SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. martā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
4
4

Obligātās veselības pārbaudes ārkārtējās situācijas laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ārkārtējās situācijas laikā veselības aprūpes pakalpojumi gan valsts, gan privātajās ārstniecības iestādēs ir daļēji ierobežoti. Tas nozīmē, ka šobrīd nav iespējamas arī obligātās veselības pārbaudes personām, kuras veic darbu, kas saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai. 

Lai novērstu situācijas, ka darba devēji laikus nevar nodrošināt obligātās veselības pārbaudes darbiniekiem, kuru darbs ir saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, Ministru kabineta rīkojums Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” papildināts ar 4.49.–4.52. punktu, nosakot pagaidu regulējumu obligāto veselības pārbaužu veikšanai ārkārtējās situācijas laikā.

Var nodarbināt, bet ar izņēmumiem

Valdības rīkojuma 4.49. punkts noteic: “Darba devējs ārkārtējās situācijas laikā ir tiesīgs nodarbināt personu bez obligātās veselības pārbaudes veikšanas atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē obligātās veselības pārbaudes veikšanas kārtību, ja ar veselības ministra rīkojumu vai citu ārējo normatīvo aktu ir pārtraukta veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana, kas nepieciešama obligātās veselības pārbaudes veikšanai. Izņēmums neattiecas uz pirmreizējo veselības pārbaudi personām, kuras paredzēts nodarbināt darbā īpašos apstākļos atbilstoši Ministru kabineta 2009. gada 10. marta noteikumu Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” 2. pielikumam.

“Tas nozīmē, ka darba devējs ārkārtējās situācijas laikā ir tiesīgs nodarbināt personu bez obligātās veselības pārbaudes. Taču tas neattiecas uz personām, kuras ir paredzēts nodarbināt bīstamos darbos ar augstu nelaimes gadījumu risku pašam nodarbinātajam vai apkārtējiem (piemēram, darbs augstumā, kravas celtņa vadīšana, darbs ar bīstamām iekārtām utt.). Bet, ja šādiem darbiniekiem jau ir izsniegta obligātās veselības pārbaudes izziņa, kas būtu jāatjauno, tad viņi var turpināt darbu bez atjaunotās izziņas,” skaidro Labklājības ministrija.

Rīkojuma 4.50. punktā precizēts: kad veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana tiks atjaunota, veselība pārbaudes būs jāveic ne ilgāk kā trīs mēnešu laikā, bet pirmreizējās vai ārpuskārtas veselības pārbaudes – ne vēlāk kā viena mēneša laikā no veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas atjaunošanas brīža.

Jāatceras, ka jaunajam darbiniekam ir pienākums pēc darba devēja pieprasījuma sniegt informāciju par savu veselības stāvokli, ja tam ir būtiska nozīme paredzētā darba veikšanā. Šādu pienākumu arī uzliek valdības rīkojuma 4.51. punkts.

Nodarbināt personu ar saslimšanas simptomiem – aizliegts

LV portāls atgādina, ka arī ikdienas situācijā normatīvais regulējums aizliedz nodarbināt personu, kurai ir infekcijas slimības simptomi, darbos ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai. Šādu prasību paredz Epidemioloģiskās drošības likuma 34. pants un saistošie Ministru kabineta noteikumi Nr. 447 “Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, un obligāto veselības pārbaužu veikšanas kārtība”.

Atbilstoši noteikumu Nr. 447 3. punktam darbi (ieskaitot mācību praksi, amata apguvi un brīvprātīgā darbu), kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, ir:

  • darbi, kuros darbinieks ir tuvā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, klientu vai pacientu vai uzturas ar viņu vienā telpā vai sabiedriskā transportlīdzekļa salonā;
  • darbi, kuros darbinieks ir nodarbināts kādā no pārtikas (arī dzeramā ūdens) aprites posmiem;
  • darbi, kuros darbinieks tieši (pieskaroties ķermeņa audiem) vai netieši (piemēram, izmantojot koplietošanas priekšmetus, aprīkojumu, instrumentus) saskaras ar pakalpojuma saņēmēju, klientu vai pacientu. Tas ir arī darbs ar bērniem, darbs sociālās aprūpes institūcijā, ārstniecības iestādē, sporta iestādē, publiskas lietošanas peldbaseinā vai publiskas lietošanas pirtī, skaistumkopšanas, solārija, tetovēšanas vai pīrsinga pakalpojumu sniegšanas vietā un dienesta viesnīcā.

Infekcijas slimību pazīmes, ar kādām iepriekšminētajos darbos aizliegts strādāt, uzskaitītas šo noteikumu 5. punktā.

Ņemot vērā, ka ārkārtējā situācija valstī ir izsludināta, lai ierobežotu infekcijas slimības Covid-19 izplatību, jebkurai personai, kurai parādās simptomi, ir pienākums pašizolēties mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Personas, kurām nav simptomu, kuras pēdējo divu nedēļu laikā nav atgriezušās no ārvalstīm vai bijušas ciešā kontaktā ar Covid-19 slimnieku, var nepieciešamības gadījumā doties ārpus mājas, ievērojot divu metru distanci no citiem cilvēkiem. Plašāk – LV portāla skaidrojumā “Publiski pasākumi un pulcēšanās”

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI