārā organizētajos publiskajos pasākumos, talkot var arī lielākās grupās, ja iespējams ievērot savstarpējo divu metru distanci un pārējos epidemiologu noteiktos drošības noteikumus.

Interaktīvajā kartē ir vairākas opcijas

Kā norāda V. Jaunzeme, šogad interaktīvajā talkošanas kartē ir vairākas pieteikuma opcijas:

  • atkritumu vākšanas talkas – tām obligāti jābūt saskaņotām ar koordinatoru (tikai saņemot apstiprinājumu, tiks izsniegti bezmaksas atkritumu maisi un nodrošināta savākto atkritumu izvešana);
  • dalītās talkas – arī tām obligāti jābūt saskaņotām ar koordinatoru;
  • labiekārtošanas vai apzaļumošanas talkas – tām nav obligāti jābūt saskaņotām, un tās var pieteikt ikviens talkotājs neatkarīgi no tā, vai talkošanas notiek privātajā vai publiskajā sektorā;
  • solo talkas – tām nav obligāti jābūt saskaņotām, taču tādā veidā tiek nodrošināta iespēja, ka cilvēki var redzēt citu solo talkotāju aktivitātes un savu talku rīkot drošā attālumā vai citā dienā.

Papildus V. Jaunzeme norāda, ka pašvaldībām ir nogādāti divu krāsu atkritumu maisi – zili (tikai plastmasai) un balti (kopējiem atkritumiem) –, kā arī vērš uzmanību, ka solo talkotājiem, kuri nav piereģistrējuši savu talku, jāsaprot, kur viņi liks savāktos atkritumus. “Ja ir iespēja, lūdzam sazināties ar konkrētās pašvaldības Lielās talkas koordinatoru un noskaidrot, kur var atstāt savāktos atkritumus vai kur tie būtu jānogādā,” tā V. Jaunzeme.

Tāpat V. Jaunzeme aicina tos, kuri vēlas palikt mājās, piedalīties Ideju talkā, proti, sūtīt Lielās talkas organizētājiem idejas par Latvijas un planētas ilgtspējības risinājumu. Viņas galvenais aicinājums ir: “Beigsim mēslot!”

Gana iespaidīgs talkotāju pulks

Lielā talka šogad notiks jau trīspadsmito gadu, un, par spīti ārkārtējai situācijai, 13. maijā bija pieteiktas 570 obligāti saskaņojamās talkas, kā arī 90 solo talkas. Atbilstoši Lielās talkas organizatoru publiski sniegtajai informācijai pieteiktas ir gan atkritumu vākšanas, gan labiekārtošanas talkas.

“Tas liecina, ka arī šajos apstākļos spējam saglabāt optimismu. Man ir prieks, ka cilvēki izrāda aktivitāti un gatavību doties dabā un sakopt savu apkārtni. Latvija ir vienīgā valsts, kura ārkārtējās situācijas apstākļos ir gatava rūpēties ne vien par savu veselību, bet arī par apkārtējo vidi. Tieši šādu attieksmi mēs varam saukt par patiesu ilgtspējības izpratni,” uzsver V. Jaunzeme.

Tāpat Lielās talkas vadītāja cer, ka 2020. gada 19. septembrī, kad talkos visa pasaule (World Cleanup Day), arī Latvija, jau notiks ierastā kopā sanākšanas talka.

UZZIŅAI

2020. gada 16. maijā plkst. 9.00 Lielo talku svinīgi atklās Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc tam plkst. 9.30 notiks īpaša sociālo tīklu akcija, kurā visi iedzīvotāji tiek aicināti dziedāt dziesmu “Bēdu manu lielu bēdu” un ar nofilmēto materiālu dalīties sociālajos tīklos.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI