SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
29. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
27
27

Kā citai personai var nopirkt e-receptes zāles. Jautājumi un atbildes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Ģimenes ārsts un cits speciālists var izrakstīt recepšu medikamentus arī tad, ja esat sazinājies ar ārstu telefoniski. Kas jāzina pacientam, lai viņam izrakstītās e-receptes zāles aptiekā varētu iegādāties cits cilvēks? Situācijas praksē liecina, ka ne vienmēr tas ir iespējams.

īsumā
  • Ja ārsts e-veselības sistēmā izraksta e-recepti, pacients zāles aptiekā iegādājas, uzrādot savu personu apliecinošo dokumentu.
  • Pacients var lūgt zāles iegādāties arī jebkuram citam cilvēkam.
  • Tam, kurš zāles citam cilvēkam iegādāsies, jābūt līdzi savam personu apliecinošajam dokumentam, jāzina pacienta vārds un uzvārds un e-receptes ID numurs.
  • Ja izrakstītas e-receptes zāles, ieteicams uzreiz piefiksēt arī šīs receptes ID numuru. Receptes un to numuri atrodami e-veselības portāla eveseliba.gov.lv sadaļā  “Manas receptes”.
  • Pacients e-veselības portālā var deleģēt arī konkrētu cilvēku e-recepšu zāļu saņemšanai.

Ārkārtējās situācijas laikā e-recepšu sistēma, kas valstī darbojas jau kopš 2018. gada, ir īpaši noderīga. Noteikto ierobežojumu dēļ vairākos gadījumos cilvēks nedrīkst atstāt dzīvesvietu, gados veciem ļaudīm vispār labāk palikt mājās, pat ja viņus oficiālie ierobežojumi neskar. Cilvēkiem, kuriem ir hroniskas slimības, zāles ik pa laikam jāatjauno. Tāpēc ir situācijas, ka ārsts izraksta e-recepti, bet zāles palūdzam iegādāties citam cilvēkam, kurš gatavs palīdzēt.

Receptes elektroniski tiek izrakstītas jau trešo gadu, taču joprojām aptiekās rodas problēmas, ja zāles jānopērk citam cilvēkam. Tāpēc daži jautājumi par situācijām, par kurām atbildes papildus portālā eveseliba.gov.lv izklāstītajam sniedza Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sintija Gulbe.

Kas var nopirkt citam cilvēkam paredzētās zāles, ja izrakstīta e-recepte?

Citam izrakstītās zāles aptiekā var nopirkt jebkurš cilvēks – ne tikai radinieks, bet arī kaimiņš, kolēģis, paziņa, sociālais aprūpētājs, kuram pacients ir palūdzis to izdarīt.

Cilvēkam, kuram esat palūdzis palīdzību – nopirkt zāles, jo pats uz aptieku netiekat, – jābūt līdzi derīgam personas dokumentam: pasei vai personas apliecībai. Citi dokumenti (šofera tiesības, pensionāra apliecība, invaliditātes apliecība) šajā gadījumā – e-receptes zāļu saņemšanai – neder.

Kāda informācija un dokumenti par pacientu un izrakstīto e-recepti jāuzrāda cilvēkam, kurš vēlas nopirkt zāles citam?

Ir divas iespējas.

  • Pirmā situācija – zāļu iegāde, uzrādot e-receptes ID numuru

Šajā gadījumā cilvēkam, kurš devies uz aptieku saņemt zāles citam, ir jāzina e-receptes ID numurs.

Tas ir 17 ciparu numurs, kurš tiek piešķirts e-receptei, kad ārsts to pacientam izraksta. Pacients šo savas receptes numuru redz e-veselības portāla eveseliba.gov.lv sadaļā “Manas receptes”.

Pacients šo numuru nodod cilvēkam, kurš dosies uz aptieku pēc zālēm. Tā kā numurā ir daudz ciparu, numurs jāpieraksta rūpīgi. Ērtāk būs to portālā ar telefonu nofotografēt un aizsūtīt bildīti cilvēkam, kurš dosies uz aptieku. Viņam aptiekā šis numurs ir jāuzrāda.

Receptes numurs ir pieejams arī  ārstam, kurš e-recepti izrakstījis. Ja pacients ar ārstu sazinās pa telefonu un pacientam pašam nav iespēju apmeklēt portālu eveseliba.gov.lv, jālūdz ārstam nosaukt receptes numuru un jāpieraksta, lai varētu to pateikt cilvēkam, kurš pirks zāles.

Tātad šajā gadījumā aptiekā jāuzrāda receptes numurs, jānosauc pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments, jo farmaceits atzīmēs sistēmā zāļu saņēmēju.

Aptiekā nav jānosauc cita cilvēka personas kods vai jāuzrāda viņa personu apliecinošais dokuments.

  • Otra situācija – deleģēt personu izņemt zāles portālā eveseliba.gov.lv 

Portālā eveseliba.gov.lv jebkurš var deleģēt tiesības izņemt e-recepšu zāles kādam konkrētam cilvēkam. Sadaļā “Personas dati” tam ir speciāla norāde “Tiesību deleģējumi”. Uzklikšķinot uz norādes, atvērsies lappuse, kurā tiek piedāvāts “Pievienot jaunu deleģējumu”.

Deleģējot kādam konkrētam cilvēkam tiesības saņemt zāles, tiek prasīts ierakstīt šī cilvēka personas kodu, vārdu, uzvārdu, norādīt datumu, līdz kuram šis deleģējums būs spēkā, un norādīt pamatojumu (piemēram, e-recepšu zāļu saņemšana).

Šajā gadījumā cilvēkam, kurš aptiekā izņems citam izrakstītās zāles, nav nepieciešams receptes numurs. Taču jāzina pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments (pase vai personas apliecība).

Vai deleģējumu citai personai saņemt izrakstītās zāles e-receptē var norādīt arī ārsts? Situācija no prakses: ģimenes ārsts, kuram telefoniski tika lūgts izrakstīt recepti un pateikts, ka zāles izņems meita, palūdza nosaukt meitas personas datus. Teica, ka viss kārtībā. Taču aptiekā šo informāciju farmaceits neredzēja un zāles meitai nedeva.

Šī funkcionalitāte diemžēl nedarbojas, jo aptiekas lieto savas sistēmas, kas tehniski šobrīd nav savienojamas ar e-veselību.

Kas man nepieciešams, lai es varētu saņemt zāles mazbērnam, kuras izrakstītas uz meitas vārda? Meita pati netiek uz aptieku, jo bērns ir slims un viņu nevar atstāt ar citu cilvēku.

Tā ir tā pati situācija, kad zāles var saņemt, ja ir zināms receptes ID numurs. Aptiekā jāuzrāda receptes numurs, jānosauc pacienta vārds un uzvārds un jāuzrāda savs personu apliecinošais dokuments.

Aptiekā nav jānosauc bērna personas kods vai jāuzrāda personu apliecinošais dokuments. 

Ko darīt, ja cilvēks internetu nelieto? Portālā eveseliba.gov.lv ir paskaidrots: “Ja cilvēks (piemēram,  seniors) nelieto internetu, viņam ir iespēja deleģēt citu cilvēku piekļuvei viņa informācijai, vēršoties ar iesniegumu Nacionālajā veselības dienestā – klātienē vai sūtot pa pastu (ar pilnvaru, kuru apliecinājis notārs).” Bet e-recepti taču izraksta jebkuram cilvēkam, arī tādam, kurš nelieto internetu. Vai tad nepietiktu ar to, ka pacients ārstam palūdz nosaukt e-receptes ID numuru?

Jā, pietiek ar receptes ID numuru.

Ja e-veseliba.gov.lv kādā brīdī nestrādā

Daudz kas mēdz notikt visnepiemērotākajā brīdī. Piemēram, esat pārliecināts, ka ar e-recepti viss ir kārtībā, dakteris ir informējis, ka atzīmē jūsu izvēlēto e-receptes zāļu saņēmēju (meitu), tas nozīmē, ir pierakstījis viņas personas kodu, vārdu un uzvārdu, bet aptiekā zāles nedod, jo norādīta persona (meita) zāļu saņemšanai aptiekai e-sistēmā neuzrādās. Nelīdzēs ne tas, ka meita farmaceitam nosauks pacienta personas datus, ne tas, ka viņai ir līdzi savs personu apliecinošs dokuments (pase vai personas apliecība).

Tādā gadījumā tomēr vienīgā izeja ir nosaukt receptes numuru. To, kā jau teikts, var noskaidrot, pieslēdzoties portālam eveseliba.gov.lv.

Bet! Ja eveseliba.gov.lv tieši tobrīd nebūs pieejama, pie receptes ID numura kādu brīdi netiksiet. Jāsagaida, kad īslaicīgais pārrāvums beigsies. Turklāt var taču gadīties, ka arī paša mājās pazudis internets. LV portāla pieredze liecina: lai nodrošinātos pret nejaušībām tehnisku ķibeļu dēļ, jau laikus vajadzētu receptes numuru piefiksēt (pierakstīt, nofotografēt, lai “stāv” telefonā). Jārēķinās ar to, ka aptiekā farmaceits ar padomu, kā no šīs situācijas izkļūt, nepalīdzēs. Jo tā ir pacienta problēma, ja, lūdzot zāles saņemt kādam citam, viņš kaut ko nav pareizi izdarījis.

Vēl jāpiebilst, ka e-veselības portāla pilnais nosaukums, kurā ir obligātā daļa “gov”, šajā publikācijā atkārtoti tiek norādīts tāpēc, lai, meklējot e-veselību internetā, nenāktos maldīties citos portālos, kuriem ar valsts oficiālo vietni un tajā uzkrāto personificēto iedzīvotāju informāciju nav nekāda sakara. “Gov” ir saīsinājums no angļu valodas vārda “government” – valdība.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI