SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
08. novembrī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Personas dati
29
29

Nepilsoņi tuvplānā – Latvijas iedzīvotāju desmitā daļa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz šā gada 1. jūlijam Latvijā nepilsoņa statuss reģistrēts 220 491 personai. No kopējā iedzīvotāju skaita valstī tie ir 10%. Nepilsoņu skaits lielākajās pilsētās, sadalījums pa vecuma grupām, nepilsoņu skaita samazinājums un naturalizācijas iesniegumu skaits pa gadiem un vecuma grupām, kā arī nepilsoņu latviešu valodas prasmju pašnovērtējums un nosauktie iemesli, kāpēc neiegūt Latvijas pilsonību, – LV portāla infografikā.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sniegtajiem datiem Latvijā līdz 2019. gada 1. jūlijam kā nepilsonis reģistrēta 220 491 persona. No kopējā iedzīvotāju skaita valstī tie ir 10%.

Lai veicinātu Latvijas pilsonības iegūšanu un personas, kuras vēlas naturalizēties, varētu iepazīties ar naturalizācijas procesu, kā arī pārbaudīt savas zināšanas naturalizācijas eksāmenā, PMLP regulāri rīko informācijas dienas, kā arī citas informatīvas kampaņas. Atbilstoši PMLP sniegtajai informācijai 2019. gadā organizētas 86 informācijas dienas dažādās Latvijas pilsētās.

Tāpat PMLP informē: ar Eiropas Savienības fondu finansējumu pārvalde ir uzsākusi projektu, kura laikā plānots izstrādāt elektronisku tiešsaistes rīku naturalizācijas eksāmena zināšanu pārbaudei. Minētais rīks būtu kaut kas līdzīgs Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā pieejamam ceļu satiksmes noteikumu teorijas eksāmena testam.

LV portāls iepriekš jau rakstīja, ka nepilsoņa statusa noteikšana bija sarežģīta politiskā kompromisa rezultāts, kas izrietēja no Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas uz valstiskās nepārtrauktības (kontinuitātes) doktrīnas pamata, taču nepilsoņa statusa kā pārejas perioda (pagaidu) statusa ieviešanas mērķis bija pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas noteikt juridisku regulējumu PSRS pilsoņiem.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts prezidents Egils Levits ir izsludinājis likumu “Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem”, kas paredz izbeigt šāda statusa piešķiršanu pēc 2020. gada 1. janvāra dzimušajiem bērniem. Minētais likums stāsies spēkā 2019. gada 19. novembrī.

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI